EGY ÉVE HUNYT EL PÓCZONYI MÁRIA ÉNEK­­-ZENETANÁR, KARNAGY, TANKÖNYVÍRÓ*

(1930-2017)

 



I.

                

Életének 87. életévében, 2017. november 12-én tragikus hirtelenséggel hunyt el Póczonyi Mária ének-zenetanár, karnagy, tankönyvíró. Életét a zene szeretete és szolgálata jellemezte. Az alapokat a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban töltött nyolc év jelentette, ahonnan az út a Zeneakadémiára vezetett. A Középiskolai Ének-zene Tanszéken 1952-ben diplomázott, majd az I. Kosciuszkó Tádé utcai iskolába nevezték ki ének-zenetanárnak, ahol megalapozta az Ének-zene tagozatot.

 

1961-től a Szegedi Zeneművészeti Szakiskolába kapott meghívást, ahol a szolfézs, zeneelméletet, módszertan, és a karvezetés voltak a legfőbb tantárgyai.1972-től az Esztergomi Tanítóképző Intézetben, 1977-től a Budapesti Tanítóképző Főiskolán tanított, mint főiskolai docens, nyugdíjba vonulásáig. Aktív munkásságot folytatott a Népművelési Intézetben, számtalan főiskolai jegyzete jelent meg, közismert volt kórusvezetői munkássága. Alapítója a Bárdos Lajos Társaságnak.

 

Dolgos életét követően, nyugodjék békében!

 

M.N-­N.K

 

II.

 

Szőnyi Erzsébet : Személyes emléksorok Póczonyi Máriáról

http://epa.oszk.hu/03000/03026/00034/pdf/EPA03026_kodalytarsasag_2018_1_034-035.pdf

 

III.

 

Dittrrichné Vajta Zsuzsánna emlékezése:

Én 1950- 1958 között jártam a Kosciuszkó Tádé u.-i általános iskolába, nagyon szerettük őt, emberileg, szakmailag kiváló pedagógus volt. Nekem pl. nem volt igazán jó hangom, de szívesen részt vettem volna az iskola énekkarában. Mária néni nagyon kedves volt és azt mondta, hogy felvesz a tagok közé és nyugodtan énekeljek, nem fogja rontani a közösség hangját. Nagy örömmel jártam, egy alkalommal elvitt bennünket a Zeneakadémiára, ahol Kodály Zoltán meghallgatta kórusunkat. Mivel mindez az '50-es években volt, nem emlékszem Kodály Zoltán szavaira, hogy hogyan  értékelt bennünket, milyen tanácsokat adott.  Szőnyi Erzsébet emlékező írásából tudtam meg, hogy kórusunk az ő gyermekoperáját, „A makrancos királylány"-t énekeltük. 

 

2018.    novemberben lesz halálának első évfordulója.

 

 

IV.

Válogatása Póczonyi Mária munkáiból:

 

 

 

 

 

 

*Dr. Márkus Miklósné Natter-Nád Klára és dr. Szőnyi Erzsébet visszaemlékezése első ízben a Magyar Kodály Társaság Híreiben jelent meg. Ebből a kiadványból értesültünk Póczonyi Mária kollégánk haláláról 2018 májusában.