A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye

 

 

 

A pesti Palotanegyedben, a józsefvárosi Ötpacsirta és a Reviczky utca sarkán, az egykori Pálffy-palotában kapott méltó helyet a Fővárosi Szabó Ervin (a továbbiakban FSZEK) Zenei Gyűjteménye, amely 1998-ig a Fehérhajó utcában kissé zsúfoltan ’lakott’. Ezt a külön egységet 1954-ben Kodály Zoltán és Bárdos Lajos avatta fel. Akkor még nem volt külön koncertterme.

A Fővárosi Önkormányzat a felújítás után a központi könyvtár, a Wenckheim-palotában lévő FSZEK közelében biztosított helyet a zenei külön gyűjteménynek. A palotát eredetileg Ybl Miklós építtette francia romantikus stílusban Pálffyné Károlyi Geraldine grófnénak és hét gyermekének. Fantasztikus teljesítmény a tartópillér nélküli, az emeleti lakosztályokhoz vezető csigalépcső.

 

 

1954-től hatalmas anyaga kottákból, könyvekből, partitúrákból és „bakelit”-lemezekből állt. Mára CD, DVD és videó-felvételekkel bővült. A Zenei Gyűjtemény elsősorban a felsőfokú szakképzés hallgatóit és oktatóit szolgálja, valamint megfelel az új igényeknek is: koncertterem, gyakorlóterem, olvasó- és hallgatóhelyiségek, kölcsönző- és katalógusterem. A helyiségek jó része egy bájos kis belső kertre néz. Az épületben lévő tágas télikertet alakították át

 

 

Hangverseny az ún. télikertben

 

hangverseny- és előadóteremmé. A tervek szerint mesterkurzusokat is fognak itt tartani, de a vezetőség számol a felhasználói szokások változásaival is, mint kortárs zenészek előadásaival, az ismeretterjesztés egyéb formáival. A kottatárat igyekeznek naprakész állapotban tartani, sőt, modernizálni. A klasszikus zenei kiadványok mellett elérhető számos dzsessz, blues, népzene, könnyűzene, filmzene, musical és operett tárgyú dokumentum. A szabadpolcos szakirodalom a magyar könyvek mellett idegen nyelvű kiadványokat is tartalmaz. A kotta- és kispartitúra-tárban hozzáférhetők többek között kritikai kiadások (Urtext), kamarazenei és vokális művek partitúrái, szólamanyagai, zenekari darabok zongora-kivonatai és ezek partitúrái.

A nagy feketelemezeket természetesen nem lehet kölcsönözni, csak a szakirodalmat. Zenész hallgatóknak nagy segítség a sok tematikus bibliográfia. Hiányosság, hogy egyes kiadók nem tartják magukat a kötelespéldány-szolgáltatáshoz, így a gyűjtemény nem mindig kapja meg automatikusan az összes zenei kiadványt.

A gyűjtemény kiemelt célja, hogy közösségi kulturális interakció helyszíne legyen. Ilyenek a könyvbemutatók, kiállítások, vetítések, beszélgetések. A rendezvényekre a belépés díjtalan!

Cím: FSZEK Zenei Gyűjtemény 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 4.

Nyitva tartás: hétfőtől-péntekig 10-20 óráig, szombaton 10-16-ig, de a kottatár zárva.

Telefon: (36-1)-411-5011,

e-mail: bandoli@fszek.hu

Központi honlap: http://www.fszek.hu, blog: https://zeneigyujtemeny.worldpress.com

 

Dobi Ildikó