AZ ÓBUDAI TÁRSASKÖR DECEMBERI PROGRAMJA

 

2019. december 1., vasárnap 11 óra

A BUDAPEST RAGTIME BAND MŰSORA GYEREKEKNEK

Művészeti vezető: Gayer Ferenc

 

A Budapest Ragtime Band a gyerek közönség soraiban is ugyanolyan jó hangulatot tud teremteni, mint az esti felnőtt koncerteken. Sőt! Még több mókára, játékra van lehetőség, ismerkedésre a hangszerek világával. Koncertek során járják az országot, viszik a jókedvet az ország minden tájára. Szerencsére ezen a decemberi vasárnapon jut belőle az Óbudai Társaskör ifjú közönségének is.

A koncerten vendégül látunk közel 20 gyermeket a Gyógyító Jószándék – DMD Izombeteg Gyermekek Alapítványától, hogy együtt legyünk részesei az ünnepi várakozásnak.

 

 

2019. december 1., vasárnap 17 óra

A FÖLD HÁTÁN, S AZ ÉG ALATT

20 éves Csíkszereda–Óbuda-Békásmegyer testvérvárosi kapcsolata

Székelyföldi népzene az elmúlt 120 évből

Közreműködik:

Nyitrai Marianna – ének

Juhász Zoltán – furulya

Üsztürü Zenekar

 

 

Hogyan, kitől tanult furulyázni? – kérdeztük Szőcs János orotvai székely furulyástól 2016-ban. Az első ember hogyan, kitől tanult furulyázni? – kérdezett vissza.

Így, az idők kezdetétől meglevő örökségként látja a hagyományos paraszti kultúra embere saját zenéjét. E zene első hangzó felvételen rögzített példái 1898, Vikár Béla majd Bartók Béla és Kodály Zoltán fonográfos gyűjtései óta ismertek. Ez a 120 év kevésnek tűnhet az idők kezdetéhez képest, ám sajnos éppen elég a paraszti kultúra máig tartó hanyatlásának átfogására. A hanyatlás oka, hogy a természetes körfolyamatokat működtető, Teremtés-központú hagyományos paraszti kultúrát pénz-központú árutermelő rendszer szorítja ki. Az első világháború előtti felvételek tehát még egy sokkal teljesebb zenei hagyományt tükröznek, mint a maiak – gondolhatnánk. Valóban, a régi fonográffelvételek sok estben olyan ősi dallamokat, eladásmódokat, belső azonosulást villantanak fel, melyek a későbbi idők gyűjtéseiben már nem köszönnek vissza. A dolog másik oldala viszont az, hogy a mai napig találkozhatunk falusi énekesek, hangszeresek előadásában ilyen, az „aranykort” idéző dallamokkal – olyanokkal is, amelyeket a legrégibb felvételeken már rögzítettek, de olyanokkal is, amelyek csak jóval későbbi időkben bukkantak fel. Az előbbiek a fonográfos „pillanatfelvételek” valós életét mutatják meg ma is élő változatok, vagy akár rokon tulajdonságokat hordozó más dallamok tükrében. A koncert összes előadója igazolhatja, hogy ezek a későbbi felvételek, vagy akár mai személyes élmények aligha nélkülözhetők a legrégibb, recsegő és behatárolt idejű felvételek értelmezéséhez. Az pedig, hogy az eltelt 120 év későbbi gyűjtőmunkája még értékes és ősi dallamok tömkelegével bővítette és bővíti ma is a magyar népzenéről szerzett ismereteinket, mutatja, hogy a népzene szívósan ragaszkodik alapértékeihez, a Teremtés rendjét tükröző szépségeszméjét nem rendítik meg tartósan sem történelmi katasztrófák, sem a média divatzenéi.

A koncert előadói szinte mind székelyek. Nyitrai Marianna Magyarországra települt bukovinai székely nagyszülők unokája, az Üsztürü Együttes minden tagja és András Orsolya is székely vagy erdélyi származású, de még a budapesti őshonos Juhász Zoltán is büszkélkedhet „Tiszteletbeli Székely” címmel, melyet a székelyföldi furulyazene tanulmányozásának köszönhet.

 

A belépés díjtalan.

 

2019. december 2., hétfő 19 óra

JAPÁN – MAGYAR KAMARAEST

A japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének

150. évfordulója alkalmából

Haydn: G-dúr trió, op. 82, Hob. XV:25

Andante

Poco Adagio

Finale: Rondo all’Ongarese, Presto

Nagao Haruka – hegedű, Onczay Zoltán – gordonka, Narihito Mukeda – zongora

 

Liszt: Szerelmi álmok, R. 211

Fejes Krisztina – zongora

Senju Akira: Shukumei (Elmúlás)

Narihito Mukeda – zongora

Weiner Leó: Lakodalmas – Incselkedő – Rókatánc

Narihito Mukeda, Fejes Krisztina – zongora

***

Toru Takemitsu: “Between Tides”

Nagao Haruka – hegedű, Onczay Zoltán – gordonka, Fejes Krisztina – zongora

Nakada Yoshinao: Sakura alley (sakura yoko-cho)

Nobunaga Takatomi: Smile (hoh-emi)

Toru Takemitsu: Small Sky (chiisana-sora)

Kálmán Imre: Csárdáskirálynő – Sylvia belépője

Katoh Hiroko – ének

Yamagami Souhei – zongora

Brahms: Magyar táncok, No. 1, No. 5 (H. Nakamura átirata)

Nagao Haruka – hegedű, Onczay Zoltán – gordonka, Fejes Krisztina – zongora

Műsorvezető: Tóth Endre, Keijiro Takaku

 

Idén ünnepeljük a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulóját.

A 2019-es jubileumi év alkalmából nagyon sokan és sokféleképpen ünnepelnek. Az általunk szervezett kamaraest egy olyan zenei csemegét ígér, ami a két nép közötti zenei és baráti kapcsolatokra épül – illeszkedve a kulturális diplomácia által körvonalazott eszmei közegbe.

Az esten magyar és japán előadóművészek lépnek majd színpadra, akik valamilyen módon kötődnek a másik országhoz, és nem mellesleg baráti kapcsolatokat ápolnak.

A japán előadóművészek mindegyike Magyarországon, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult, vagy tanul most is, a magyar művészek pedig rendszeres és visszajáró, meghívott előadók a szigetországban.

A japán-magyar zenei kapcsolatokban nagyon fontos, hogy a magyar zeneszerető és értő közönség megismerje a japán zenei kultúrában jelentős szerepet játszó kortárs zeneszerzők műveit. Ezen a koncerten Nakada Yoshinao, Nobunaga Takatomi és Toro Takemitsu világhírű japán zeneszerzők művei szólalnak meg.

Rendkívül érdekes és egyedülálló, hogy a japán komolyzene az európai zenetörténet idejének töredéke alatt érte el a mai zeneszerzés világszínvonalát és rövid idő alatt vált a világ kortárs zenei kultúrájának részévé, ezért is tud teljesen illeszkedni a klasszikus (Liszt, Brahms, Haydn, Weiner) zeneszerzők mellé.

 

2019. december 4., szerda 17 óra

JÁTÉKOS MUZSIKA 7X10 PERCBEN

Közreműködnek:

Iván Ildikó és tanítványai (ének)

Műsorvezető: Czigány György

 

„Sok újdonságot nem mondunk, ezeknek utána lehet mindenütt nézni, de ebben a szituációban, ebben az élő közegben, ebben a zenélő, házi muzsika hangulatban, ebben a közvetlen légkörben azért más a lexikális tudás lehetősége. Itt semmilyen feszes műsorrend nincsen, nagyon spontán, családias az együttlét, és én igyekszem mindig az élmény, az öröm felé vinni az embereket.”                  

Czigány György – Óbudai Anziksz

 

2019. december 7., szombat 19 óra

FEHÉREN FEKETÉN

Zongorás estek négy kézre

Bizják Dóra és Zentai Károly

Bevezetőt mond: Tóth Endre

 

Schubert: a-moll Allegro "Lebensstürme", D. 947

Mendelssohn: Andante és variációk, op. 83a

Moscheles: Rondo brillant, op. 30

Mendelssohn: Allegro brillant, op. 92

***

Válogatás Moszkowski: Lengyel táncok, Spanyol táncok, Dvořák: Szláv táncok és Brahms: Magyar táncok című sorozataiból

 

Az előző évadban nagy sikernek örvendett az új, Steinway D-modellünket népszerűsítő zongorakoncert sorozatunk. Idén duplázunk, vagyis minden alkalomra két kiváló zongoraművészt kértünk fel, hogy mutassák meg a közönségnek a zeneirodalom négykezes darabjainak gyöngyszemeit.

Bizják Dóra és Zentai Károly zongoraművészek 1996-ban diplomáztak a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Hambalkó Edit, Kemenes András és Némethy Attila tanítványaiként.

A négykezes-kétzongorás irodalommal Gulyás Márta irányítása alatt kezdtek el foglalkozni.

Az Illinois State University-n (USA) folytatták tanulmányaikat, ahol 1999-ben vették át mesterdiplomáikat. A 2000 áprilisában Padovában megrendezett II. Nemzetközi „Silvio Omizzolo” Négykezes Zongoraversenyen megnyerték az első díjat, valamint a különdíjat. Első önálló lemezük 2001 őszén jelent meg Olaszországban Four hands dancin’ címmel. A művész házaspár Duo Klavi-Art néven ad hangversenyeket külföldön és itthon egyaránt.

Koncerttevékenységük mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Nemzeti Filharmonikus Énekkarnál folytatnak zongorakísérői és korrepetitori munkát.

 

2019. december 8., vasárnap 11 óra

ADVENTI HARANGKONCERT

Szironta Együttes – handbells

Miskolc Bells – handbells

Kisharang Együttes – melodychimes

Színes Harangok Együttes – csengettyűk

 

Advent második vasárnapján csengettyű- és harangmuzsika varázsa járja át az Óbudai Társaskör koncerttermét. Az adventi várakozás időszakában első alkalommal szólalnak meg itt Óbudán ezek a különleges hangszerek, melyek hangja megállásra késztet, elcsendesít.

A koncerten a kézi harangok (Handbells) és a magyar csengettyűk mellett az orgonasípokhoz hasonló hangzásvilágú Melodychime-ok is felcsendülnek. Az óbudai Színes Harangok Együttes, a miskolci Kisharang Együttes és a Miskolc Bells repertoárjában ismert, közkedvelt karácsonyi dalok szerepelnek. A besnyői Szironta Együttes klasszikus zeneművek átiratai és adventi dalok segítségével teremt meghitt, ünnepi hangulatot, melyben az egészen fiatal és az idősebb korosztály tagjai egyaránt örömüket lelik majd.

 

 

2019. december 12., csütörtök 19 óra

私と日本

ÉN ÉS JAPÁN

Szabadi Vilmos kalandjai a zene szárnyán az álomsziget fölött és lakóival, multimédiás és analóg módon elmondva és eljátszva, Mohácsi Szilvia kérdéseivel fűszerezve, japán teával megillatosítva, origamiból kihajtogatva, a mese és valóság világából.

Közreműködik:

Szabadi Vilmos – hegedű

Nagao Haruka – hegedű, brácsa

Kanon Aoki – hegedű

Hernádi Hilda – zongora

Eri Furuguchi – hegedű

Aya Matsuda – hegedű

Yui Shimizu – zongora

Beszélgetőtárs: Mohácsi Szilvia

 

Dvořák: Terzetto C-dúr op. 74 (1887)

 Sosztakovics: 5 darab

Ysa˙e: Szólószonáta op. 27 no. 6

Pleyel: F-dúr duo op 23 n4

Mozart: e-moll szonáta k304

Kodály: Szerenád

 

2019. december 13., péntek 19 óra

A MEDICI UDVAR ZENÉJE

Custos Consort Régizene Együttes:

Király Nóra – középkori hárfa, ének

Szászvárosi Sándor – viola da gamba

Tokodi Gábor – lant

Sipos Csaba – ütőhangszerek

               

A Medici család támogatásával számtalan műalkotás született a reneszánsz évtizedeiben. Toszkána hegyek-völgyek között fekvő városaiban az építészeti alkotások mellett megszületik az új reneszánsz életérzést megszemélyesítő zene is. Új kompozíciós technikák, zenei formák, hangszerelések jelentik az újdonságot a zenében.

A koncert első fele két emblematikus Medici személyére fókuszál: Lorenzo de' Medicire és Medici Mária francia királynőre. A műsor a korai itáliai reneszánsztól indul, a "Csodálatosnak" (Il Magnifico) nevezett Lorenzo de' Medici korától. Ebben a korban jelennek meg a világi témák és megszületik az első opera is.

A hangverseny végére az idén 500 éve született Medici Katalinnal – aki II. Henrik oldalán Franciaország királynője lett – elhagyjuk Itáliát és a  királynővel a koncert programja is elutazik Franciaországba, Európa másik politikailag és művészeteket tekintve is meghatározó pontjára. A vallásháborúk sújtotta országban az uralkodói osztály pompájához a forrongások ellenére is hozzátartozott a művészetek pártolása, támogatása. Medici Katalin tragikusnak mondható élete ellenére is patrónusa volt a művészeteknek. Filippo Azzaiolo, Joan Ambrosio Dalza, Stefano Landi, Francesco Santacroce Patavino, Gaspar Sanz, Bartolomeo Tromboncino, Anonymus, Guillaume Dufay, Claude Gervaise,  Guillaume de Chastillon de La Tour és más szerzők dalai és táncai elevenítik fel Itália és Franciaország e fennkölt korát.

 

2019. december 14., szombat 15 óra

MOZART KLUB

Karácsony a Mozart Klubban – a gyerekek játszanak

Lakatos György vezetésével

Tiszteletbeli elnök: Varga Károly

Zongorán kísér: Balog Zsolt

 

Talán ezen a szombaton épp szállingózik majd a hó, amikor Mozart C-dúr szonátájának (KV. 309) első tétele megszólal, melyben a francia gyerekdal Hull a pelyhes fehér hó szöveggel idéződik föl a magyar gyerekek számára. Ami biztos: a klubra összegyűlő gyerekek tarsolyukban hoznak szép dallamokat, amit szívesen eljátszanak társaiknak, szüleiknek, nagyszüleiknek. A hangszer lehet bármi: gitár, zongora, hegedű, furulya, hárfa vagy akár trombita, kürt, sőt fagott  - ha már a klubot egy fagott művész vezeti. Bátor vállalkozó énekesek előadhatják kedvenc karácsonyi dalukat, nem kell félniük, nem maradnak egyedül, a decemberi Mozart Klubon hagyomány a közös éneklés.

 

 

2019. december 18., szerda 19 óra

NAGY ZENÉSZEK, NAGY SZERELMEK

#WAGNER

Bősze Ádám előadássorozata

 

A zenetörténet legismertebb zeneszerzői és az ő szerelmi életük. Illetve nem is: a legvonzóbb nők és férfiak, akikbe a legnagyobb zeneszerzők lettek szerelmesek.

Wagner, Mendelssohn, Puccini, Mozart, Brahms, Schumann, Britten, Liszt, Mahler és Beethoven – lehetnének ezek akár a főszereplők nevei is, de most csupán vezetéknevek, hiszen az általuk legvonzóbbnak tartott hölgyeken és férfiakon keresztül mutatja be Bősze Ádám a zenerajongók által oly kedvelt komponisták néha egyáltalán nem vonzó tulajdonságait.

 

 

A HÓNAP ESEMÉNYE

2019. december 19., csütörtök 19 óra

TÁRSASKÖRI KARÁCSONY A BUBNÓ ÉS A MEZEI  CSALÁDDAL

 

A Bubnó és a Mezei család szakmai és magánéleti hátterét alkották-alkotják annak a kísérleti műhelynek, amely 1984-ben született meg Óbudán – itt a Társaskör mellett, az akkori Leövey Klára Általános Iskolában, Dobszay László ötlete nyomán –, Budapesti Énekes Iskola néven. A két művészeti vezető több mint 35 éves együttműködése ékes példája annak, hogy mégiscsak megfér két dudás egy csárdában, valamint, hogy egy jó ügy megvalósítása „egyedül nem megy.” Magától értetődően e két család gyermekei időről időre kapcsolatban voltak és vannak a fentnevezett együttessel, ám ugyanakkor természetesen a maguk zenei és attól többé-kevésbé eltérő útjait is követik. A december 19-i koncert oldott, baráti találkozó formájában ennek bemutatására szolgál – együttesen és egyénileg, sőt a közönség részvételére is számítva –, amelyen ki-ki számot ad arról szóban és zenében, ami éppen motiválja, s ami számára fontos és érdekes.