ELHUNYT SOLYMOSI FERENC ORGONAMŰVÉSZ-TANÁR, ORGANOLÓGUS

(1947-2019)

 

Fiatalkori portré Solymosi Ferencről (www.ekmk.hu)

 

 

"A zene lelkem lélegzetvétele, s egyszersmind imádságom és munkám." 

(Liszt Ferenc)

 

SOLYMOSI FERENC orgonaművész, organológus, zenetanár 2019. május 18-án, 72 éves korában hosszan tartó betegség után hunyt el.  1947-ben született Veszprémben, egy hétgyermekes családban.. A helyi zeneiskola és a gimnázium elvégzése után a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában folytatta zenei tanulmányait, majd 1976-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola orgona tanszakán kapott diplomát. Tanárai voltak Lehotka Gábor és Gergely Ferenc. A budapesti Zeneakadémia elvégzése után posztgraduális tanulmányokat folytatott a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Tanulmányait külföldi mesterkurzusokon Prágában, Zürichben, Haarlemben, Pistoiaban is bővítette. 


Hazatérve zongoratanári állást vállalt és mellette több budapesti templom orgonista teendőit is ellátta. A hangszerész képzést több tantervével és tankönyvével segítette elő. 1985-89-ig a MTA Soros Alapítvány ösztöndíjával, három társával együtt, Magyarország orgonaállományának felmérésében vett részt. Ennek eredményeként 1990-ben állítja össze Magyarország orgonajegyzékét. 1991-től a Zeneakadémia óraadó tanára. 

1997-től a Zsámbéki Katolikus Tanítóképző Főiskola orgonatanára. Több tanulmánya jelent meg a hangszertörténet témaköréből. 1992-től az orgona szakterületén igazságügyi szakértő. Több orgona készült el tervei alapján, legismertebb a Budapest-zugligeti templom hangszere. Mint előadóművész rendszeresen koncertezik idehaza és külföldön. Számos rádió- és lemezfelvételen működött közre. Műsorán gyakran szerepelnek barokk és romantikus művek.

 

Megjelent fontosabb könyvei:
Hangszerész szakmai ismeret I. II. 
Cimbalom - szakmai ismeret.
A Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola orgona tanszakának története
Magyar Katolikus Lexikonban – szócikkek


Magyarország orgonái – orgona képes album
Zsámbéki orgonás könyv I. II. orgonadarabok gyűjteménye