A LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI EGYETEM HALLGATÓINAK NEMZETKÖZI SIKEREI


 

 

I.

Pethő Rebeka, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem első éves fuvola szakos hallgatója 2019. október 24-26. között részt vett a Jastrzębie-Zdrój-i Nemzetközi Fuvolaversenyen Lengyelországban. A nemzetközi zsűri (Michel Bellavance és Seiya Ueno) fuvolaművészek játékát különdíjjal, úgynevezett „kitüntetéssel” értékelték. Mivel Pethő Rebeka Erdélyből érkezett a Zeneakadémiára, a zsűri külön kiemelte kitűnő műsorválasztását, Járdányi Pál Szonatináját és George Enescu Cantabile et Presto című darabját. A hallgató felkészítő tanára Oross Veronika volt.

 

 

II.

Első helyezést ért el „Diplôme de Concert” kategóriában Manabe Anri, a Zeneakadémia japán vendéghallgatója a Nizzai Nemzetközi Zongoraversenyen (Concours International de Piano Nice Côte d'Azur). A zongorista Gulyás István és Réti Balázs tanítványa a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

 

 

Manabe Anri

 

 

III.

A 2019. november 15-én, Grazban megrendezett VI. Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyen Rozsonits Ildikó, Eckhardt Gábor előkészítős növendéke megnyerte a harmadik korcsoportban az első díjat, valamint a Bartók-különdíjat is neki ítélte oda az Eva Ott, Eduard Lanner, Angelika FerraMarkus Schirmer, Elisabeth Väth-Schadler és Székely István alkotta zsűri. A díjazottak között volt továbbá Persányi Zsófi BA II. éves és Várallyay Kinga MA II. éves hallgatók is, akik harmadik helyen végzetek korcsoportjukban, Szabó Eszter BA II. éves diák pedig Bartók-ezüstérmet érdemelt ki játékáért.

 

Eckhardt Gábor tanítványa, Rozsonits Ildikó rövid időn belül Brüsszelben, a VII. César Franck Nemzetközi Zongoraversenyen is sikeres volt: 2019. december 17-én kategóriájában 2. díjat nyert.

 

 

. Rozsonits Ildikó

 

 

IV.

Gertler Teo előkészítős növendék, Perényi Eszter és Ácsné Szily Éva tanítványa megnyerte a 2019. november 19. és 28. között megrendezett IX. Novoszibirszki Nemzetközi Ifjúsági Hegedűversenyt. A zsűri elnöki feladatát Zakhar Bron látta el, tagjai voltak Alexander Shustin, Marina Kuzina, Elena Baskin, Sergei Kravchenko és Maurizio Shiarretta.

 

 

Gertler Teo (Forrás: fidelio)

 

 

V.

2019. november 29. és december 9. között rendezték meg a 29. Római Nemzetközi Zongoraversenyt, amelyen Kawamoto Arashi, Nádor György és Borbély László növendéke a második korcsoport abszolút első helyezettje lett. A díjazottak december 9-én a Teatro Palladiumban tartottak gálakoncertet. A versenyről és a díjátadóról a képgaléria ide kattintva tekinthető meg.

 

Kawamoto Arashi

 

VI.

Puskás Máté a 29. Római Nemzetközi Zongoraversenyen, 2019. november 30-án kategóriájában 2. díjat nyert. Tanárai: Eckhardt Gábor, Kecskés Balázs.

 

 

VII.

Hodován Milán alkalmazott zeneszerzés BA III. éves hallgató kapta a legjobb filmzenéért járó díjat, csapatával pedig összesítettben második helyezést ért el az Eindhovenben rendezett nemzetközi filmes versenyen. A 48 Hour Film Projectet a világ számos országában minden évben megrendezik. A nemzetközi verseny lényege, hogy a csapatok 48 óra alatt jussanak el a forgatókönyvtől a vágott anyagig úgy, hogy a műfajt a verseny rajtolásánál húzzák ki egy kalapból, így a versenyzők addig nem tudják, mit fognak alkotni a hétvége folyamán. Ennek köszönhetően a verseny maximális együttműködést és gyors döntéshozatalt követel meg. A Beyond Budapest nevű csapat rendkívül erős holland mezőnyben, az eindhoveni filmfesztivál részeként megrendezett versenyen mérkőzött meg, 11 jelölésből 5 kategóriában kapott díjat, köztük a legjobb filmzenéért járó elismerést. Az összesített eredmény szerint a 26 döntős alkotás közül a Beyond Budapest csapat Birds on the Catwalk című filmjével második helyezést ért el. A Zeneakadémia diákjának tanárai Bella Máté, Tallér Zsófia, Balázs Ádám, Mátyássy Szabolcs és Varga Judit, a film rendezője és producere Szatmári Andrea volt.

 

Hodován Milán

 

 

VIII.

November végén rendezték meg Csehország fővárosában a Bohuslav Martinů Alapítvány Zenei Versenyét, melyen Matouš Pěruška és Kristina Vocetková hegedű-cselló duója első díjat és a legjobb Martinů-előadásért járó különdíjat vehette át. A versenyre a hallgatókat Onczay Csaba és Mező Péter készítette fel.

 

 

IX.

MATOUŠ PĚRUŠKA ÉS KRISTINA VOCETKOVÁ ELSŐ DÍJAT NYERT PRÁGÁBAN

 

2019. november végén rendezték meg Csehország fővárosában a Bohuslav Martinů Alapítvány Zenei Versenyét, melyen Matouš Pěruška és Kristina Vocetková hegedű-cselló duója első díjat és a legjobb Martinů-előadásért járó különdíjat vehette át. A versenyre a hallgatókat Onczay Csaba és Mező Péter készítette fel.

 

X.

KÉT DÍJAT IS ELHOZTAK A ZENEAKADÉMIA HALLGATÓI A XV. ORSZÁGOS KLARINÉTVERSENYRŐL

.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjai közül Csapó Bence és Tóth-Csamangó Blanka szerepelt eredményesen a Debrecenben rendezett XV. Országos Klarinétversenyen.

Huszonnégy tehetséges zenész vett részt a 2019. december 14-én megrendezett XV. Országos Klarinétversenyen, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. Az intézmény és a Conservatory Alapítvány közös szervezésű megmérettetésén a résztvevőknek a kötelező darab mellett hat, előzetesen megjelölt mű közül is elő kellett adniuk egyet. Ebben az évben Barabás Árpád kortárs zeneszerző klarinétra és zongorára írt szonátája volt a kötelező darab, ezen kívül pedig Eliott Carter GRA, Ilse Fromm-Michaels Stimmungen eines Fauns, Ante Grgin Capriccio Nr.1, V. Rotaru Improvizáció, Heinrich Sutermeister Capriccio, valamint Igor Stravinsky Három darab szólóklarinétra című műve közül kellett választaniuk a fiataloknak. A zsűri döntése szerint az első három helyezést megosztva ítélték oda. Megosztott 2. díjat nyert Csapó Bence (Varga István növendéke),  Tóth-Csamangó Blanka (Szatmári Zsolt hallgatója) pedig Különdíjat vehetett át.

 

Forrás: Zeneakadémia:Nyitóoldal