Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

 

I. Dél-Alföldi Ütőhangszeres Szakmai Nap és Konferencia – 2019. október 5.

 

 

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged. Az I. Dél-Alföldi Ütőhangszeres Szakmai Nap és Konferencia olyan összetett esemény lesz, melyen mesterkurzus, workshop, konferencia, szakmai fórum, ütőhangszeres gálakoncert, és dobverők és ütők börzéje is helyet kap. A rendezvény egyik fő célja, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatot az ütőhangszeres tanárok között, minden oktatási szinten. Különlegessége, hogy ilyen - részben tudományos - jellegű konferencia, amely az ütőhangszereket helyezi középpontba még nem volt hazánkban.

 

A nap programjai három fő szakmai irányvonal mentén csoportosulnak. Az egyik fő célkitűzés, egy hiánypótló, országos szinten is újdonságnak számító konferencia szervezése, amely az ütőhangszeres zenét, az ütőhangszer- és ritmustanítást helyezi középpontba. A tudományos, de gyakorlati szempontokat is érvényesítő konferencia célja, hogy a régió ütőhangszeres művészeit, tanárait új ismeretekkel gazdagítsa, ezáltal elősegítse a tudatos szakmai fejlődést, módszertani megújulást. A konferenciára előadóként bárki jelentkezhet tudományos igénnyel és nyelvezettel megfogalmazott előadásával, amelynek témája kötődik az ütőhangszerekhez vagy annak módszertanához, illetve a ritmushoz, mint zenei alkotóelemhez. A beérkezett tervezeteket szakmai bírálóbizottság értékeli. A nap folyamán elhangzott előadások egy konferenciakötetben publikálásra is kerülnek.

 

A szakmai nap másik vezérfonalát egy klasszikus ütőhangszeres mesterkurzus adja melynek vezetője Joó Szabolcs ütőhangszeres művész, a budapesti Zeneakadémia művésztanára. A kurzus tematikáját az aktív résztvevők által hozott zeneművek határozzák meg. Azonban elmondható, hogy a teljes kurzus fő irányvonala a kortárs-klasszikus ütőhangszeres zene mentén halad. A mesterkurzus másik fő jellegzetessége, hogy az aktív résztvevők korosztálytól függetlenül hallják egymás produkcióját. A legkisebbek, a zeneiskolások sokat tanulhatnak a főiskolás és szakgimnáziumi tanulók játékából, így a kurzus megtekintése újabb motiváció forrása lehet. A főiskolás hallgatók szintén tanulhatnak a zeneiskolás gyerekek meghallgatásából: gyakorlati példákat láthatnak a gyakorlásmódszertan és a tanítás területéből, amely a képzésük végén várhatóan a hivatásuk is lesz. Így tehát a hallgatók egyéni fejlesztése mellett a jövendő kollégák segítése, módszertani gazdagítása is célja a mesterkurzusnak.

 

A nap folyamán pergődob workshopot tart Szendőfi Péter, a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszék, és a New York-i The Collective School of Music tanára. A workshop témái a verőfogás, ütéstechnika, gyakorlás és az improvizáció lesznek.

 

Holló Aurél ütőhangszeres művész és tanár, zeneszerző, a világszerte ismert és elismert Amadinda ütőegyüttes tagja, konferencia-előadását „Az Amadinda együttes Cage-antológiája” címmel tartja.

 

A nap zárásaként a régió ütőhangszeres tanulói és hallgatói mutatkoznak be, egy nagyszabású ütőhangszeres koncerten, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc hangversenytermében.

 

Az esti koncert kivételével a szakmai programok a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában lesznek (www.kkpzi.hu). A rendezvény minden programja regisztrációhoz kötött, amelyre a www.duszk.hu/regisztracio oldalon van lehetőség. A kurzusok részvételi díja aktív résztvevőknek 5.000 Ft (mesterkurzus), illetve 2.000 Ft (workshop). A kurzusokon való passzív részvétel, valamint a nap további programjai (konferencia, koncert) ingyenesek. A mesterkurzus és a workshop korlátozott számban fogad aktív résztvevőket, ezért az érdeklődő növendékeknek és hallgatóknak célszerű minél hamarabb regisztrálni a www.duszk.hu oldalon.

 

Pedagógusok részére előzetes igénybejelentés esetén 5 kredit értékű, nem akkreditált továbbképzési igazolást adnak a szervezők.

 

A szervezők várják előadóként pedagógusok, kutatók, szakértők, művészek jelentkezését az ország bármely pontjából. A konferencia lehetőséget biztosít, hogy megoszthassák tapasztalataikat, kutatásaikat, módszertani javaslataikat az ütőhangszeresek közösségével, és a szakma iránt érdeklődőkkel.  Ebben az esetben a regisztráció alkalmával az előadásának tervezetét is fel kell tölteni.

 

A rendezvény célkitűzései nem valósulhatnak meg az ütőhangszeres kollégák és tanulóik részvétele nélkül, ezért kérjük, jelenlétével támogassa az ütőhangszeres kultúra regionális fejlődését! Kérjük, biztassa növendékeit az aktív részvételre, látogassák programjainkat, segítsék szakmai törekvéseinket!

 

A határidőkkel, szakmai anyagok elküldésével és a programokkal kapcsolatos további információk megtalálhatók a www.duszk.hu honlapon.

Észrevételeit, kérdéseit az info@duszk.hu címen várjuk.

Várjuk jelentkezését, és kérjük, hívja fel kollégái, növendékei figyelmét is a rendezvényre!

 

Mucsi Gergő

ütőhangszeres művésztanár,
szervező