PITTI KATALIN OPERAÉNEKES-TANÁR ÉS SOLTÉSZ ENIKŐ ZONGORAMŰVÉSZ ZENEI MISSZIÓJA

 

 

Pitti Katalin és Soltész Enikő

 

 

Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes művész, Nyugat-Magyarországi Egyetem SEK (Savaria Egyetemi Központ) Művészeti, Sport és Neveléstudományi Szakának docense, a Budai Művészház alapítványi iskola és Tata város Zeneiskolájának hangképző tanára és Soltész Enikő zongoraművész-tanár évek óta tartanak országunkban és a határon kívül is a klasszikus zene remekeiből összeállított templomi koncerteket a hit és a zene szellemében. Kettőjük  közelmúltbeli találkozásának eredménye azóta is tartó művészi "összefonódásuk", testvéri kapcsolatuk a hit és a zene talaján, a jótékonyság jegyében vette kezdetét, amely azóta is tart.

 

Soltész Enikő itthon és külföldön sikeres zongoraművész 2018-ban református kántori és zongoraművészi "minőségben" kereste meg az operaénekest, hogy felkérje egy szereplésre ahhoz a gyülekezethez, ahol kántori szolgálatot teljesít. Ezt követően 2018. október 23-án adtak ünnepi koncertet a Nagykovácsi Nagyboldogasszony Plébániatemplomban a legszélesebb spektrumot felölelő, szakrális és "világi" komolyzenei művekből álló repertoárral.

koncert-templom

 

Azóta már számos más alkalommal is szerepeltek együtt többek között a budai Kájoni-házban, ahol Bartók Béla, H. Purcell, Beethoven, majd a "könnyedebb" műfajok felé haladva Huszka, Kacsóh Pongrác és több ismert zeneszerző műveivel.  A sorozat folytatásaként Liszt, Bach, Bellini, Beethoven, Chopin és Donizetti művei felcsendülnek közös programjaikban, de gyakran a magyar irodalom is helyet kapott. A Liszt és kortársai című műsorban például a dalokon kívül Pitti Katalin életre keltette mások mellett Márai Sándor, Albert Camus, Bibó István, továbbá Jókai Anna, valamint Petőfi Sándor gondolatait a haza és az embertársaink iránti testvéri szeretet fontosságáról.

 

A 2015-ben amerikai mintára indult Bach mindenkinek kezdeményezés 2017-re fesztivállá bővült, melynek keretében Pitti Katalin és Soltész Enikő ellátogattak erdélyi és beregszászi templomokba, valamint a kolozsvári Partiumi Keresztény Egyetemre és a II. Rákóczi Ferenc főiskolára is, majd "záróakkordként" a szentgáli református templomban ismertették meg Bach csodálatos műveit a hallgatósággal. Az említett helyszíneken kívül emlékezetes műsort adtak szerepeltek Gyergyóalfaluban és Gyergyószentmiklóson is a római katolikus templom falai közt.

 

 

 

Pitti Katalin és hallgatósága (Havran Zoltán felvételei)

 

Pitti Katalin és Soltész Enikő erdélyi vendéglátóinak társaságában

 

Közös működésük újabb fejezete kezdődött el attól akkor, amikor Pitti Katalin opera nagykövet lett. Legutóbb, 2019. szeptember 15-én a Rákosfalvai Református gyülekezet 90.évfordulóján A.Stradella: Pieta Signore című művét  adták elő.

(Z.T.)