ELHUNYT BARTAL LAJOS

(1945-2020)

a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium nyugalmazott ének-zenetanára, karnagy, az iskola egykori igazgatóhelyettese, a XVII. kerület díszpolgára

 

Bartal Lajos

 

Bartal Lajos életének hármas sarokköve a család, az iskola és a zene volt.

Ahhoz, hogy az utolsó kettő szoros szövetségben legyen jelen az életében, meghatározó volt az első, a család.

Imádott felesége, gyermekei, majd később az unokák adták azt a meleg, összetartó családi légkört, a szeretetet, amelyből erőt meríthetett. Mindig mellette volt a tágabb család, a testvérek, szülei – sőt, ami ritka – a felesége szülei is, akik szintén segítettek kialakítani ezt a mindig mosolygó, bizalommal és alázattal teli, lehetőleg csak a pozitív dolgokra figyelő jó és igaz embert.

Valaki ezt mondta róla: EMBER volt és igazi PEDAGÓGUS.

Bartal Lajos 1969-ben került vissza magyar-ének szakos tanárként egykori gimnáziumába, ahol 44 évet tanított, az utolsó 13-at már igazgatóhelyettesként. 8 osztályt vitt el az érettségiig, tanítványai rengeteget kaptak tőle, utat nyitott, nevelt, élményeket, erőt és önbizalmat adott a tudás mellé, különösen figyelt a tehetségek ápolására.

Karizmatikus egyéniség volt, ezt különösen az énektanításban és a kórusában tapasztalhatták meg növendékei, szinte mindenkit magával ragadott erőteljes egyénisége. Tanítványai közül 9 ének-zene tanár lett, többen sikeres operaénekesi pályát futottak be. De mindennél fontosabb, hogy nagyon sokan az irodalmat és a zenét szerető emberekké lettek.

 

A Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium németországi vendégszereplésén

 

Bartal Lajos az évek folyamán nemzetközi hírű karnaggyá vált. Az 1971-ben alapított kórusával kb. 160 felvétel készült a Magyar Rádióban, 3 CD lemezük jelent meg, 6 alkalommal elnyerték az Év Kórusa kitüntető címet. Emellett sikerrel koncerteztek itthon és a nagyvilágban: Európa országai mellett az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában és Belső-Mongóliában is.

A Missio Cantorum Vegyeskar és Bartal Lajos

 

A kórust hallva és megismerve neves kortárs zeneszerzők kérték fel Bartal Lajos tanár urat szerzeményeik bemutatására, például Csenki Imre, Karai József és Papp Lajos.

 

Bartal Lajos előadás közben

 

Odaadó és alázatos munkáját a szakma és a XVII. kerület több kitüntetéssel jutalmazta. Ezek közül a legkiemelkedőbb az Eötvös József-díj és a Rákosmente Díszpolgára elismerés.

 

Bartal tanár úr a díszpolgári cím átvételekor Riz Leventével, a XVII. kerület közelmúltban elhunyt polgármesterével. (Vigyázó Sándor Művelődési ház, 2013. október 23.)

Bartal Lajos, díszpolgár 2013.10.23.

Elhunyt Bartal Lajos tanár úr, Rákosmente díszpolgára ...(24:02)

 

 

Halálával végérvényesen elvesztettünk valami egyedit, ami nem helyettesíthető. A család a legdrágábbat, a családfőt, kórusa a vezetőt, azt az embert, aki fáradhatatlanul, baráti szeretettel irányította őket, és szervezte mindennapjaikat.

Örökségére méltónak kell lennünk, mert munkássága példaadó. Elszántsága, kitartása, segítőkészsége és a mosolya mindenképpen hiányzik nekünk.

Sugárzó szeretete, ragyogó muzsikus lelke örökre velünk marad!

Jékely Zoltán szavaival zárom a búcsúztatót:

„Amíg volt miből, mindenkinek adott

Az élete áldás volt, agapé.

Vándor, ne kérdezd, vissza mit kapott,

Bátrabban állhat így az Úr elé,

Hogy mindene már rég mindenkié.”

 

Bartal Lajost 2020. augusztus 10-én kísérték utolsó útjára a Farkasréti Temetőben. A Felsőkrisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébánia templomban tartott gyászmisén a zenei szolgálatot tanár úr kórusa, az egykori tanítványokból álló Missio Cantorum Vegyeskar adta.

 

(Bartal Lajosné, Júlia asszony emlékezése)

 

Függelék:

Bartal Lajos koncertfelvételeiből

Missio Cantorum Vegyeskar Karácsonyi Koncertje I. (10:27)

Vezényel: Bartal Lajos

Angels, from the realms of Glory; Csengő hangú ének szól; All creatures now Locus Iste

 

Missio Cantorum Vegyeskar Karácsonyi Koncertje III. (12:37)

Alfvén: Vallvisa (szóló: Dampf Katalin); Croce: Cantate Domino; Rachmanyinov: Elégia

Missio Cantorum Vegyeskar Karácsonyi Hangversenye VI. (7:17)

Missio CantorumVegyeskar Karácsonyi Koncertje VI. Vezényel: Bartal Lajos

(Budapest, Szent Pál templom, 2014. dec. 16.)

 

*

 

Cantate Domino (2:27)

 

Kodály Adventi ének (2:34)

 

Angels from the realms of glory (2:27)

 

Mendelssohn 100. zsoltár (4:10)

Fürst-Balassi Kórus

Vezényel: Bartal Lajos

2012. december 15.

Karácsonyi koncert