I.

Az archaikus magyar hegedűjáték –

Jánosi András filmje*

 

 

A film megtalálható az MMA TV filmtárában a „Legújabb videókközött.

 

A film a régi stílusú magyar hangszeres népzenei hagyományt megszólaltató kvint hangolású hegedűk díszítményekben gazdag archaikus játékmódjának legjellemzőbb vonásait mutatja be falusi hegedűsökről készült filmfelvételek részletein keresztül, amelyek a hangszertechnika megismerése céljából, amatőr körülmények között készültek 2002 és 2014 között. Rendező-narrátor: Jánosi András, operatőr: Takács Zsolt (MMA, 2017).

 

*Forrás: Művészeti hírek | Magyar Művészeti Akadémia - MMA.hu

                                                   

II.

Zenei anyanyelvünk felfedeztetése a Jánosi Együttessel

 

A Jánosi Együttes (Népművészet. Nemzeti Szalon 2018, Műcsarnok)


Beszélgetés Jánosi András népzenésszel (12:10) (Az MMA filmje)

 

 

Jánosi András a magyarországi táncházmozgalom indulásakor a Jánosi Együttes prímásaként kezdett foglalkozni a hangszeres magyar népzenével. Együttese egy több mint 250 éves magyarországi hangszeres hagyomány folytatója, amelynek legfőbb jellemzői a ritmusosság, a rögtönzés, az egyéni előadásmód. Műsoraikon a magyar tájak hagyományos népi táncmuzsikája mellett a 18–19. század magyar zenei hagyománya is megszólal. Jánosi Andrásék ötlete alapján született az a zenei sorozat, amely az MMA Népművészeti Tagozat programjaként a Pesti Vigadóban most hétről hétre meghallgatható, s amely a klasszikus zenében rejlő magyar népzenei források bemutatására vállalkozott.

A Magyar Művészeti Akadémia aktív szerepet vállal zenei anyanyelvünk ápolásában, a művészeti ágak és zenei műfajok közötti kapcsolatok feltárásában, összművészeti projektek megvalósításában. Ebbe jól illeszkedik az MMA székházában rendezendő koncertsorozat, hiszen rámutat a magyar népzene sokrétűségére, s évszázadokon át tartó erőteljes behatására a komolyzenei szerzők műveire.


A Jánosi András akadémikus alapította és vezetésével működő Jánosi Együttes célja ezeken az estéken a magyar zenei anyanyelv megjelenítése, neves klasszikus zeneszerzők magyar népzenei forrásainak bemutatása és megismertetése a zeneértő közönséggel, a népzene és a klasszikus zene összekapcsolódásának értő felfedeztetése.

A Jánosi Együttes tagjai: Jánosi András – hegedű, Danhauser Zoltán – hegedű, Túri András – kontra, brácsa, Kiss Csaba – bőgő.