2018. október 3., szerda 17 óra

JÁTÉKOS MUZSIKA 7X10 PERCBEN

 

Közreműködnek:

Ábrahám Márta és növendékei

 

Műsorvezető: Czigány György

 

„Egy kis élmény, egy kis öröm, egy kis érdekesség, amire az ember kíváncsi, de nem tudta, hogy érdekli, és egyszer csak azt gondolhatja, hogy jé, ez milyen érdekes, akkor ennek utána nézek! A kíváncsiság ébresztgetése ez!… Itt semmilyen feszes műsorrend nincsen, nagyon spontán, családias az együttlét, és én igyekszem mindig az élmény, az öröm felé vinni az embereket. Zenét érdemes hallgatni, mert az valami nekünk való szép dolog, és ráadásul, mint minden művészet, életünk legfontosabb kérdéseiről, indulatairól, érzelmeiről szól.”

Czigány György – Óbudai Anziksz

 

Belépőjegy egységesen: 500 Ft

 

 

2018. október 5., péntek 19 óra

DEBUSSY-EST

Házimuzsika Mácsai János zenetörténésszel

 

Közreműködik:

Gulyás Márta és a Szigeti Quartet

Szigeti Quartet tagjai:

Nagao Haruka – hegedű, Stankowsky Nóra – hegedű, Ludmány Dénes – brácsa, Rózsa Richárd – gordonka

 

Debussy: G-dúr trió 

Debussy: Szonáta hegedűre és zongorára

Debussy: Szonáta csellóra és zongorára

Debussy: g-moll vonósnégyes

 

Az új évadban is folytatódik a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Házimuzsika sorozatunk. Első estünkön a 2017-ben alakult friss formáció, a Szigeti Quartet működik közre, melyben páratlan muzsikusok találtak egymásra. Hegedűsük, Nagao Haruka számos nemzetközi verseny győzteseként (legutóbb a Gianluca Campociaro International Music Competition, 2016) és díjazottjaként 2016 óta a Magyar Állami Operaház koncertmestere. A két belső szólam képviselője, Stankowsky Nóra (a 2010-es Montserrat Alavedra Kamarazenei Verseny I. helyezettje) és Ludmány Dénes szintén az Operaház szólamvezetői. Rózsa Richárd, az együttes csellistája, a MÁV Szimfonikusok cselló szólamvezetője, állandó kisegítője a Chamber Orchestra of Europe-nak, rendszeres fellépője a hazai és nemzetközi kamarazenei életnek.

A kvartett egy kiváló zongoraművészt kért fel kamarapartnerének Gulyás Márta személyében erre a koncertre, amellyel Debussy halálának századik évfordulójára emlékeznek.

 

Hol van már az az idő, amikor a műkedvelő ismerősök vagy ráérő muzsikusok összegyűltek a vasárnapi szieszta után, elővettek a redőnyös szekrényből egy vonósnégyest, triót vagy szonátát, és a maguk örömére játszani kezdtek. Vagy az uzsonnára érkezett fess fiatalúr a család unszolására lekísérte a kisasszonyt egy Schubert-dalban. Talán végleg letűnt ez a világ, mindent megváltoztatott a hangrögzítés. Ma bárki meghallgathatja a legszebb darabokat a legjobb előadásban, már lemez, CD sem kell hozzá, a mobilján mindenki a zsebében hordhatja a fél zeneirodalmat. De micsoda élmény, élvezet élőben együtt játszani! Vagy akár csak hallgatóként részese lenni mindennek. A nagy hangversenytermekben szinte lehetetlen felidézni a kamarazenéléshez illő intim hangulatot, de a Társaskör épp erre való termében még nagyszerűen lehet. S ha igen különböző korokban, inspirációra vagy célra készültek is a felcsendülő művek, közös bennük a társas zenélés, a szavak nélküli kommunikáció semmihez sem hasonlítható öröme.

Mácsai János

 

Belépőjegy: 1600 Ft, diákjegy: 800 Ft

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

 

2018. október 6., szombat 11 óra

GESZTENYÉSKERT

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje

 

Szerkesztő, műsorvezető és zongorán közreműködik:

Simon Izabella zongoraművész

 

Rezzen a szélben

a gesztenye ága,

rozsdabarna ingét

morcosan cibálja.

 

Ha potyog a termés,

vigyázz kicsit jobban,

ha nem ugrasz félre,

kobakodon koppan!

       /Mentovics Éva: Gesztenye-mondóka /

 

Az ősz vidám és borongós hangulatainak felidézése zenével, mesével és rajzzal.

A koncert után kézműves foglalkozásra várjuk a gyerekeket és kísérőiket.

 

Belépőjegy egységesen: 1000 Ft

Rendező: Liszt Ferenc Kamarazenekar

 

 

2018. október 6., szombat 19 óra

FEHÉREN FEKETÉN

Prunyi Ilona zongoraestje

 

Bevezetőt mond: Bolla Milán

 

Scarlatti: 2 szonáta, c-moll és G-dúr

Haydn: C-dúr szonáta, Hob. VI:51

Field: 2 Nocturn

Dohnányi:

Landler, op. 41/5

Vízesés – Cascades, op. 41/4

Rachmaninov: Elégia

Chopin: Grande Valse brillante, op. 34/1, 2, 3

 

1836-ban egy német asztalosmester és zongorakészítő, Heinrich Engelhard Steinweg seeseni otthonának konyhájában elkészítette első zongoráját.

1850 májusában, harmincnapos út után érkezett feleségével és hét gyermekével együtt Amerikába. Három évvel később felvette a Henry E. Steinway nevet, és fiaival együtt megalapította azt a zongoragyárat, melynek hangszerein napjainkban is világklasszis művészek aratják sikereiket, s melynek egyik kiváló darabja az Óbudai Társaskör színpadán áll tavaly november óta.

Ezt a Steinway D-modell zongorát mindig örömmel szólaltatják meg fellépő művészeink. Most induló sorozatunkban öt művészt kértünk, hogy játsszanak nekünk a fehér-fekete billentyűkön.

Prunyi Ilona, Mali Emese, Balogh Ádám, Érdi Tamás és Fejérvári Zoltán koncertjeivel tisztelgünk az idén 165 éves Steinway-gyár jubileuma előtt. 

Szőke Cecília

 

Belépőjegy: 1500 Ft, diákjegy: 750 Ft

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

 

 

2018. október 14., vasárnap 10-20 óráig

ŐSZ A KRÚDY-NEGYEDBEN

 

 

„Egyik-másik atyámfia, hallgató, öreg fa látott erre kalandos dolgokat. Most mindegyik azt mondja: itt van az ősz, uracska.”

Krúdy Gyula

 

Zene, irodalom, gyerekprogram, kiállítás, vendéglátás, verklimuzsika, fiáker utazás, sakk, újságok várják a Krúdy-negyedbe látogatókat

 

A programok, valamint a múzeum kiállításai ingyenesen látogathatók.

 

 

Rendező:

Óbudai Társaskör, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Óbudai Népzenei Iskola

A vendéglátásról a Mókus Sörkert és Étterem, a Kéhli Vendéglő valamint az Óbudai Társaskör kávézója gondoskodik

 

Támogató: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata

 

 

2018. október 17., szerda 19 óra

MESÉLŐ KAMARAZENE

 

Közreműködik:

Rácz János, Kunszeri Márta – fuvola

Soltész Ágnes, Ecseki Anikó, Fahidi Patrícia – hegedű

Gémesi Gabriella, Ludmány Dénes – brácsa

Karasszon Dénes – gordonka

Mali Emese – zongora

 

Kovács Zoltán: Amisz és Amil – két fuvolára

Schumann: Gyermekjelenetek (Benjamin Godard átirata vonósnégyesre), op.15.

Schnittke: Moz-Art duo két hegedűre

Vajda János: Musica sull’ acqua – zongoraötös

 

***

Mozart: D-dúr vonósötös, KV 593

 

A zeneművek között Varró Dániel verseiből olvas fel az est házigazdája, Tóth Endre zenetörténész.

 

Együttesünknél kezdetektől hagyománya van annak, hogy művészeink zeneszerzőként is tesznek a magyar kultúráért. Alapító tagunk volt Doppler Ferenc, és Doppler Károly, akik a modernkori fuvolajátszás alapjait tették le átirataikkal, műveikkel, vagy akár Ridley-Kohne Dávid, aki a hegedűoktatást segítette szerzeményeivel. Aktív tagjaink közül Kovács Zoltán fagottművészünk az, aki kamaraműveivel, és számtalan zenekari művével már beírta magát a zenetörtént nagykönyvébe. Koncertünk első felében játékos, „mesés” kamarazenéket válogattunk, melyekhez különleges színt adnak Varró Dániel versei. Ezek a rövid, izgalmas művek megmutatják a klasszikus zene játékosságát, könnyedségét. A koncert második felében Mozart hat vonósötösének egyik legkiemelkedőbb darabja, a D-dúr vonósötös csendül fel, ahol a vonósnégyes egy mélyhegedűvel egészül ki.

 

Belépőjegy: 2200 Ft, senior és diákjegy: 1500 Ft

Rendező: Budapesti Filharmóniai Társaság

 

 

2018. október 27., szombat 15 óra

MOZART KLUB

 

Szólók, szólisták, szólamok és a prím

Lakatos György vezetésével

 

Tiszteletbeli elnök:

Varga Károly

 

 

Kiskorona 7. szám alatt megnyílik a Zene-tár…

Legalábbis a Mozart Klub 2018/2019-es évadában. Mindenféle izgalmas zenei fogalommal találkozhatnak itt a muzsika iránt érdeklődők. Számos tudományágat és a képzőművészetet is segítségül hívjuk, hogy jobban értsük és élvezzük a zene varázsát.

Elsősorban a matematika lesz segítségünkre, hiszen találkozunk majd szólókkal, duolákkal és triangulummal és sok minden mással a számok és a zene közös halmazában.

Természetesen ebben az évadban is élőzene lesz az előadásokon, minden alkalommal a Zeneakadémia hangszeres és énekes növendékeit, illetve tanárait hívjuk meg.

Mozart Klub – Nyitott zeneiskola mindenkinek!

 

Belépőjegy felnőtteknek: 500 Ft, gyermekeknek és diákoknak: 300 Ft

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

 

2018. október 31., szerda 19.30 óra

BAROKKPLUSZ

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje

 

Purcell: Abdelazer – szvit

Vivaldi: h-moll concerto négy hegedűre

Közreműködik: Kelemen Gáspár és Teo Gertler, a Fehér Ilona Hegedűverseny díjazottjai, valamint a zenekar szólistái

Vivaldi: c-moll fagottverseny, RV 480

Közreműködik: Lakatos György – fagott

***

Wolf Péter: Fagottverseny

Közreműködik: Lakatos György – fagott

Händel: F-dúr concerto grosso, op. 6/9

 

A Liszt Ferenc Kamarazenekar közkedvelt BarokkPlusz koncertsorozatának mai estjén két egészen fiatal hegedűst lát vendégül: Kelemen Gáspárt és Gertler Teot, a Fehér Ilona Hegedűverseny díjazottjait, akik a Liszt Ferenc Kamarazenekar különdíjaként kapták a koncertfellépés lehetőségét. Ebben a sorozatban a legnagyobb barokk mesterek művei mellett egy-egy kortárs magyar darab is helyet kap.

 

Wolf Péter így ír Fagottversenyéről:

Lakatos György kérésére komponáltam a művet, nem nagyon kellett rábeszéljen. Már régóta csodálattal figyelem játékát, de valahogy a fagott, mint szólóhangszer nem foglalkoztatott. Akkor, amikor a kérés megtalált, belevetettem magam a fagott irodalomba, és végre felfedeztem magamnak ezt a nagyon színes hangszert. A fagotthoz kötött sztereotípiák hamisak. A fagottnak minden tartománya tud olyan színekkel, hangulatokkal szolgálni, amelyek megérinthetik a hallgatót. Humor, csibészség, komolyság, líra, érzelmek halmaza, mind-mind jelen vannak. Három tételes fagottversenyemben szeretnék ezekből minél többet megmutatni. A kíséretet az a kamarazenekar látja el, amelyikkel a legtöbbet dolgoztam életemben, tagjaira felnézek, és szeretem őket. Mi kell még? Az, hogy a hallgató is megtalálja benne azt, amitől jól érzi magát. Én erre törekszem.

 

Belépőjegy egységesen: 3500 Ft

Rendező: Liszt Ferenc Kamarazenekar

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap