A 40. CSÍKSZEREDAI RÉGIZENE FESZTIVÁLRÓL

 

www.regizene.ro
https://www.facebook.com/Csikszeredai.Regizene.Fesztival

Megnyitó: https://youtu.be/5um-Jyr3I-0

Kisérőrendezvényekhttps://youtu.be/ORxZh18lxOg

Koncertek szakrális terekben: https://youtu.be/-ltXMpEqMIc

Koncertek a Mikó várban: https://youtu.be/wGw5tJbOp2U

 

 

A 40. születésnapját rendkívüli programsorozat a világjárvány okozta helyzet nehézségei ellenére is sikeresnek mondható Csíkszereda és Erdély egyik legkedveltebb nyári fesztiválja, hiszen az újításoknak köszönhetően több százezres nézettséget értek el a szervezők.

 

Természetesen ez annak köszönhető, hogy a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ csapata időben felismerte a változás és változtatás fontosságát ezekben a rendkívüli időkben. Így születhetett meg az a koncepció, amely lehetővé tette, hogy a fesztivál határokon áthidaljon. Az online élő közvetítések és felvételek lehetővé tették, hogy bárki, tartózkodási helytől függetlenül, bekapcsolódhasson az idei fesztiválba.

 

Az élő koncertek és rendezvények a korlátozások ellenére is népszerűségnek örvendtek, zenészt és közönséget egyaránt eltöltött a találkozás öröme, és a hónapok óta nem hallott taps hosszan visszhangzott a helyszíneken.  Idén a helyi előadók és együttesek voltak a középpontban, akikre méltán lehet büszke a térség, hiszen egy új régizenész generáció nőtt fel az elmúlt évtizedekben. Ugyanakkor sikerült megszólítani és bekapcsolni a fesztiválalapítókat, külön élmény volt a Barozda Együttes online koncertje és Boros Zoltán üdvözlő beszéde a Mikó-vár színpadán. 

 

A szervezőcsapat köszönetét fejezi ki a résztvevőknek, azért a figyelemért, türelemért és fegyelemért, amelyet a szabályok betartására fordítottak a rendezvény alatt. 

 

A jubileumi évfordulót ünneplő fesztivál idén útjára indított egy tehetséggondozó programot, ami a fesztivál lejártával sem ér véget, éppen ellenkezőleg, arra kérnek minden régizene kedvelőt és rajongót, hogy támogatásukkal tartsák életben ezt a programot. Ez egy olyan ösztöndíjalap, amelynek segítségével a feltörekvő, tehetséges, helyi zenészeket kívánják támogatni.

 

Ebbe az alapba első lépésként a fesztivál belépőiből, valamint mecénásjegyeiből összegyűlt, mintegy 4500 lej került be. A továbbiakban természetesen szeretnék bővíteni ezt a keretet, a fesztivál égisze alatt megrendezendő koncertek, események bevételeit is ebbe az alapba kívánják betenni a szervezők, hogy minél több fiatal lehetőséget kapjon célja eléréséhez.

 

A fesztiválról készült felvételek, élő bejelentkezések továbbra is elérhetőek a fesztivál Facebook-, illetve weboldalán, ahol bármikor visszatekinthetőek a koncertek, a hangszerbemutatók és egyéb programok is. Arra biztatunk mindenkit, hogy ha kedvük tartja, kattintsanak, és idézzék fel a régi korok emlékeit a fesztivál felvételeivel.

 

A pontos elemzések és számítások elvégzése még hátravan, de a visszajelzések a résztvevők részéről nem várattak magukra. Értékelték a szervezők bátorságát és kreativitását, akik ezúton szeretnének köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett a fesztivál eseményein vagy munkájával hozzájárult a megvalósításához.

 

Az esemény végezetével egy bizonyossá vált, hogy ha valami biztos lábakon áll, akkor jöhet bármilyen változás, ahhoz megfelelően tud alkalmazkodni. 

 

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzserének szavaival élve: „A Csíkszeredai Régizene Fesztivál akkor maradhat a régi, ha képes a megújulásra!”

Ezzel a gondolattal kívánjuk, hogy találkozzunk jövőre is!

 

Összeállította: Balázs Csilla