A FONÓ KIADÓ ÚJDONSÁGAIBÓL

 

I.

Tizedik stúdióalbumával ünnepli fennállásának huszadik születésnapját az egyik legnépszerűbb hazai jazz-zenekar, a kétszeres Fonogram-díjas Balázs Elemér Group. Erre utal a zenekar legújabb lemezének címe is, amelyre a zenekar minden tagja írt egy–egy dalt. Az album a Fonó kiadásában jelenik meg a lemezbemutató koncert napján, de a címadó dalba már belehallgathatnak az érdeklődők a Youtube-on.

 

A Celebration 20 & 10 című lemezen a zenekar egyedi aspektusából, főként a tagok saját szerzeményein keresztül ismerhetjük meg múlthoz, harmóniához és barátsághoz fűződő viszonyukat és lehetünk részesei az elmúlt két évtized alatt kialakult különleges zenei világuknak.

A hagyományokhoz híven az új lemezre is felkerült egy magyar népdal, valamint tisztelgés két, a zenekar számára fontos zenész, Lyle Mays és Michel Legrand előtt.

A lemez július 23-án jelenik meg, és elsőként a Várkert Bazár-béli lemezbemutató koncerten lehet majd kapni. A lemez ezután kapható a Fonó webboltjában és a terjesztőknél.

A lemezről a címadó dal egy rövid változata már hallgatható a Youtube-on: https://www.youtube.com/watch?v=7J1zr6gU1g8

 

 


Balázs Elemér Group (fotó: Boór Ádám)

 

„20 éves lett a Balázs Elemér Group! Büszke vagyok rá és nagy örömet ad a zenekarom, amit 2000-ben alapítottam. Az elmúlt két évtized alatt rengeteget koncerteztünk, ország- és világszerte vannak meghívásaink. Nagy öröm külföldön Magyarországot képviselni nagyfesztiválokon, klubokban, koncerttermekben. Hatalmas erőt és boldogságot ad a közönség szeretete is. Köszönjük nekik! Az elmúlt 20 év során számos nagy zenész játszott a zenekarban, akiknek szintén köszönhetjük a sikereinket! Ezt a mostani felállást nagyon szeretem, igazán jól tudunk együtt dolgozni, muzsikálni és remélem, hogy még sokáig együtt maradunk. Az ünnepet megkoronázva ezen az új lemezen minden tagtól szerepel egy új szerzemény, így valóban közös munka volt nemcsak az album feljátszása, hanem a zenék megalkotása is. Jó ebben az alkotófolyamatban osztozni. Szeretném külön megköszönni az öcsémnek, Balázs Józsefnek, aki nélkül elképzelhetetlen a BEG sound, ő a zenekar szíve és az én jobbkezem. Köszönöm azoknak a managereknek, szervezőknek, kiadóknak, szállítóknak, hangmérnököknek, szponzoroknak, barátoknak, akik segítettek minket az úton! Hatalmas büszkeség, hogy Magyarország vezető vállalata a MOL mögénk állt és támogat bennünket. Remélem még sok örömet tudunk okozni a zenénkkel!” (Balázs Elemér)

Balázs Elemér – dob
Horváth Cintia – ének
Szakonyi Milán – ének
Balázs József – zongora
Komjáti Áron – gitár
Lakatos Pecek Krisztián – bőgő
Czibere József – ütőhangszerek

II.

 

 

 

A Berka Együttes harmadik lemeze egy csángó kaleidoszkóp. Ha beletekintünk, színesen csillognak benne a különböző hangszerelésben, sőt akár kis kórusműben feldolgozott gyűjtések, dallamok. Ezek nemcsak egy egyházi év jeles eseményeit idézik fel, hanem a természet és életünk múlásának legfontosabb állomásait is egyben. A lemezen szereplő 12 dal, melyek a hónapokat szimbolizálják, egy-egy ilyen stáció.

 

A „Hejszó-val kezdődő lemez ezen az ösvényen indítja útjára a hallgatót, melynek érdekessége, hogy a régi ősi vallásból származó szövegek és dallamtöredékek fonódnak össze a keresztény hagyománnyal. A farsangi témájú „Böjtelő” és a négyszólamú kórusművé átdolgozott nagyböjti népéneken, a „Keresztút”-on keresztül jutunk el Krisztus feltámadásához és a természet újjászületését jelképező „Tavaszi szelek”-ig. A fiatalság, a tettrekész erő, az élet küzdelmeihez és viszontagságainak elviseléséhez szükséges energiák öltenek testet a gyimesi „Huszáros”-ban. A kora nyári esték illatában egyszerre érezzük a „Pünkösdi rózsát” és a hőn áhított szerelmet.  A nyári hónapok egészen a „Menyekező-ig kalauzolnak el bennünket, így jutunk el a szimbolikusan 9. hónapra megszülető „Dzsermek-ig. Ahogy előrehaladunk az őszben, úgy fordul a tematika az elmúlásba, rajta keresztül válunk szimbolikusan öregedő testünk rabjává, melyet a „Kövecses víz” és a „Hosszú útnak pora” testesít meg. Lemezünk pozitív záróakkordja az elmúlásból újjászülető remény, a „Világnak világa.

 

Tóth Dorottya – ének, citera, csörgők

Barna György – hegedű, ének

Botlik Dávid – koboz, saz, ének

Endrődi Szabolcs – furulya, kaval, duda, schalmei, ének

Szalai-Gindl János – furulya, kaval, tilinkó, ének

Walch Márton – dob, doromb, darbuka, gardon, ének

Közreműködik:

Komáromi Márton - hegedű

Rossa Levente – brácsa

Ragoncza Nóra – ének

Endrődiné Pásku Veronika – ének

 

1. Hej-szó . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7.33

2. Böjtelő . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5.23

3. Keresztút. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   2.32

4. Tavaszi szelek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7.04

5. Huszáros . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6.11

6. Pünkösdi rózsa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   4.40

7. Párosító . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4.17

8. Menyekező . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  5.52

9. Dzsermek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5.21

10. Kövecses víz. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  6.09

11. Hosszú útnak pora . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    8.25

12. Világnak világa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4.27

Teljes idő . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ….67.53

 

A 2008-ban alakult Berka moldvai csángó táncháza immár 12 éve minden második pénteken megtölti a Fonót. Rendszeres vendégek nyári fesztiválokon, táborokban, táncházakban. Munkásságuk eredménye több mint 600 felnőtt és gyerek táncház, ez a harmadik lemezük. Közreműködtek a 2014-ben megjelent „Felsütött a nap az égre” c. népzenei Karaoke DVD-n, ahol Moldva tájegységét tolmácsolták. A zenekar az elmúlt években nagy sikerű koncerteket, táncházakat tartott Európa 8 országában. Koncertjeik alkalmával a repertoárban feltűnik a gyimesi, felcsíki, somogyi muzsika is, de szívesen játszanak középkori muzsikát is.


“Zenekarunk felállása az elmúlt évben sokat alakult, változott. Igyekszünk a Berka közösség korábbi és jelenlegi aktív tagjaiként őrizni a szakmai tudást, zene iránti szeretetet. Ami azonban minden szakmai szempontot felülír zenekarunk filozófiájában, az a zenekaron belüli baráti szálak ápolása, családjaink bevonása ebbe a közösségbe, és gyermekeinknek a népzene iránti szeretetünk továbbadása.”

 

A Berka együttes Csángó négy évszak című albuma megvásárolható a Fonó webboltjában, a terjesztőknél és a digitális felületeken. 

 

Függelék:

 

Csatlakozzon Fonó Budai Zeneházhoz a facebookon:
www.facebook.com/fonobudaizenehaz
Videóink a LiveFromFono csatornán:
www.youtube.com/user/LiveFromFono
Zenéink a MusicFromFonon:
www.youtube.com/user/musicfromfono