AKKREDITÁLT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉS

 

    2019. JÚLIUS 19-25, kecskemét

 

2019. január 25.

 

„Színes húrok” (Colourstrings) hegedű- és gordonka tanítási módszer a Kodály-koncepció alapján

 

Akkreditált pedagógus továbbképzés magyar zenetanárok számára 2019. július 19. és 25. között Kecskeméten.

(alapítási engedély száma: 43/140/2014 – 30 pont)

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének 30 órás akkreditált továbbképzésén magyar vonós tanárok ismerkedhetnek meg a nemzetközileg elismert „Színes húrok” módszerrel Kecskeméten, a Kodály Intézetben, magyar nyelven.

A Színes húrok vonós tanítási módszer több mint negyven éve sikeres vonós generációkat nevelt fel Európában, Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában.

A Tanfolyam vezetői Szilvay Géza (hegedű) és Szilvay Csaba (cselló), a módszer kifejlesztői.   A magyar testvérpár 1971 óta dolgozik Finnországban, fő céljuk a Kodály-koncepció zenepedagógiai elveinek vonós hangszerekre alkalmazása volt. Kezdetben a színek, több érzékszervre ható elemek és játékos ábrák segítik a kezdők kottában való tájékozódását és a különböző zenei fogalmak megértését. Később ez fokozatosan megszűnik, és a tanulók a módszer füzeteivel elérkeznek a normál ötvonalas kottaolvasáshoz. A Színes Húrok módszerrel a kezdő vonós a fogólapot szinte azonnal bejárja, birtokba veszi, a nagy mozgásoktól a kicsi (érzékeny, finom) felé haladva, a természetes felhangok (flageolettek), a szolmizáció segítségével alakuló belső hallás és a transzponálások valamint transzformálások alkalmazásával. Ezáltal a kezdő számára otthonos lesz a magasság s az "ott fönn" helyett az "itt fönn" érzete rögződik.

A továbbképző tanfolyam célja a hangszertechnika és zenei hallásfejlesztés, zenei értelem, valamint érzelmi nevelés egyensúlyát és integrációját megvalósító módszer bemutatása és átadása. A műhely jellegű tanfolyam lehetőséget nyújt az előadó és a résztvevők közötti személyes kapcsolat kialakítására. Az előadó a közös zenei tevékenységen keresztül figyelemmel tudja kísérni a résztvevő tanár fejlődését, tanáccsal tudja őt ellátni.

A jelentkezők részére szállást a Kodály Intézethez közeli kollégiumban (http://www.szentmiklos-kmet.sulinet.hu/introducione.html) tudunk biztosítania, melynek díja kétágyas elhelyezés estén 2500 Ft/fő/éj: a továbbképzés ideje alatt összesen 15 000 Ft.

 

A férőhelyek száma korlátozott, ezért a szállásigényléseket beérkezési sorrend alapján bíráljuk el. Egyágyas elhelyezésre csak fennmaradó üres szobák esetén van lehetőség.

 

A kollégium földszintjén egy közösségi helyiség, közös étkező és konyha található hűtőkkel. Az első és második emeleten 10-12 kétágyas szoba található szekrénnyel, íróasztallal, és a folyosó végén lévő közös tusolókkal, mosdókkal. Az épületben van vezeték nélküli internetkapcsolat.

 

Amennyiben valamelyik tanár társával egy szobában szeretnék kérni az elhelyezést, ezt kérjük, jelezze a jelentkezési lapon.

A továbbképzés díja szállás nélkül 25 000 Ft.

A továbbképzés időtartama alatt kedvezményes, kétfogásos ebéd (kb. 1000 Ft) igényelhető a Református Gimnázium közeli menzáján. A Kodály Intézet részére kérjük, hogy csak a továbbképzés díját utalja át. A szállás és étkezés díja külön fizetendő, ezekről számlát a szállásadó, illetve a menza tud kiállítani.

 

jelentkezési határidő 2019. május 1. - kérjük, a jelentkezési lapot gondosan kitöltve juttassa el az ott megadott elérhetőségekre a határidő lejárta előtt.