Sümegi Eszter operaénekes és Tokos Zoltán gitárművész

 

az Ágai Karola és Szendrey-Karper László Emlékérem

idei kitüntetettje

 

 

A Fészek Művészklubban 2018. november 12-én adták át a 2018. évi Ágai Karola és Szendrey-Karper László Emlékérmet.

 

Az emlékérmet az Ágai Karola és Szendrey-Karper László Ének- és Zeneművészeti Alapítvány létesítette. Az alapítvány 2010-ben, Ágai Karola halála után jött létre azzal a céllal, hogy folytassa a még a Kossuth-díjas művésznő által létrehozott Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárfesztivál Alapítvány munkáját, illetve ápolja az operaénekes-gitárművész házaspár emlékét. Az emlékérmet általában egyik évben énekművésznek, a másikban gitárművésznek adományozzák. Tavaly nem került sor díjátadásra, így idén két kitüntetettet ünnepeltek. Első ízben 2014-ben Szűcs Márta koloratúr szoprán operaénekes részesült az elismerésben, 2015-ben Csáki András gitárművész, majd 2016-ban Kolonits Klára koloratúr szoprán operaénekes.

 

Az emlékérmet Krasznai János szobrászművész készítette.

 

Az alapítvány kuratóriuma, amelynek tagja Kertesi Ingrid és Clementis Tamás operaénekes, Eötvös József és Szilvágyi Sándor gitárművész, dr. Babos Éva ügyvéd és Hollós Máté zeneszerző (a kuratórium elnöke) 2018-ban  S ü m e g i  E s z t e r  Kossuth-díjas Érdemes művész operaénekesnek és T o k o s   Z o l t á n    gitárművésznek ítélte oda az  Ágai Karola és Szendrey-Karper László Emlékérmet.

 

Sümegi Eszter és Hollós Máté

(Magyar Állami Operaház - Fotó: Rákossy Péter)

 

Hollós Máté, Sümegi Eszter és Tokos Zoltán

(Magyar Állami Operaház - Fotó: Rákossy Péter)

 

Az emlékérmet kísérő oklevél szerint Sümegi Eszter emlékezetes Mozart-, Verdi-, Puccini-, Richard Strauss- és Goldmark-szerepformálásaiért”, Tokos Zoltán pedig „a magyar gitáriskola nemzetközi sikereinek gazdagításáért, magyar szerzők műveinek ihletéséért és rangos előadásáért” részesült a rangos szakmai elismerésben.

 

A díjátadón Sümegi Eszter néhány operaszerepéből hallgathatott-nézhetett meg részleteket a közönség, Tokos Zoltán pedig magyar és spanyol művekből adott elő. Végül archív felvételekről felidézték Ágai Karola és Szendrey-Karper László művészetét.