XIV. Adventi Kórusfesztivál – Pozsony

 

 

 

 

2019. december 5-8. között rendezték meg a XIV. Nemzetközi Adventi Fesztivált, illetve versenyt Pozsonyban, ahol 12 ország kórusai vettek részt. A versenyen három magyar kórus mérettette meg magát: a Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola Gyermekkara, a Jubilate Nagykórus és a Magnificat Leánykar. Karvezetőik: Somogyiné Kovács Andrea és Szalárdiné Szondy Adrienn, Dávid Krisztina, illetve Szebellédi Valéria voltak.

 

Versenyen kívüli fellépőként a Hunyadi Véndiák Kórus képviselte Magyarországot, mely kórus zongorakísérőjeként lehettem tanúja az események egy részének.

 

Mivel a kortárs zene kategóriát valamint a szakrális művek egy részét hallottam, így csak pillanatképekről, benyomásokról tudok beszámolni.

 

A világban nyitott szemmel járó ember azt érzékeli, hogy manapság a kultúra szinte minden területe a szórakozásról és a szórakoztatásról szól. A pozsonyi versenyen is jól érzékelhető volt ez a tendencia: a különböző hangeffektusok és a gyakran mozgással kombinált elemek már-már a hatásvadászat eszközeként próbáltak a zsűrire és a publikumra hatni.

 

A kórusok nagy része követte ezt a tendenciát, szemmel láthatóan nem kívánt lemaradni korunk divatirányzatától, kivéve a Magnificat Leánykart. Kissé elszorult szívvel figyeltem előadásukat: szerepelhet-e kórus ily puritán tiszta hangzással, versenyezhet-e teljes mozdulatlansággal? IGEN! Csak karvezetőjük van mozgásban, s nem is akárhogy! Mozdulataiból a pillanatnyilag hangzó ZENÉ-t lehet leolvasni. Igen, működik a metakommunikáció! Sokan leírták már a Magnificat Leánykar erényeit, bár - véleményem szerint - csak akkor leszünk tisztában a szavak jelentésével, ha már átéltük a személyes élményt, azt a hangzást, amelyet ők produkálnak. Hogy mi ez a leírhatatlan hatás? Maga a varázslat! A mágus és tanítványai nemcsak engem, hanem a zsűrit is lenyűgözték. Ezt tükrözi az eredmény: a Magnificat Leánykar nemcsak a szakrális és a kortárs zene kategóriák győztese lett arany minősítéssel, hanem vezetőjük a legjobb karnagyot megillető különdíjat is átvehette, valamint a verseny Grand Prix elismerését is ők kapták.

 

Szebellédi Valéria (a kép balszélén) és a Magnificat Leánykar

 

Külön meg kell említeni magas színvonalú teljesítményük miatt még a Fülöp-szigetek gyermekkarát (Woodrose Chorale), mely két arany minősítést és két különdíjat kapott, és a dél-afrikai vegyeskart (North-West University Choir), mely két kategóriában arany minősítéssel, illetve egy különdíjjal térhetett haza. Mindkét kórus kategória győztes is lett.

 

Versenyen kívül még felléphettek a résztvevő kórusok a főtéren felállított színpadon és az evangélikus templomban is. Utóbbi helyszínen aratott nagy sikert a Sebestyénné Farkas Ilona által vezetett Hunyadi Véndiák Kórus. Műsorukon Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Karai József, Demény Dezső és Farkas Ferenc művei szerepeltek, valamint egy szlovák nyelvű karácsonyi dal.

 

Gratulálunk a pozsonyi eredményekhez, fellépésekhez, melyekkel öregbítik a magyar kórusmozgalom jó hírnevét, s további sikereket kívánunk!

 

Nagy Márta