Nemzetközi Vonósfesztivál Kovács Dénes hegedűművész emlékére

 

Immár 10. esztendeje vidám hegedűspalántái körében idén igazi Európai Mesterkurzust és a hegedűsnemzedékek példamutató családias együttlétét sikerült megvalósítania Ácsné Szily Éva tanárnőnek a vászolyi kurzus alapítójának, szervezőjének és mentor-segítőjének Kiss Ferencnek a közel 50 hegedű és csellóhúron pendülő új és egykori növendék szívet és lelket melengető együttlétnek.

 

A kerekszámú jubileumhoz sikerült méltó példaképet is választania a Tanárnőnek Kovács Dénes hegedűművészt, a Zeneakadémia meghatározó vonósának kettős jubileuma alkalmából. (1930-2005)

 

A kivételesen szép hangú muzsikus köpönyegéből rektorsága alatt a XX. század sokak szerint egyik aranykorát idéző zenésznemzedékek „bújtak elő” mindezt a komolyzene elsőrangúságát számos reformmal megerősítő és a Hubay Jenő-Zathureczky Ede vérvonalát képviselő szellemiség jegyében.

 

A fesztivál idejére Kovács Dénes Hangversenyteremnek elnevezett helyi Népház mini kiállítással, nagyméretű arcképes molinójával fogadta a növendékeket és a település zenekedvező közönségét. A teremben az életmű minden jelentős szakaszát felölelő fényképes önéletrajz, Kovács Dénes nemzetközi helyét jelölő francia nyelvű hegedűiskola családfatabló és a növendékeinek felsorolása ismertette az ünnepelt életútját.

 

A színvonalas programok egyike volt a Hubay Jenő Társaság elnökének Szecsődi Ferenc érdemes és kiváló művésznek hangverseny előadása, ahol Kovács Dénes életútját elevenítette fel a mindmáig legjelentősebb Magyar Hegedű Mesteriskola jellemzőit ihletett előadásban, de a növendékek nyelvén előadva.

 

 

Ácsné Szily Éva           Major Katalin és Szecsődi Ferenc

 

Ácsné Szily Éva tanárnő a több évtizedes hegedűoktatási módszerének, kiemelve a szép hegedűhang fontosságának átadását tanárok és asszisztensek segítették. Kurzust tartottak és lelkes betanító karmesterei voltak a kamarazenekarnak Igor Coretti olasz nemzetiségű hegedűtanár, az Európai Ifjúsági Zenekar (European Spirit of Youth Orchestra) alapítója, karnagya és Csuka Tímea csellótanár. Továbbá kurzust tartott még Szecsődi Ferenc hegedűművész, Major Katalin Svájcban élő hegedűművész, Haffner Eszter Grazban tanító professzor és Roby Lakatos hegedűvirtuóz. Az elengedhetetlen korrepetitori munkát Arató Ágnes és Gyülvészi Gábor nagy odaadással segítette. Vetített hangzó előadásával színesítette a foglalkozásokat Mácsai János zenetörténész és Eckhardt Gábor zongoraművész. A programot „fültágítós” játékos órájával Magyar Margit szolfézstanárnő gazdagította.

 

A 10. jubileumi tábor informatív felhívása

 

A település 1803-ban felszentelt katolikus templomának gálaest-közönsége lehetett szem- és fültanúja a kilenc napos közös munkának, és nagy ovációval fogadták a zenekart és a kiválasztott növendékek műsorát.

A tücsökzenekar maszkban

 

Köszönet és hála illeti a rendezvény minden segítőjét. Ahogy megtudtuk több televíziós csatorna is műsorra fogja tűzni a Tábor mindennapjait és ünnepnapjait bemutató filmet ezzel is emelve a magyar hegedűtanítás nemzetközi tekintélyét.

 

Őszintén reméljük, hogy a tapasztalatokkal gazdagodva 2021-ben is köszönthetjük ezt a kivételes sikerű Zenei Tábort és Nemzetközi Fesztivált.

 

Hubay Jenő Társaság Egyesület

 

 

 

A fotók forrása: Ácsné Szily Éva (táncinfo.hu), Major Katalin és Szecsődi Ferenc, továbbá a gyermekekből álló vonószenekar (Facebook)