A BMC RECORD LEGFRISSEBB KIADVÁNYAIBÓL

Szervánszky Péter
Bartók Béla: 2. hegedűverseny
BMC CD 253

 

E történelmi felvételen Bartók 2. hegedűversenyének magyarországi bemutatója hallható, amelyre 1944. január 5-én került sor a Pesti Vigadóban, a szólista Szervánszky Péter előadásában. Ez a Babits hagyatékban megőrzött – s ezen a lemezen először megjelentetett – felvétel az egyetlen, amely megőrizte Szervánszky játékát, de elég csak a Hegedűverseny kezdetét meghallgatnunk, hogy előadásának elementáris és szenvedélyes szépségéből azonnal megérezzük egy rendkívüli művész jelenlétét.

Hallgasson bele!
Ajánló az Alföldi Régió magazinban

 

Eötvös Péter: Gliding-Négyzenekari darab
BMC CD 284

Ha nem ismerném Eötvös Péter életművét, és megkérdeznének, vajon ki az a korábbi zeneszerző, akivel Eötvös egy szimfonikus mű keretei között párbeszédbe lép, elsőre biztosan nem Mozart jutna eszembe. Hamarabb gondolnék Karlheinz Stockhausenre vagy Pierre Boulezre, hiszen a két, nála generációval idősebb zeneszerző számos művének ősbemutatóját dirigálta Eötvös. 1968 és 1976 között Stockhausen együttesében játszott, 1979-től 1991-ig Boulez kamarazenekarát, az Ensemble Intercontemporaine-t irányította zeneigazgatóként. Boulezt és Stockhausent talán többet vezényelt életében, mint Mozartot. Dialog mit Mozart című műve esetében persze lehetne hivatkozni a véletlenre: hogy fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Salzburgi Mozarteum Zenekara rendelt tőle művet 2016-ban, ám egy olyan tudatos zeneszerző esetében, amilyen Eötvös, az ember nem hisz az esetlegességben. Talán a tervezett véletlenben...

Hallgasson bele!
Ajánló a Parlando oldalán

 

Dobozy Borbála
J. S. Bach: Das wohltemperierte Klavier II.
BMC CD 293

 

„A művek műve.” (Robert Schumann); A zongorairodalomnak s a zongorapedagógiának szinte versenytárs nélküli, örök értékű kincse” (Bartha Dénes). Ehhez hasonló, elragadtatott szavakkal értékelték a muzsikusok és a zenetörténészek Johann Sebastian Bach kétkötetes művét a keletkezése óta eltelt közel 300 év során...

Hallgasson bele!
Ajánló a Fidelio oldalán

Kristjan Randalu – Dave Liebman:
Mussorgsky Pictures Revisited
BMC CD 286

 

Mogyeszt Muszorgszkij orosz zeneszerző 1874-ben darabot írt egy kiállítás hatására, melyen a megelőző évben elhunyt barátja, Victor Hartmann festő és építész festményeit mutatták be. Így született meg a zene, melyben Muszorgszkij arra invitál, hogy együtt sétáljunk vele végig a tételek között (ezt Promenade-nak nevezte el), aztán meg-megállva sorban csodáljuk meg a festményeket. A zenemű, melyet balettkosztümök, párizsi katakombák, játékszerek, kastélyok és piacozó nők ihlettek, valós és képzeletbeli karaktereivel az életet és a képzelőerőt ünnepli...

Hallgasson bele!
Ajánló a Kultúrpart oldalán

 

Dés András Erdőkerülő Quartet: einschließlich
BMC CD 291

 

A sokoldalú magyar ütőhangszeres művész legújabb lemezét a bakonyi erdőben vette fel. Dés András otthon hagyta hangszereit, és csak olyan eszközökön játszott, amit ott, az erdőben talált: fákon, köveken, leveleken, a földön. A természetnek való kiszolgáltatottság a zenészek egymásrautaltságát is erősítette. Ez indokolja Fenyvesi Márton gitáros-producer, Ávéd János szaxofonos, valamint Szandai Mátyás nagybőgős együttjátékának rendkívül magas kamarazenei minőségét.

Hallgasson bele!
Ajánló a Kultúrpart oldalán

 

Orchestra Nazionale della Luna: There Is Still Live on Earth
BMC CD 288

 

A finn-belga-francia formáció második lemezén zenével foglal állást az ökológiai válság kérdésében. A zongorista és Moog-játékos, Kari Ikonen, valamint a szaxofonon és bansurin játszó Manu Hermia által megálmodott kompozíciók arra sarkallnak minket, hogy vessünk számot saját felelősségünkkel. A tradicionális és futurisztikus hangszerek, a közel-keleti és a nyugati skálák, az arab ritmusok és a swing izgalmas fúziója szemlélteti: az emberiség fordulóponthoz érkezett.

Hallgasson bele!
Ajánló a Fidelio oldalán

 

Cimbiózis Trió: Zene az időtlen percek magányából
BMC CD 289

 

Lukács Miklós és az általa vezetett Cimbiózis legújabb lemezanyagában megtalálható a jazz, de ott van benne a népzene úgy autentikus formájában, mint bartóki alakjában. A díszítésekben fellelhető a városi cigányzene, néhol a rockzene vulkanikus energiái is felbukkannak, s a kompozíciók logikájában, az összetett harmóniákban megbújik a teljes klasszikus hagyomány Bachtól Debussyn át Kurtágig.

Hallgasson bele!
Ajánló a Papageno oldalán

 


Borbély Műhely: Grenadilla
BMC CD 281

 

Szimbolikus a Borbély Műhely Sztravinszkij Ebony Concertójára is visszautaló címadása: a grenadilla egy Dél-Afrikában honos, rendkívül tömör és strapabíró fafajta, amiből a nyugati klasszikus zenében használt klarinét és a magyar tárogató is készül. Most pedig ezen a fán egyszerre szólal meg Afrika és Európa hangja, amikor Borbély Mihály tárogatón, klarinéton és basszusklarinéton az afro-amerikai eredetű jazzt sajátosan európai, sőt magyar ízzel játssza.

Hallgasson bele!
Ajánló a jazzma.hu oldalán

 

Szandai Mátyás Quartet: Sādhana
BMC CD 277

 

Párizsban élő, kiváló nagybőgősünk bemutatkozó szerzői lemezéhez a szintén a francia fővárosban élő Nelson Veras brazil gitáros, Ricardo Izquierdo kubai szaxofonos és Fabrice Moreau francia dobos szegődtek társul. A változatos lemezanyagon szerepel klasszikus kamarazenében gyökerező kompozíció (Le Frontalier), bartóki hatásokat mutató dallam (Music from Gyimes), illetve Warne Marsh és Tom McClung egy-egy szerzeményének átdolgozása is.

Hallgasson bele!
Ajánló a Papageno oldalán

 

Yves Robert – Bruno Chevillon – Cyril Atef: Captivate
BMC CD 269

„Igézet: pillanatok alatt megejt és lebilincsel bennünket az ismét egymásra találó három tettestárs, Yves Robert harsonás, Cyril Atef ütős és Bruno Chevillon bőgős, akik maguk is megbabonázva állnak hangszerük végtelen lehetőségei előtt. A szó legszorosabb értelmében meg vannak igézve: delejezi őket a hang és annak anyaga” – írja a lemez kísérőfüzetében Sylvain Prudhomme, aki szerint Yves Robert zenéje virtuóz humorral tárja elénk a számítógépek és chipek nélküli, szabad jövőt.

Hallgasson bele!
Ajánló a magyarjazz.hu oldalán