Kedves Zenetanár Kollégák!

 

Nagyon reméltem, úgy kezdhetem tanév köszöntőmet, hogy a 2020/2021-es tanévben a megszokott módon tantermekben taníthatjuk növendékeinket, hogy a zene-, művészeti iskola szót megtölthetjük ismét tartalommal. Újra megtarthatjuk rendezvényeinket, versenyeinket, hogy megfelelő körülmények között tudjuk felkészíteni diákjainkat a felvételikre.

 

Reméltem, hogy kezdő növendékeinknek megfoghatjuk a kezét, hogy behangolhatjuk hangszereiket, hogy ki tudjuk velük alakítani azt a semmi mással nem pótolható személyes kapcsolatot. Így lesz? Nem tudom. Bizonytalan vagyok veletek együtt. Hogyan tervezzünk? Egy hónapra, két hónapra, három hónapra, fél évre aztán jön megint a karantén, a digitális oktatás? Ismét csak azt tudom mondani, nem tudom, DE felelősek vagyunk növendékeinkért és mindent meg kell tennünk azért – akár tantermekben, akár tantermeken kívül –, hogy a zenélés örömet jelentsen számukra. Már vannak tapasztalataink, hiszen mindannyian megéltük, átéltük, túléltük az elmúlt karanténos hónapokat. Szebben fogalmazva a tantermen kívüli oktatást. Váratlanul, gyorsan jött a feladat, amelyre azonnal reagálni kellett. A visszajelzések alapján a zenetanárok kiválóan „vizsgáztak”. Nyugdíjas pedagógusok megtanulták a számítógépet kezelni, hogy ők is online tudjanak növendékeikkel foglalkozni. Információkat cseréltünk skypról, messengerről, zoomról, classrroomról stb. Tudjuk, honnan lehet kottákat letölteni. Izgalmas feladat volt a korrepetítoroknak a kíséret többszöri feljátszása különböző tempókban. A művészeti alapvizsga megszervezése a szolfézs tanároknak igazi kihívást jelentett. Az iskolák önállóan dönthettek és döntöttek az év végi vizsgák módjáról, tanév záróról, felvételikről. És ez így volt jó.

 

 A járvány miatt a ZeTa programjai is csak részben valósultak meg.

 

Köszönöm a tagozatvezetőknek, hogy a 2019/2020-as tanév az első felében az alábbi szakmai programokat megszervezték:

 

09.21. "Zenetanárok a tehetségekért" koncert a Magyar Rádió Márványtermében

10.25. "Gordonka nap" Balatoncsicsón

10.26. "Kocsár Miklós emlékkoncert" Budapesten

11.15. "Felkészülés az Országos szolfézs és népdaléneklési versenyre" Budapest

11. Szakmai fórum szolfézs és zongoratanárok részvételével Debrecenben

2020.02.29." Rézfúvós szakmai nap"Budapesten

 

Az elmaradt rendezvényeinket a 2020/2021-es tanév első félévére tettük át a következők szerint:

 

2020. október 17. 10.00-13.00

“HANG-REND” fejlesztő pedagógiai módszerek alkalmazása a szolfézstanításban

2020. november 7. 10.00-13.00

„Kezdők zongoratanítása” sorozat következő fórumán a 3.osztályos növendékek tanításával foglalkozunk.

Mindkét programunk a Józsefvárosi Zeneiskolában kerül megrendezésre.

 

Részletes információkat honlapunkon (https://zetahun.wixsite.com) találhattok majd.

 

Továbbra is várunk Benneteket szakmai fórumainkra. Várjuk a Ti ötleteiteket, javaslataitokat is, amelyeket feltennénk a honlapunkra.

 

Kedves Kollégák, bízva abban, hogy a vírus nem akadályozza meg, hogy a megszokott módon taníthassunk, kívánok sikeres, eredményes tanévet Mindannyiótoknak!

 

Czermann Cecília

elnök