2018-ban adták át Először
a Kroó György-díjat és –plakettet

 

2018-ban megalakulásának 25. évfordulóját ünneplő

 

2018. október 12-én és 13-án tartotta meg éves konferenciáját Interpretáció és előadói gyakorlat címmel. A gregoriántól Ligetiig és Kurtágig ívelő program 21 előadása két teljes napot töltött meg, s annak végeztével adták át első ízben a Társaság idén alapított két kitüntetését.

 

A Társaság elnöke, Mikusi Balázs elmondta, hogy a Kroó Györgyről elnevezett díj, illetve plakett zenei tárgyú kutatói, kritikusi, oktatói vagy ismeretterjesztő tevékenységet ismer el. Névadóként azért esett Kroó Györgyre a választás, mert ő mind a négy említett területet kiemelkedő színvonalon művelte, s emellett fő kezdeményezője volt a Társaság 1993. októberi megalakulásának is. (A névadó családja örömmel adta hozzájárulását e választáshoz, s képviseletükben Kroó Katalin egyetemi tanár részt is vett az átadó ünnepségen.)

A kétféle díj alapítását az indokolta, hogy az évtizedes kiemelkedő pályát és teljesítményt elismerő Kroó György-díj mellett a Kroó György-plakettel mód nyíljon a fiatalabb, a 40. életévüket még be nem töltött személyek kimagasló teljesítményének elismerésére is. Utóbbi kitüntetést az idei évben a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság elnökségének egyhangú döntése alapján Bozó Péter zenetörténész kapta. Laudációjában Vikárius László

 

Bozó Péter (Zenetudományi Intézet)

 

 

(Laudációja a beszámoló végén teljes terjedelmében olvasható), a Társaság elnökségi tagja különösen a díjazott A dalszerző Liszt című kötetére hívta fel a figyelmet, méltatva annak eredeti témaválasztását, újszerű kérdésfelvetéseit valamint a hazai és nemzetközi szakirodalom széleskörű ismeretét. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a könyv minden eredetisége mellett is milyen sok szálon kapcsolódik a magyar Liszt-kutatás hagyományaihoz, többek között éppen Kroó György a Liszt-kompozíciók ciklusba rendezésével kapcsolatos alapvető munkájához is.

 

 

Papp Márta (Dr. Horváth Jenő egyetemi magántanár felvétele)

 

A 2018. évi Kroó György-díjat a Társaság elnöksége ugyancsak egyhangú döntéssel az idén májusban elhunyt Papp Mártának ítélte. Mint laudációjában Péteri Lóránt elnökségi tag hangsúlyozta (Laudációja a beszámoló végén teljes terjedelmében elolvasható), a díjazott éppen Kroó György példáját követve vált a hazai zenei ismeretterjesztés meghatározó alakjává, miközben „magántudósként” a 19. századi orosz zene nemzetközi rangú kutatója is lett. Ráadásul rádiósként és kutatóként szerzett gazdag tudását a Zeneakadémián tartott emlékezetes kurzusain mindig örömmel osztotta meg a fiatalabb generációkkal is, és kivételes odaadással dolgozott azon, hogy a zenetudományi szakma képviselői valódi közösséget alkossanak. Papp Márta kitüntetését férje és alkotótársa, Bojti János vette át.

Az első Kroó György-díj és Kroó György-plakett idei átadása a remények szerint hagyományt teremt: a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság rendszerint október közepén megrendezésre kerülő kétnapos konferenciájának keretében ezentúl évről évre sor kerül majd a két elismerés ünnepélyes átnyújtására.

 

(A Papageno nyomán: Először adták át a Kroó György-díjat és -plakettet | Papageno)

 

Papp Márta laudációja

 

 

Bozó Péter laudációja