Átadták Varga Juditnak

a Magyar Zeneszerzők Egyesülete Istvánffy Benedek-díját

 

 

Varga Judit és Hollós Máté a díjátadón (Várady Nikolett felvétele)

 

A Magyar Zeneszerzők Egyesülete 18-ik alkalommal ítélte oda a klasszikus magyar zeneszerzőről elnevezett Istvánffy Benedek-díjat, amelyet évente egy 40. évét még be nem töltött zeneszerzőnek az előző évben bemutatott komolyzenei művéért adományoz az egyesület elnöksége.

Varga Judit Pocket Requiem excerpt (2:08)

Varga Judit: Pocket Requiem vegyeskarra és orgonára

Magyar Rádió Énekkara. Vezényelt: Pad Zoltán

(2017. október 21., Szent István Bazilika)

 

Idén Varga Judit Pocket Requiem című vegyes kari kompozíciója nyerte el az Istvánffy Benedek-díjat. A 100 000 Ft-tal járó elismerést Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke 2018. október 7-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban adta át a díjazottnak a Stúdió5 hangversenyének keretében – Varga Judit a fiatal zeneszerzők ezen alkotóműhelyének tagja.

 

 

Varga Judit zeneszerzőként és zongoraművészként Bécsben dolgozik, 2013 óta az ottani zeneművészeti egyetem tanára, miként a budapesti Zeneakadémiáé is, ahol zeneszerzést, film- és médiaművészetet oktat. Művei rangos fesztiválok műsorán szerepelnek (Wien Modern, Varsói Ősz, CAFE, Mini Fesztivál), s olyan neves koncerttermekben szólalnak meg, mint a Cité de la Musique Paris, Juillard School of Music, a bécsi Konzerthaus és Musikverein, Muffathalle München. 2016-ban a Magyar Állami Operaház nagy sikerrel mutatta be Szerelem c. operáját. A „Deine Schönheit ist nichts Wert” filmhez írt zenéjét az Osztrák Filmakadémia Legjobb filmzene díjával jutalmazták 2014-ben. 2017-ben Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat, 2018-ban Erkel-díjat kapott.

A Pocket Requiem apró tételek, gondolatok sora – írja a zeneszerző. Egyaránt szól az életről és a halálról. Ugyanez a kettősség jellemzi a zenei anyagot és a kórushasználatot is: a hagyományos textúrák mellett jelen van egy modern, kísérletező hangzásvilág is. A személyes indíttatású többtételes mű sok zenei idézetet, áthallást tartalmaz, mégis nagyon sajátnak érzem a darabot. Egyaránt szól a felejtésről és az emlékezésről, a hitről és a hit elvesztéséről. A Pocket Requiem az első nagyszabású kórusdarabom, melyet a 2017/18-as évadban továbbiak követtek, többek között a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és a Nemzeti Ifjúsági Kórus felkérésére is. 

 

Varga Judit YouTube-n található felvételeiből:

 

Varga Judit (Országos Idegennyelvű Könyv)

 

UMZF2011 - Varga Judit – YouTube (3:03)

 Új Magyar Zeneiu Fórum. Interjú Varga Judittal

(http://fidelio.hu/klasszikus/hirek/he...)

 

VARGA Judit: Über das Huhn und den Sinn des Lebens (5:43)

Judit Varga: Über das Huhn und den Sinn des Lebens Nouvelle Cuisine Big Band & Jessica Huijnen 08.12.2008 Jazz & Music Club Porgy & Bess, Vienna, Austria

Judit Varga(1979) "Barcarolle pour Frédéric et George" Piano:Egle ...

Judit Varga (1979) "Barcarolle pour Frédéric et George" Piano: Egle Staskute