LÁSZLÓ ZSUZSA

 

AZUCENA VILÁGHÓDÍTÓ ÚTJA

 

Budai Lívia

(jegy.hu)

 

Négy évtizedet töltött a világ operaszínpadjain. Sikert sikerre halmozott. Már a pályája is így kezdődött, hiszen kamaszlányként Kincses Vera után megnyerte a Ki mit tud? operaénekes kategóriáját, ezután fölvették a Zeneművészeti Főiskolára, 21 éves volt, amikor első lett az Erkel énekversenyen. Egyenes út vezetett a Magyar Állami Operaházba.

 

 

Különlegesen szép, nemes, nagy volumenű, bársonyos, magasságot és mélységet egyformán hibátlanul megszólaltató mezzo-szopránja mellé megáldotta a természet kiváló színészi képességgel, muzikalitással. Négy évet töltött az Operaházban, majd fogta a bőröndjét és elindult minden kapcsolatrendszer nélkül a világba. Németországban előbb a gelsenkircheni operaházban énekelt, innen hívták Münchenbe, ahol három évi tagság alatt bizonyított kiváló előadásai után a világjáró művészek életformáját, a szabadúszást választotta.

 

A londoni Covent Gardenben kezdődött a világsikerek sora. Carlo Bergonzi volt a partnere Verdi Trubadúrjában. Azucena alakítása után megnyíltak előtte a világ legnagyobb operaházainak kapui. Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Finnország, majd az USA, Kanada, Japán és még ki tudja hány ország és város közönsége ünnepelte a nagy mezzo-szerepekben.

 

Azucena elkíséri a mai napig, de sorozatban énekelte többek között Carment, Ebolit, Ulrikát, Delilát, Laurát, Preziosillát, Fenenát, Giuliettát, Maddalénát és persze Amnerist. A szép egyiptomi királylányt más helyszínek mellett a veronai Arénában és Münchenben is, ahol Placido Domingo volt a partnere, aki azt mondta neki az előadás után, hogy:” … ha ne adj Isten egyszer elvesztenéd ezt a gyönyörű hangod, színésznőként is megélhetnél az egész világon.”

 

 

Budai Lívia FŐSZEREPEIBŐL:

 

Carmen                              Eboli                                   Ulrika

 

 

Saint-Saëns:Samson és Delia:Delia a.Budai Livia (4:59)

Delila áriája (I. felv.)

 

 Verdi:Aida:Amneris-Radames duett,Budai Livia-B Nagy János.mpg (2:38)

Az operarészletet megelőző TV-interjút László Zsuzsa készítette

 

 

Budai Lívia Azucena szerepében

Verdi: A trubadúr-Azucena-ária (3:03)

 

 

Verdi cigányasszonya, Azucena nagyon a szívéhez nőtt. Számtalan rendezésben, sokféle maszkban, parókában és ruhában formálta meg ezt a nőalakot. Repertoárja gyorsan bővült. Ahogyan teltek az évek, hangja egyre érett, s ma már a Wagner és a Richard Strauss művek hősnőiként is számontartják a legnagyobb operaházakban. Huszonöt éves operaénekesi jubileumán a Duna tv-ben készült portréfilmjében ezt mondta: „Én itt születtem, itt tanultam és ha ritkán is tudok itthon énekelni, azért ez a hazám! Nagyon büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, és ezt a világ minden táján hangoztattam és tudják rólam a mai napig is.”

 

Remekül beszél németül, angolul, franciául, olaszul. Oroszul a szerepek szövegét ugyan megérti, el is énekli kifogástalan kiejtéssel, ám az itthon tanultak nem voltak elegendők, hogy jól kommunikáljon ezen a nyelven is. A másik négy nyelv és persze a magyar, elég arra, hogy mindenütt a világon helyt tudjon állni.

 

Pályája kezdetén rendszeresen énekelt dalokat, oratóriumokat. A Magyar Televíziónak van egy felvétele, amin a Magyar Állami Hangversenyzenekar kíséretével, Lukács Ervin vezényletével Kodály: Rossz feleség c. dalát énekli a Zeneakadémián. Igazi élményt adó produkció.

 

Kodály Zoltán:Rossz feleség:Budai Livia.mpg (2:06)

Kodály Zoltán: Székely fonó-A rossz feleség balladája (Budai Lívia, vezényel Lukács Ervin)

 

A daléneklés és az oratóriumok alig-alig fértek bele a világjáró operadíva életformájába. Ám ha felkérést kap, boldogan teljesíti, hiszen nagyon szereti mind a két műfajt.

 

Negyven esztendőt töltött a világ operaszínpadjain, s szinte mindent elért, amit csak lehetett.

 

Budai Lívia otthonában

(magyarkronika.com)

 

 

László Zsuzsa

Aranytollas újságíró, szerkesztő

 

 

Függelék:

Budai Lívia - Portrait Film (1995)

(Rendezte: Apró Attila (Az MTV filmje

01:17 - Cilea - Adriana Lecouvreur (Principessa de Bouillon) - Acerba volutta 08:22 - Mascagni - Cavalleria Rusticana (Santuzza) - Voi lo sapete 14:45 - Verdi - Aida (Amneris) - Radames / Amneris duet 22:06 - Donizetti - La Favorita (Leonora) - O mio Fernando 29:30 - Wagner - Die Walküre (Fricka) - excerpt 32:53 - Verdi - Falstaff (Quickly) - Quickly / Falstaff duet 36:25 - Saint-Saens - Samson et Dalila (Dalila) - Amour viens aider ma faiblesse 39:32 - Dvorak - Rusalka (Foreign Princess) - Act 2 excerpt 40:43 - Verdi - Don Carlo (Eboli) - O don fatale 44:30 - Mahler - Ruckert-Lieder - Liebst du um Schönheit