BÍRÓ JÓZSEF*

INDIA MESSZE VAN

( - Hargitai Géza fagott művész emlékére - )

 

letöltés (8)

Hargitai Géza ( 1959 - 2017 )

 

 

:

elmagyarázhatatlan  okok  miatt

már akkoriban    végiggondolva

:

persze esélytelenként   nemigen

közelíthető      hótiszta  hamvas

:

ha mi sí tat lan

i   gaz  gyöngy

 

hqdefault (1)

 

Hargitai Géza, a hatvani Kocsis Albert Zeneiskola igazgatója, a város komolyzenei életét meghatározó személyisége 1959. október 4-én született Hatvanban, általános iskolai tanulmányai után, a Bajza József Gimnáziumban érettségizett 1978-ban. Már gyermekkorától kezdve zenei pályára készült, a gimnáziumi évek alatt, a helyi Állami Zeneiskolában is folytatott tanulmányokat, így sikerrel felvételizett a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába. Ennek elvégzését követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt, ahol kamaraművészként fagott tanári képesítést szerzett.  1988-1989 között a Honvéd Művészegyüttes Szimfonikus Zenekarában játszott, közben a Kocsis Albert Zeneiskolában is tanított. 1990-1991-ben a szöuli Szimfonikus Zenekar fagott művészeként öregbítette a magyar zeneművészet hírnevét. Hazatérve öt éven keresztül, a Miskolci Nemzeti Színház Operatársulatának zenekarában játszott közben pedig a helyi zeneiskolában tanított és az egri Esterházy Tanárképző Főiskola tanügy – igazgatási szakát is elvégezte. 2002-2003-ban a London City Opera zenekarának tagja volt, 2006-ban sikerrel pályázta meg a Kocsis Albert Zeneiskola igazgatói állását.

 

 

Zeneművészként 1995-ben megalapította a Corelli Triót és a Corelli Consort-ot, mellyel nagy sikert arattak Párizstól Moszkváig. 2001-től a Vivaldi Kamarazenekarban is játszott. Zenészként több rádió- és televízió-felvételen is szerepelt, valamint több CD-n is közreműködött, ő állította össze 1989-ben Latinovits Zoltán posztumusz lemezének – Emlékszem a repülés boldogságára – zeneanyagát.

 

 

Közéleti szerepet is vállalt, 1998-2002 között a helyi önkormányzat Művelődési Bizottságának tagjaként tevékenykedett. Nevéhez olyan nagy sikerű zenei események fűződnek többek között, mint, a „Kreatív60” Térzene Fesztivál és a Hatvani Országos Zeneiskolai Barokk Fesztivál. Idén márciusban a Hatvani Portrék vendégeként elmondta, élete legjobb döntését hozta, amikor elvállalta a Kocsis Albert Zeneiskola igazgatását. – Az a célom, hogy megmutassam a világnak, hogy a klasszikus és a komolyzene jótékony hatással van a társadalomra – fejtette ki a programon.

Varga Dalma / Hatvani hírek)

 

 * Bíró József 1951-ben született Budapesten, költő, képzőművész, performer, szerkesztő. Az Írószövetség és a Szépírók Társaságának tagja, nemzetközi művészeti fesztiválok rendszeres szereplője. Több verses és vizuális – költészeti kötete jelent meg, a legutóbbi EZIDŐBEN címmel 2018-ban a Napkút Kiadónál.