Kocsis Zoltán felejthetetlen felvételei a The Masters Collection újabb részén!

Egy éve indult sorozatunk, a The Masters Collection a Hungaroton legnevesebb művészeinek ikonikus felvételeit gyűjti össze. Olyan felvételeket, melyek nem csak egy életművet, hanem egy kort határoznak meg és a hallgatóknak örök élményt nyújtanak.

 

Sorozatunk 4. darabján a magyar zenei életben egyszemélyes intézménnyé vált Kocsis Zoltán felejthetetlen felvételeit gyűjtöttük össze

: a kétszeres Kossuth-díjas művész egyszerre volt briliáns zongorista, karizmatikus erejű karmester, és fáradságos munkát végző zeneszerző.

A háromlemezes kiadványon mind zongoristaként, mind karmesterként, mind hangszerelőként megismerhetjük a művészt; Haydn, Mozart és Schubert közkedvelt darabjai mellett ízelítőt kapunk Kodály, Kurtág és John Cage műveiből is – és természetesen Bartók egyik legnagyobb interpretátoraként a nagy előd művei is hallhatók a válogatáson.

 

The Masters Collecton: Zoltán Kocsis

 

1. lemez

Bartók Béla: Gyermekeknek, Sz. 42, BB 53: Vol 1. Nos 16–17 és Vol. 4 Nos 26–27

Claude Debussy: Szonáta, L. 135

Kodály Zoltán: Sonatina

Bartók Béla: Kontrasztok hegedűre, klarinétra és zongorára, Sz. 111, BB 116

Bartók Béla: 1. rapszódia csellóra és zongorára, Sz. 88, BB 94

Bartók Béla: Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre, Sz. 110, BB 115

 

2. lemez

Joseph Haydn: G-dúr capriccio, Hob.XVII:1 („Acht Sauschneider müssen sein”)

Wolfgang Amadeus Mozart: c-moll fantázia, K. 475

Wolfgang Amadeus Mozart: c-moll szonáta, K. 457

Franz Schubert: A-dúr kvintett zongorára, hegedűre, mélyhegedűre, gordonkára és nagybőgőre „A pisztráng”: IV. Tema (con variazioni). Andantino

Wolfgang Amadeus Mozart: F-dúr versenymű három zongorára és zenekarra, K. 242 „Lodron

 

3. lemez

Kurtág György: 8 zongoradarab

John Cage: Négy tánc: 1. tánc & 3. tánc

Bartók Béla: Kossuth – szimfóniai költemény, BB 31, DD 75

Bartók Béla: 1- hegedűverseny Op. posth., Sz. 36, BB 48a

Bartók Béla: Divertimento vonószenekarra, Sz. 113, BB 118

 

Előadók:

Kocsis Zoltánzongora

Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vezényli Kocsis Zoltán

Berkes Kálmánklarinét

Cser Gusztáv, Rácz Zoltánütőshangszerek

Csontos Ferenc – nagybőgő

Fejér András, Perényi Miklós – cselló

Kelemen Barnabás, Szenthelyi Miklós, Takács-Nagy Gáborhegedű

Ormai Gáborbrácsa

Ránki Dezső, Schiff Andrászongora

Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényli Ferencsik János

 

Katalógusszám: HCD 32840–42

Megjelenés: 2019. október 18.

Összidő: 74:48 / 67:37 / 74:04

 

A The Masters Collection sorozatról

Nagy zeneművészek gyakran jellemző arcai hanglemez-márkáknak. Az ő felvételeik ébrentartása, új és új közönségnemzedékekkel való megismertetése a kiadók örömteli feladata.

 

A The Masters Collection első három része egy zongoraművészt, egy kamarazenei együttest és egy karmestert állít reflektorfénybe. Mind világhírűek, noha történetük sokban különbözik.

 

Cziffra György, a különleges virtuozitással rendelkező, hányatott történelmi sorsú, végül Franciaországba elszármazott zongoraművész csak pályája egy rövid szakaszában készített itthon felvételeket, ezek azonban a Hungaroton legértékesebb gyöngyszemei közé tartoznak. Noha művészete nem skatulyázható be semmiképp, alighanem Liszt-játékosként nyújtotta a legtöbbet és legegyénibbet, ez áll az ő albuma középpontjában is.

  

Tátrai Vonósnégyes – szemben más magyar kvartettekkelnem hagyta el az országot, de bejárta a világot, s különösen Haydn- és Bartók-előadóként a legmagasabb nemzetközi élvonalba küzdötte föl magát.

 

Ferencsik János – Tátraiékhoz hasonlóandacolt az emigráció hírnév- és jólétbeli kecsegtető ígéreteivel, ellenben egy emberöltő magyar zenekari kultúrájának gondozójává vált. Turnéi ugyanakkor bebizonyították, hogy van tere a nemzetközi konkurenciában

 

Mindhárman jelen voltak a zenei világpiacon a Hungaroton korongjain, koruk meghatározó művészei voltakfontosak voltak a márkának, és az ő szakmai életükben is kulcsszerepet játszott a márka. Sorozatunkkal ezen ikonikus művészek munkássága előtt tisztelgünk.