KISS IBOLYA

 

ELVAN A GYEREK, HA JÁTSZIK A ZENEKAR!

 

Azt mondják, hogy minden egyes adódó alkalmat érdemes kihasználni arra, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból és átadjuk magunkat a nyugalomnak és a kikapcsolódásnak.

 

Fokozottan érvényes ez akkor, amikor a gyermekeinkről van szó. Szeretnénk nekik olyan pozitív élményeket nyújtani, amelyek a mi életünket is jó irányba formálták, vagy éppen megadni nekik a lehetőséget valami olyanra, amihez nekünk talán nem volt szerencsénk.

 

A  azon dolgozik, hogy elérhetővé tegye a zenét mindenki számára. A fellépést vállaló professzionális előadók velünk együtt missziójuknak tekintik, hogy alternatívát kínáljanak korunk digitális világa mellett. Mindannyian tudjuk, hogy a hétköznapjainkat behálózó technikai eszközökkel sok mindent ki lehet váltani, és elvan a gyerek, ha játszik…

 

De mi bízunk abban, hogy legalább ilyen izgalmas élmény lehet a találkozás az élő zenével, zenészekkel és hangszerekkel, az iskolában rendhagyó módon koncerten ülni, vagy a családdal zenematinézni.

 

 

Családi hangversenybérletünk két sorozata a Mesélő muzsika és A zene titkai generációkkal ismertette és szerettette meg a komolyzenét. A mai napig magas színvonalú tanulást és kikapcsolódást jelent az egész család számára.

 

 

A Mesélő muzsika előadások helyszíne a budapesti Erkel Színház, ahol dr. Lakner Tamás zenepedagógus kalauzol el minket három alkalommal egy csodás utazásra a zene világába. Az idei évadban megtudhatjuk, hogy milyen rokonságban van a népzene a komolyzenével. Keressük a választ a sokszor felmerülő kérdésre, miért van szükség karmesterre, és akár azt is kipróbálhatjuk, hogy hogyan lehet vezényelni egy szimfonikus zenekart.

 

A zene titkai sorozatunk a Mesélő muzsika bérlet „folytatásaként” a kicsit idősebb gyermekeknek kínál betekintést a zene különböző műfajaiba – mint például a népzene, a klasszikus zene és a jazz –  a Zeneakadémia Nagytermében.

Az Oláh Dezső trió az Anima Musicae Kamaraegyüttessel Bartók Béla Román népi táncok című művét dolgozza fel a közönség segítségével, a népzenétől indulva eljutnak a jazz műfajáig. Az In Medias Brass rézfúvós kvintett Kálid Artúr közreműködésével művészi és tudományos alapossággal mutatja be hétköznapi rémeink titkos világát, életünkre gyakorolt káros hatásait és az ellenük való védekezés praktikáit. Szárnyasok és patások zárják az évadot. Becze Szilvia segítségével felfedezhetjük a párhuzamot a természet és a zene között a Duna Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában.

 

Az ifjúsági koncertek egyik állandó közreműködője a Duna Szimfonikus Zenekar. A Duna Palotában készült együttes kép középén: Deák András vezetőkarmester

Duna Szimfonikus Zenekar Visegrádon - YouTube

(A felvétel a Filharmónia Magyarország egy közelmúltbeli ifjúsági koncertjén készült, melyen a Zenekart Deák András vezényelte.)

 

Akik távolabb élnek Budapesttől, azok sem maradnak zene nélkül, mert az ifjúsági koncertek révén „közel hozzuk a zenét” az ország bármely iskolájába. Ifjúsági koncertjeink lehetőséget biztosítanak arra, hogy még a legegyszerűbb körülmények között is része legyen a gyerekeknek a klasszikus zene nyújtotta élményben.

 

Nem létezhet alkalmatlan helyszín számunkra. 45 perc erejéig fellépőink koncertteremmé varázsolnak egy művelődési házat, aulát vagy akár egy tornatermet.

 

Így hát nincs más hátra, meg kell nézni, mit mesél a Muzsika és milyen titkokat rejteget a Zene és akkor majd megláthatjuk, hogy…ELVAN A GYEREK, HA JÁTSZIK A ZENEKAR!

 

Szeretettel várja koncertjein a Filharmónia Magyarország!

 

*A Filharmónia Magyarország munkatársa