"Kérdezzük meg a szerzőt!"

 

Divertimento Kamarazenekar a Szentendrei Tavaszi Fesztiválon (2019. III. 23.)

Középen: Bolyky Zoltán karmester-művészeti vezető

 

A Divertimento Kamarazenekar immáron második alkalommal rendezte meg interaktív ismeretterjesztő koncertjét 2019. november 23-án a Solti György Zeneiskola koncerttermében, melyen az elhangzó művek szerzőivel beszélgetést is láthattak-hallhattak az érdeklődők.

Elsőként Zombola Péter Meditáció c. művét hallhattuk, melynek ihletforrása Antonio Vivaldi „Al Santo Sepolcro”, azaz „A Szent Sírnál” című h-moll  sinfoniája.

A Zombola-mű első részének harmóniavilága egyértelműen e barokk kompozíció komor bevezetőjét vette alapul, majd a második szakaszban egy pregnáns lovaglóritmikával száguldó rondó következett.

A párhuzam felfedezését segítendő a kamarazenekar az eredeti Vivaldi-darabot is megszólaltatta, így könnyen összehasonlíthattuk a két alkotás eszköztárát.

Ezután S. Halász Károly Világok c. ciklusának tételei következtek, melyek már címadásuk miatt is felkeltették a közönség érdeklődését: „Az otthon világa”, „Barbárok világa”, „Jégvilág”….

A szerző a beszélgetés során elmondta, hogy elsősorban olyan műveket igyekszik komponálni, melyek erős vizuális asszociációkat érnek el a hallgatóban.

Az elhangzó tételek közül a pizzicato játékmódra épített „Vidám világ” és a valóban dermesztő hangvételű „Jégvilág” volt talán a leghatásosabb.

Ezt követően a zenekar számára kis pihenő következett, ugyanis a Solti György Zeneiskola koncerttermének adottságait kiaknázva orgonamuzsikát is hallhattunk:

Horváth Márton Levente előadásában először Soproni versetto c. darabja szólalt meg, majd a „Titkos értelmű rózsa” c. alkotása következett.

A hangversenyt Wolf Péter Utazás c. hegedűversenyének négy tétele zárta – Nagy Ivett hegedűművész szólójával.

Elsőként a „Le Havre” könnyed, scherzando karakterét, majd az „Andalúzia” c. tétel szenvedélyes hangvételét élvezhettük. Ezután a „Liverpool” kapcsán a Beatles ritmusvilága elevenedett meg előttünk, majd a „Jeruzsálem” c. tétel klezmeres motívumai zárták a koncertet.

A koncert ötletgazdája, Bolyky Zoltán karmesterként és házigazdaként is remekül fogta egybe az előadást. Reméljük, hogy az általa vezetett Divertimento Kamarazenekar a jövőben is jelentkezik hasonlóan kreatív koncertformákkal, melyek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a klasszikus zene közönsége és korunk alkotói minél jobban egymásra találjanak.

 

https://photos.app.goo.gl/gMDLF9UHP4Nvt2QC9

 

Itt található még néhány kép, információ a zenekarról:

https://www.facebook.com/divertimentokamarazenekar

 

 

(Z.T.)