„Gyarapítanunk kell a tagságunkat”

 

Dr. Dorogi Ákos az ügyvezető titkári teendőkről, hosszú

és rövid távú tervekről

 

2019. novemberében ismét, immár tizenhatodik alkalommal zenepedagógusoknak tartott továbbképzést Zamárdiban a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, amelyen részt vett a Klebelsberg Központ elnöke, s többek között a KRÉTÁ-ról, az osztályfőnöki pótlékról is szó esett. Az MZTSZ szeptembertől kinevezett ügyvezető titkárával, dr. Dorogi Ákossal a tanácskozás részleteiről, saját szakszervezeti múltjáról, az átalakított elnökség működéséről, valamint rövid és hosszú távú tervekről is beszélgettünk.

 

Dr. Dorogi Ákos

 

- Hogyan foglalná össze a mostani továbbképzés legfontosabb tudnivalóit?

- Már több mint másfél évtizede minden évben várjuk a zenepedagógusok képviselőit   erre a többnapos tanácskozásra Zamárdiba, s nagyon örülünk, hogy ismét eljött előadást tartani a Klebelsberg Központ elnöke, Hajnal Gabriella is, aki beszélt többek között a KRÉTA-rendszerről, ennek folyamatos fejlesztéséről, s szó esett arról is, hogy mi lesz a zenepedagógusokat érintő osztályfőnöki pótlék sorsa. Elmondta, hogy ezzel kapcsolatban a napokban jelenik meg a hatályos jogszabály, végrehajtási rendelet. Vendégelőadóink között volt Ember Csaba is, az MZMSZ elnöke – s ahogy előadásának címében fogalmazott –, beszélt a ‘zenetanárokat szomorító feladatokról’, a KRÉTA rendszerről, az aktuális, zenepedagógusokat érintő kérdésekről. Sajnos a ZETA elnöke, dr. Ruszinkóné Czermann Cecília nem tudott részt venni a mostani összejövetelünkön, azonban elfogadta a meghívásunkat a ZETA egyik alelnöke, Szkordilisziné dr. Czitrovszky Ilona, aki nagyszerű előadásában részletezte a Zenetanárok Társaságának szerepét, tevékenységét, céljait. Mellettük vendégünk volt a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának új elnöke, Csóti Csaba is, aki eljött bemutatkozni, és nagyon szimpatikusan beszélt többek között arról, miért érdemes szakszervezeti tagnak lenni, miért fontos a szervezetek közötti együttműködés és a szakszervezeti hovatartozás.

 

- Ahogy olvasom a programot, látom, hogy Muity Mária, dr. Gyimesi László és Ön is tartott itt előadást. 

- Minden évben állandó program, hogy mi, mint az MZTSZ közvetlen munkatársai, előadást tartunk a zenepedagógusoknak az aktualitásokról. Muity Mária a zenepedagógus tagozat elnöke, a zenepedagógusoknál végzett kemény és sokszor embert próbáló, áldozatos munkát, a minisztériummal történő folyamatos egyeztető tárgyalásokat részletezte, dr. Gyimesi László, aki immár az új vezetésben az MZTSZ alelnöke, elsősorban arról beszélt, hogy szakszervezetünkben milyen aktuális ügyek vannak, milyen jogszabálytervezetek várhatóak a közeljövőben. Továbbá szót ejtett még a szakképzési törvény változásairól, és egyéb aktualitásokról, amelyek érintik vagy érinthetik szakszervezetünket, s ezen belül a zenepedagógusokat. Dr. Gál Andrea jogsegélyszolgálatunk vezető ügyvédje, valamint jómagam a köznevelési törvény és a munkatörvénykönyvének az elmúlt egy évben bekövetkezett módosításairól, valamint a bírógi ügyekké kulminálódott, aktuális pereinkről beszéltünk. Úgy látjuk, hogy az előadások, a munkajogi kérdések és az aktuális ügyeink megvitatása hasznos tagjainknak, mindig vannak olyan jogszabályváltozások, amelyek olyan módosításokat tartalmaznak, ami a zenepedagógus területet is érinti. Az előadások után egy kötetlen, zenés esti beszélgetésre is sor került, amelyhez a talp alá valót a hagyományokhoz hűen, néhány kedves zenészbarátommal és Gyimesi Lacival mi szolgáltattuk. Úgy érzem, nagyon hasznos volt ez az együtt töltött, néhány nap, s a jövőben is azt tervezzük, hogy a továbbképzést minden évben ugyanígy megszervezzük a zenepedagógusoknak.

 

- Nemrég tartotta az első elnökségi ülését az MZTSZ átalakult vezetősége, ahol szeptembertől Ön az ügyvezető titkár. Hogyan működik az új felállás?

- A választói küldöttértekezlet, majd ezt követően az újonnan választott küldöttgyűlés megszavazta a héttagú elnökséget, amely az MZTSZ ügyvezetését látja el. Megszűnt a főtitkári poszt, és dr. Gyimesi László tulajdonképpen hétfelé osztotta magát. Az új felállás úgy néz ki, hogy az MZTSZ elnöke Brieber János lett, aki eddig alelnöki tisztséget látott el, az alelnök dr. Gyimesi László, aki eddig a főtitkár volt, és az ügyvezető titkár én lettem – dr. Gyimesi László úr felkérése –, majd a küldöttgyűlés által történő megválasztásomat követően. Fekete Krisztina kolléganőm az új elnökségben titkárságvezetői pozíciót kapott, és hozzátartozik az MZTSZ teljes gazdasági irányítása, a három nagy tagozatunk élén pedig egy-egy vezető lett megválasztva. Muity Mária a zenepedagógusokat irányítja, a szórakoztató zenészekért Szirmai László felel, ahogy korábban is tették ezt mindketten, s a szimfonikus zenekarok és énekkarok alkotják az úgynevezett intézményi tagozatot, amelynek élére Ludvig István került. Nagy örömünkre dr. Gyimesi László vállalta, hogy mindenben támogatja és segíti ezt az új vezetőséget, többek között ezért is tölti be - társadalmi munkában - az alelnöki posztot. Az alapszabály szerint az elnökséget évente háromszor kell összehívni, de abban állapodtunk meg, hogy így a ciklus elején legalább kéthavonta összegyűlünk, s minden fontos ügyet közösen beszélünk meg. Természetesen az elnökséggel mindenképpen azt az utat kívánjuk folytatni, amelyen dr. Gyimesi László indította el, s vezette több évtizeden keresztül az MZTSZ-t.

 

- S ezt az utat, Ön is jól ismeri, hiszen tizenhét esztendeje lett az MZTSZ munkatársa. Hogyan kezdődött a kapcsolata a szakszervezettel?

- Először a hangszervásárlási támogatás miatt kerültem kapcsolatba a zenész szakszervezettel. A Zeneakadémia jazz-zongora szakos hallgatójaként hallottam ugyanis arról, hogy a zenész szakszervezet segítséget tud nyújtani, többek között hangszervásárlásokhoz is. Nekem abban az időben szükségem volt egy hordozható instrumentumra, amelyet a szakszervezet segítségével így meg is tudtam vásárolni. A Pécsi Jogtudományi egyetem elvégzése után arra gondoltam, hogy - összekötve a zenét és a jogot - érdemes lenne a szerzői-előadóművészi jogokkal foglalkoznom. Először egy többnyire szerzői jogokkal foglalkozó ügyvédi irodában kezdtem el dolgozni ügyvédjelöltként, majd nény hónappal később – már 2002 novemberétől –  csatlakozhattam az MZTSZ-hez.

 

- Az Előadó Jogvédő Irodánál kezdte?

- Nem, azonnal a szakszervezethez kerültem, mert dr. Gyimesi László akkoriban  éppen keresett maga mellé valakit. Megtaláltuk gyorsan a közös hangot, és az első találkozást követően hamarosan elkezdhettem a munkát is a szakszervezetben, ahol immár 17 éve dolgozom. A szakszervezet mellett, a jelenleg önállóan működő, de gyökereiben a zenész szakszervezetből „kinőtt” Előadóművészi Jogvédő Irodánál is segítettem a jogi feladatokban. Az EJI-nél most sajnos elég hálátlan és kevésbé felemelő feladatom is van. Ahogy említettem, korábban a szakszervezet a hangszerek mellett lakásvásárláshoz is adott kölcsönt, egészen 2011-ig. Sokan azonban nem törlesztették a részleteket, így ezek behajtásán is dolgozom, ami nem egy lélekemelő feladat, de megpróbálok olyan megállapodásokat kötni a tartozó kollégákkal, hogy a pénztárcájukhoz mérten tudják visszafizetni a jelenleg is fennálló, a kölcsönből még vissza nem fizetett, felvett tartozásukat.

 

Dr.Dorogi Ákos gyakorló zeneművészként

 

- A szakszervezetnél azonban nem a szerzőjogi, hanem inkább munkajogi kérdésekben kellett és kell elmélyednie. Nem bánta ezt?

- Nem, mert művészekkel, zenészekkel kell foglalkoznom, s számomra ez a legfontosabb szempont. Zenész családban nőttem fel, így a zenészekhez, művészekhez különleges kötődésem alakult ki, át tudom érezni a problémáikat, és nem utolsó sorban érdekel a munkásságuk, az egyéni sorsuk is. Azt gondolom, hogy ez a fajta empátia és érzékenység elengedhetetlen a szakszervezeti munkához. Visszatérve egy kicsit dr. Gyimesi Lászlóra, már kezdetben kiderült, hogy milyen hasonló utat jártunk be és sok köztünk a párhuzam. Ő is zenészként kezdte, járta a világot, utána elvégezte a jogot, s nemsokra rá a szakszervezetnél kezdett dolgozni, ahol az édesapja tradícióit követte. Nagyon hálás vagyok neki azért, hogy az első pillanattól támogatta azt is, hogy a szakszervezeti munka mellett – akárcsak korábban ő -, én is rendszeresen koncertezzek, és a zenei pályámat szintén folytathassam. Számos jazz-formációban játszottam és játszom a mai napig, emellett van egy saját zenekarom is, akikkel fellépünk mostanában. Balance Wheel Group a nevünk, amelyben négyen zenélünk egy basszusgitáros, egy gitáros és egy dobos kollémmal. A zenéket ketten írjuk Szili Robi gitáros zenészbarátommal. Nagyon büszkék vagyunk erre a formációra. Zenészként nagyon jó érzés, hogy a művészek sokszor hozzám fordulnak problémáikkal, mert tudják, hogy ismerem a szakmát, és ha gondjuk van, azonnal megkereshetnek, mert pontosan tudom, milyen nehézségek, akár jogi problémáik akadhatnak. Dr. Gyimesi László is hasonló értékeket képvisel, zenészként jártas a muzsikusok problémáiban, ezért a művészek nagy bizalommal fordulnak hozzá. Ő annyit tett a zenész szakszervezetért, hogy szinte fel sem lehet sorolni, hogy mi minden fűződik a nevéhez. Nagyon pontosan kijelölte az utat, amit most mi is követünk. Az utóbbi években azonban már annyi lett a feladata, hogy nem jutott mindenre annyi ideje és energiája, mint szerette volna. Azért is döntött úgy, hogy szétosztja magát… 

 

- S így evidens volt, hogy az utódlást házon belül oldják meg.

- Tizenhét esztendeje dolgozunk együtt, rengeteget tanultam ezalatt az idő alatt tőle, szemléletben, problémamegoldásban, diplomáciában. Laci a mentorom, a mesterem, mindenképpen azt a fajta gondolkodást szeretném tovább vinni, amit ő a szakszervezetnél elkezdett. S ebben az elnökség többi tagja is egyetért, ennek szellemében döntöttünk a rövid és a hosszú távú tervekről.

 

- Mi mindent terveznek?

- Az alapszabályunk alapján megszületett a három tagozatunk: a zenepedagógus, a szórakoztató zenész és az intézményi tagozat. Zenepedagógusok terén nincs nagy változás, ahogy már említettem, minden évben megszervezzük számukra a továbbképzést, és ezt a területet továbbra is Muity Mária kolléganőm irányítja és felügyeli, ahogy korábban is tette. Minden kiválóan működik, megvan a folyamatos kapcsolattartás, az állandó jelenlét. Most annyi a változás, hogy Mari maga mellé vett egy fiatal, ambiciózus zenepedagógus kolléganőt, Szabóné Würth Boglárkát, aki segíti a munkáját, és közben megismeri a szervezet működését is. A másik két tagozat esetében azonban ez a folyamatos kapcsolattartás nincs meg. Bár Gyimesi László rengeteget tett mindkét területért, azonban az utóbbi időben úgy véljük, nincs meg az az állandó jelenlét, ami szükséges a további együtt gondolkodáshoz. Nekünk most az a feladatunk, hogy ez a kapcsolat ismét létrejöjjön. A szakszervezet akkor tud hatékonyan működni, eredményeket elérni, ha erőt képvisel. S ezt pedig a minél nagyobb tagság és az együttgondolkodás jelentheti. Fontos teendőnk, hogy a jelenlegi tagság megtartása mellett folyamatosan toborozzunk új embereket is a szakszervezetbe, hogy állandóan gyarapítsuk tagságunkat. A szórakoztató zenészek területét is szükséges fejleszteni. Ők speciális helyzetben vannak, mert sok köztük a nyugdíjas zenész kolléga, akiknek nehéz segítséget nyújtani - különösen a foglalkoztatás terén , de ezen is dolgozunk. Számos programot hirdettünk már, próbáltuk a foglalkoztatást elősegíteni. Eddig kevés sikerrel jártunk, de természetesen folytatjuk a munkát. A megoldás érdekében első lépésként a szórakoztató zenészeknek is szeretnénk Zamárdiban továbbképzést szervezni, ahol a problémáikat, esetleges megoldási javaslataikat elmondhatják, és igyekszünk segíteni, amiben csak tudunk. Szirmai László jól ismeri a terület gondjait, hiszen régóta foglalkozik mindezzel, s ő is látja, hogy jó volna itt is fiatalokat megcélozni, tagságot gyűjteni, és szorosabbá fűzni az együttműködést.

 

- Erre megvan a lehetőség, hiszen Ön is tanít a Kőbányai Zenei Stúdióban, ahol javasolhatja a fiatal zenészeknek, lépjenek be a szakszervezetbe…

- Erre bíztatom őket minden alkalommal. Jogi alapismereteket oktatok az iskolában. Fontos fellegvár számunkra a Kőbányai Zenei Stúdió, hiszen rengeteg remek zenész kerül ki innen. Annak idején nálunk, a Zeneakadémián nem voltak olyan stúdiumok, amelyek segítették a zenei pályán való eligazodásunkat, ezzel szemben Kőbányán a fiatalok rendezvényszervezést, gazdasági, jogi ismereteket is tanulnak, s ezekre később a zenészi pályájuk során nagy szükségük lehet.

 

- Visszatérve a harmadik, az intézményi tagozatra, náluk milyen újdonságok várhatók?

- Itt is szorosabbra kell fűzni a szálakat. Szeretnénk minden szimfonikus zenekarhoz, énekkarhoz eljutni a következő időszakban, s taggyűléseket szervezni. Emellett szeretnénk, ha a szakszervezeti képviselőikkel minden évben – ahogy ez korábban is történt – Zamárdiban is találkozhatnánk. Már szervezzük is Fekete Krisztina kolléganőmmel jövő tavaszra a többnapos továbbképzést. Ha megvan a folyamatos kapcsolattartás a tagjainkkal, zenekarainkkal, csak akkor tudunk eredményeket elérni. Ugyanakkor legalább olyan fontosak a helyi látogatások is, ahol mindig kifejtjük, miért érdemes szakszervezeti tagnak lenni.

 

- S mit mond a hallgatóságnak, miért?

- Azt, hogy nincsen más olyan szervezet, ahol ilyen szintű segítséget kaphatnak a tagjaink. A szakszervezettől lehet születésnél, iskolakezdésnél, temetésnél is támogatást, segélyt kérni. Ha valaki nehéz helyzetbe kerül, egyszeri támogatásra is van lehetőség, de ugyanilyen fontosnak érzem a jogsegélyszolgálatunk tevékenységét is, amit ingyen vehetnek igénybe azok, akiknek szüksége van jogi segítségre. Fontos megjegyezni, hogy nemcsak tagsági szintjén, hanem intézményi szinten is számíthatnak ránk tagjaink, arról nem is beszélve, hogy dr. Gyimesi László korábbi kezdeményezései például az előadó-művészeti törvény kapcsán a zenekarokhoz érkező sok száz millió forint – mennyi plusz pénzt hoztak a területünkre.

 

- Mennyire volt hatásos az előadása a zenekaroknál?

- Eddig két vidéki zenekarnál, Szombathelyen és Győrben jártunk Ludvig István és Fekete Krisztina kollégáimmal, s úgy láttuk, hogy nagyon befogadók a zenekarok az információkra, amelyeket elmondtunk. Úgy érezzük, hasznos volt a tapasztalat, egyrészt nekünk - nekem is személy szerint -, másrészt a zenekari tagságnak is. Ezért gondoljuk, hogy a jövőben folytatjuk az ilyen látogatásokat, valamint a  taggyűlések megszervezését. Nemcsak nagy megelégedés kísérte a találkozókat, hanem például Győrben sokan be is léptek, szinte megdupláztuk a korábbi tagságot. Bízom benne, hogy ezt folytatni tudjuk, hiszen, ahogy ezt már többször is hangsúlyoztam, az erő a tagságban rejlik, ezért is kell növelnünk a létszámunkat.

 

- Az, hogy mostantól ügyvezető titkár lett, mennyiben változtatta meg a feladatait?

- Folytatom az eddigi munkámat, s persze az EJI-nek is dolgozom továbbra is. Bírósági tárgyalásokra járok, képviselem a tagságot a különböző munkaügyi perekben. Ügyvezető titkárként pedig nagyon fontos az állandó együttgondolkodás, a folyamatos kapcsolat, hogy a különböző, felmerülő problémákra együtt találjunk ki megoldásokat. A hosszútávú terveink között szerepel, hogy segítsük a fiatal zenészeket abban, hogy legyen a későbbiekben nyugdíjuk, ezért szeretnénk Fekete Krisztina kolléganőmmel egy ilyen rendszert is kialakítani. Tervünk akad jócskán, most azon dolgozunk, hogy legyen hozzá tagság is!

 

Réfi Zsuzsanna