Szent István Gimnázium Jubileumi Szimfonikus Zenekar
n
Egyedszázados története ÉS ÜNNEPI ZENEAKADÉMIAI KONCERTJE

 

 

                          

A Szent István Gimnázium Szimfonikus Zenekara (ma Zuglói Filharmónia) fennállásának 40. évfordulója alkalmából 1994. szeptember 25-én nagyszabású koncertet rendezett a Budapest Kongresszusi Központban.

 

Az együttes alapítója, Záborszky József erre az alkalomra összeállított egy szimfonikus zenekart az egykori tagokból, akik előadták Erkel Ferenc Ünnepi nyitány című művét. A zene szeretete és az együtt töltött szép évek arra ösztönözték ezeket a muzsikusokat, hogy alakítsanak egy új zenekart, tovább ápolva az Istvános zenekari hagyományokat. Záborszky József karnagy vezetésével a Jubileumi Szimfonikus Zenekar 1995. október elsején a Zene Világnapján hivatalosan is megalakult. Az így életre hívott együttes sikeres koncertjeinek és tagjai lelkesedésének köszönhetően ebben az évadban már fennállásának a 25. évfordulóját ünnepli.

 

Záborszky József (1918-2015) a Szent István Gimnázium Szimfonikus Zenekarának egyik zeneakadémiai koncertjén, pódiumra érkezés előtt

 

A tagok többsége amatőr zenész, akik a legkülönbözőbb területekről jöttek: van közöttük például orvos, tanár, informatikus, fizikus és mérnök is. A jelenlegi társulatban fellelhető olyan muzsikus is, aki az 1954-ben megalakult I. István Gimnázium Szimfonikus Zenekarának alapító tagja volt.

 

A kezdeti sikeres próbákat hamarosan követte az első hangverseny a Zuglói Zeneházban 1996. február 4-én. A világhírű hegedűművész, Kovács Dénes Beethoven: D-dúr hegedűversenyét adta elő Záborszky József vezényletével.

 

1997 decemberéig kellett várni a zenekar első önálló fellépésére a Zeneakadémia Nagytermében. Ekkor Ménesi Gergely vezényletével, Kovács Dénes és Puskás Zsolt közreműködésével Brahms: a-moll kettősversenye szólalt meg.

 

Az együttes első vezető karmestere Ménesi Gergely volt, aki a Magyar Televízió karmesterversenyén II. helyezést ért el és több mint két évtizedig irányította az együttest. Őt Fenyő Gábor, majd Dénes-Worowski Marcell követte a karmesteri pulpituson. 2019 szeptemberétől Juhász Bence vette át a vezetői teendőket.

 

Képtalálat a következőre: „Dénes-Worowski Marcell”

Ménesi Gergely (lfze.hu), Fenyő Gábor (momus.hu), Dénes-Worowski Marcell (odz.hu),Juhász Bence

 

Az egykori I. István Gimnázium Szimfonikus Zenekarának koncertjeihez hasonlóan a Jubileumi Szimfonikus Zenekar hangversenyein is nagyszerű előadóművészek és neves karmesterek léptek fel az elmúlt 25 évben.

 

Híres hangszeres szólisták közül a teljesség igénye nélkül meg kell említeni Kovács Dénest, Perényi Esztert és Banda Ádámot (hegedű), Gulyás Istvánt (zongora), Molnár Andást, Berczelly Istvánt (ének), illetve egy osztrák fuvolaművészt, Robert Wolf-ot.  A vezető karmesterek mellett Antal Mátyás, Záborszky István, Záborszky Kálmán, Horváth Gábor, Konrád János és Somos Csaba dirigálta több alkalommal az együttest.

 

A Zeneakadémia újjáépítésének kezdetéig a Nagyteremben évente 2-3 koncertet adott a Jubileumi Zenekar, ez a hagyomány a renoválást követően is folytatódott. A Művészetek Palotájában három alkalommal került sor fellépésre. A zenekar próbahelye, a Zuglói Zeneház szintén számos sikeres hangversenynek adott otthont. A minden évben megszervezésre kerülő karácsonyi koncertek a Szent István Bazilikában szólalnak meg.

 

A zenekar minden nyáron megszervezi hagyományőrző zenekari táborát, amelyre több generációs részvétellel már 15 éve Záborszky József szülővárosában, Tokajban kerül sor. Sok család él azzal a lehetőséggel, hogy szülő és gyermek, nagyszülő és unoka a szabadidő közös eltöltésének ezt a módját választja. A tábor minden évben egy szép koncerttel zárul Tokaj Város Vegyeskarának közreműködésével.

        

Működése során Ménesi Gergely vezényletével nagyszabású oratórikus művek sorát játszotta, a teljesség igénye nélkül említve a műveket, Bach: János passió, Mozart: Requiem, Verdi: Requiem, Schubert: Esz-dúr mise, Rossini: Stabat Mater, Kodály: Budavári Te Deum és Psalmus Hungaricus, Liszt  Ferenc: Koronázási mise. A Művészetek Palotájában első alkalommal 2007-ben rendezett hangversenyén Beethoven: IX. szimfóniáját adta elő. Említést érdemel a Győri Egyetemi Zenekarral közös fellépés 2012-ben, amelyen Rachmaninov: II. zongoraversenyét (Choi Insu) és Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei művét szólaltatta meg nagy sikerrel a Müpa-ban.

    

Fiatal, kiemelkedő tehetségű művészek bemutatásának elősegítésében a Banda Ádám közreműködésével előadott Brahms: Hegedűverseny emelhető ki. Ez a hangverseny szintén a Müpa Bartók Béla hangversenytermében csendült fel.

 

A közhasznú szervezetté minősített PARTITÚRA Alapítvány szervezi és támogatja a Szent István Gimnázium Jubileumi Szimfonikus Zenekar koncertjeit.

 

 

Kugler Sándor elnök

Partitúra Alapítvány