I.

 

A mi Kodályunk valójában egyszerre dokumentumfilm és fikció, amelyben két fiatal muzsikus, Ránki Fülöp zongoraművész és Devich Gergely csellóművész szemszögéből és egy száz éve elhangzott koncert apropóján ismerhetjük meg a 20. század egyik legjelentősebb muzsikusa, Kodály Zoltán egy kevéssé ismert arcát.

 

 

A film három „főszereplője”: Kodály Zoltán, Ránki Fülöp (zongora) és Devich Gergely (gordonka)


A másfél órás alkotás Kodály Zoltán gyermekkorát és fiatalkorát dolgozza fel, az 1910-es szerzői estet állítva középpontba, amelyen az I. vonósnégyes, a Kilenc zongoradarab, valamint a Szonáta gordonkára és zongorára című mű hangzott el. A főszereplők és barátaik, a Kruppa Kvartett a 2019-ben újból megrendezett hangverseny során nemcsak megszólaltatják Kodály darabjait, de a koncertre való felkészülés során Kodály fiatal éveihez köthető helyszíneken barangolva izgalmas gondolatokat is megosztanak egymással és a nézőkkel a zeneszerző életéről és műveiről. Ellátogatnak többek közt Galántára és Nagyszombatra, ahol a zeneszerző a gyermek-, majd gimnáziumi éveit töltötte. Megtekintik a Zobor-vidéket, ahova Kodály első gyűjtőútjaira ment vissza 1905-ben. A budapesti rész középpontjába Kodály egyetemi évei és a korszak legfontosabb kompozíciói kerültek, valamint az említett 1910-es szerzői est, amelynek az Erzsébet körúti Royal Szálló hangversenyterme adott otthont.

 

 

Jelenet a filmből: Ránki Fülöp és Devich Gergely

 

A szokatlan formanyelvű alkotásban a hagyományos ismeretterjesztő filmektől eltérően minden információ a fiatal zenészszereplők párbeszédeiből derül ki, Kodály írásai belső monológként hangzanak el Kaszás Gergő színművész előadásában, emellett archív rádiós anyagok felhasználásával megszólalnak pályatársak és tanítványok, többek között Ferencsik János, Vikár László, Doráti Antal, Molnár Antal és Szokolay Sándor is.

 

 

II.

 

Rendhagyó filmrétegek

Petrovics Eszter: Olyan időszakot tudtunk felfedezni Kodály életművében, amely a szakma előtt is ismeretlen

(Petrovics Gabriella, Magyar Hírlap)

https://www.magyarhirlap.hu/kultura/20200324-rendhagyo-filmretegek

 

 

Jelenet a filmből: Devich Gergely és Ránki Fülöp  tiszteleg

 

 

III.

 

Hazai tájakon keresztül

A zeneszerző ifjúkora két fiatal muzsikus párbeszédeiből bontakozik ki

(Magyar Hírlap 2020. III. 25.)

https://www.magyarhirlap.hu/kultura/20200324-hazai-tajakon-keresztul

p

IV.

 

Parlando 2020/2. szám:

A mi Kodályunk. Magyar zenés ismeretterjesztő film (rendeztePetrovics Eszter) / "Példaértékű Kodály elszántsága”. Tóth Endre interjúja Petrovics Eszterrel, „A mi Kodályunk” c. film rendezőjével. / „A mi Kodályunk” – Ismeretlen Kodály-kép  – filmben bemutatva. Petrovics Eszter a dokumentum trilógia első részéről és a koncertközvetítésekről. Réfi Zsuzsanna interjúja (pdf)