Művészeket díjaztak a Magyar Opera Napján

 

2019. november 7-én, Erkel Ferenc születésnapjához kötődő Magyar Opera Napján a Magyar Állami Operaházban került sor az Opera új Örökös Tagjainak bemutatása, valamint a belső díjak kiosztása mellett miniszteri elismerő oklevelek átadása is.

 

A Magyar Állami Operaház az Erkel Színház 2013-as újranyitása óta ünnepli a nemzeti romantikus opera megteremtőjének születésnapján a Magyar Opera Napját, 2015 óta pedig ezen a napon jelenti be új Örökös Tagjait, valamint adja át azon elismeréseit és díjait, amelyeket korábban az évadnyitó társulati ülésen, szűk körben vehettek át az intézmény művészei és munkatársai.

 

A Magyar Állami Operaház Örökös Tagjainak száma a korábbi főigazgatói ígéretnek megfelelően 35-re emelkedik az intézmény avatásának 135., jubileumi évben. A 32 Örökös Tag két új jelölést tett, míg az Opera vezetése egy művészt jelöl a kölcsönös elfogadás alapján. A titkos szavazás és a jelölések eredményeképp idén Mészöly Katalin és Rohonyi Anikó operaénekesek, valamint Szumrák Vera balettművész részesült az Opera legmagasabb elismerésében, Ercse Margit és Szőnyi Ferenc operaénekeseket pedig posztumusz választották az Örökös Tagok közé. Az Opera vezetése továbbá soron kívül köszöntötte Dózsa Imre balettmestert, balettművészt abból az alkalomból, hogy későbbi feleségével, a most kitüntetett Szumrák Verával 1959. november 11-én, tehát 60 évvel ezelőtt, egymás partnereiként debütáltak szólista szerepben az együttes tagjaiként A bihari nótája című táncelőadásban.

 

 

Házy Erzsébet (1929-1982) és Szőnyi Ferenc (1926-1090),

továbbá Ercse Margit (1938-2019)

 

A magánénekesek közül a Wagner-előadásokon kiemelkedő teljesítmény nyújtó művészek számára alapított Závodszky Zoltán-díjat idén Németh Judit kapta meg. Az ösztönös tehetséget és színpadi személyiséget elismerő Sudlik Mária-díjat Bándi János, a biztos énektechnikán alapuló hangképzése és a tiszta, szép magyar kiejtés magas szintű műveléséért odaítélhető Melis-díjat pedig Szegedi Csaba kapta. A 2018/19-es évad énekkari művésze Balás Péter és dr. Fehérné Szentidai Szilvia, zenekari művésze Borosné Szilvásy Júlia hárfaművész, kartáncosa pedig Pokhodnykh Ellina és Palumbo Valerio Antonio. A színházi háttérmunkát végző kollégák közül „Az előadásokért” emlékérmet Stella Szonja balett-titkár, kulturális menedzser és Nyáguly Emőke Erkel színházi projektreferens vehetett át, Vasfüggöny-díjban Tóth Imre díszletasztalos részesült, aki több mint 45 éve az Opera munkatársa, míg a Dárday Andor-emlékplakettet dr. Béres Attila kamarai jogtanácsos kapta meg. Az Opera ezen kívül idén is jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azokat a művészeket és munkatársakat, akik 25 éve dolgoznak közalkalmazottként az intézménynél.

 

Ugyancsak a Magyar Opera Napja alkalmából Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára Miniszteri Elismerő Oklevelet adott át négy kollégának, aki több mint negyedszázada dolgozik az Operánál, így Nagy Krisztián főstatisztavezető, Karczag Márton főemléktáros, Szick János fődíszletasztalos és Resz Miklós szcenikai vezető részére.

 

Forrás:  Papageno, 2019. november 8.

https://papageno.hu/blogok/operahaz/2019/11/muveszeket-dijaztak-a-magyar-opera-napjan/

 

A Monteverdi: Poppea megkoronázása c. opera 1968-as budapesti operaházi premierjének idején készült kép (Házy Erzsébet és Szőnyi Ferenc) megküldését köszönjük Petőné Szőnyi Klárának.