CSAJKOVSZKIJ 180

 

Sikerrel zárult a 3.

Zeneakadémia, Orosz Kulturális Központ,

Tihanyi Bencés Apátság, Országos Idegennyelvű Könyvtár

 

    

Csajkovszkij tizenévesen, az 1860-as évek végén, és az 1880-as években

 

Az Orosz Zenei Fesztivál Csajkovszkij 180. emlékéve befejeződött, melyet október 1-9. között tartottunk.  A járvány miatt szűkített programokkal vártuk a zeneszerető közönségünket! 

 

A nyitókoncertünk a Zeneakadémián volt, sajnos csak 500 főt engedélyeztek, Természetesen „teltház” volt, napokkal a koncert előtt elfogyott minden hely. Megszerveztük az élő közvetítést, így nagyon sokan követték a koncertet.

 

 Az eredeti műsorban zenekari program volt tervezve, de a sok bizonytalanság miatt nem mertünk kockáztatni, így azokat a szólistákat kértük fel egy közös koncertre, akik egyébként az eredeti tervek szerint a   fesztivál szóló koncertjeit adták volna. A Csajkovszkij 180. koncerten a sokféle hangszeren a zeneszerző géniusz balettjeinek átiratai szólaltak meg. A közönség nagy örömmel fogadta ezt a koncepciót, tulajdonképpen egy ízelítőt adtunk a jövőre remélhetően megrendezhető Csajkovszkij 180+1 fesztiválból. (Kállai Ernő hegedű, Razvaljajeva Anasztázia hárfa, Pregun Tamás, Balogh Ádám, Szabó Marcell zongora, Mészáros Zsolt orgona)

 

Az idei fesztivál másik fontos koncertjének kiemelkedő új helyszíne volt Tihany. A Tihanyi apátságot 1000 éves történelmi szál köti össze Oroszországgal. Anasztázia hercegnő volt I. András királyunk felesége, akik itt éltek és megalapították a Tihanyi apátságot a szerzeteseknek. Ez a történelmi helyszín fontos számunkra, két okból is. A fesztivál életében nagy hangsúlyt kap az ortodox egyházzene, melyet az orosz zeneszerzők oly sokszor használnak műveikben. A budapesti Szent István Bazilika mellett méltó helye lesz ennek a zenének ez a gyönyörű apátság. A másik indok emellett, hogy 

 

2023-ban lesz Veszprém (ezen belül Tihany is) Európa Kulturális Fővárosa. Ez egybeesik a Rachmaninov 150 éves évfordulóval, melyre   nagyszabású fesztivállal készülünk.

 

Azért tartjuk fontosnak, mert ebben az évben (2023) minden európai ember szeme, „füle” Magyarországra, erre a városra figyel. Az Európa Kulturális Fővárosa egy nagyszabású projekt., mely kormányzati szinten is kiemelt, a feladatnak külön kormánybiztosa van. Navracsics Tibor személyében. Tihanyban ő nyitotta meg a koncertet. Ezt a koncertet is élőben közvetítettük természetesen. Jó volt látni, ahogy hosszú sorokban álltak az emberek a jegyekért a koncert előtt. Az apátsági szerzetesrenddel együttműködési megállapodás született a további közös munkára az elkövetkező 5 év vonatkozásában.

 

A többi rendezvényről is sokat lehetne mesélni, de úgy gondoljuk erről a két koncertről mindenképpen érdemes volt részletesen beszámolni. További helyszínként csatlakozott az Országos Idegennyelvű Könyvtár, ahol   az idei fesztiválon a Csajkovszkij dalokat és operákat hallhattunk Vámosi Katalin, Benabdallah Yanis, Tarnai Dávid és Bárkányi-Horváth Éva előadásában. Ki kell emelni még azt a színes előadást. melyet a gyerekeknek tartott immáron visszatérőként Lukácsházi Győző! A kicsiknek szóló műsorban Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című művét elemezték és hallgatták meg Szabó Marcell zongorajátékával kiegészítve „Győző bácsi’” magyarázatával. Az előzetesen meghirdetett rajzverseny díjazottjainak munkái pedig háttérként szolgáltak az előadáshoz.

 

Utolsóként említjük azt az online Csajkovszkij életével foglalkozó kiállítást, melyet az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum állított össze a fesztiválnak. A kiállítás a fesztivál facebook oldalán látható. 

 

Azoknak, akik nem tudták élőben hallgatni a koncertet, utólagosan meghallgathatják úgy a zeneakadémiait, mint a tihanyit.

A Tihanyi apátság koncertjéről pedig egy remek rövid összefoglaló film is készült.

 

https://www.youtube.com/watch?v=e9i5QNojfZA&ab_channel=TihanyiBenc%C3%A9sAp%C3%A1ts%C3%A1g (2:12)

A 2018-ban Budapesten indult Orosz Zenei Fesztivál első tihanyi koncertjét 2020. október 3-án szombaton rendeztük meg Csajkovszkij születésének 180. évfordulójára emlékezve. A kisfilmet készítette: Bárány Dániel.

 

Koncert a Tihany apátságból:

https://www.youtube.com/watch?v=TdMolt9l31Q&ab_channel=TihanyiBenc%C3%A9sAp%C3%A1ts%C3%A1g (1:38:59)

A nyitókoncerten készült felvétel itt nézhető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=fmL8wzSJVXU&ab_channel=LisztAcademyBudap (2:17:00)

 

Műsor:

Csajkovszkij–Arenszkij: A diótörő – szvit (részletek)

Pregun Tamás, Szabó Marcell (zongora)

 

Csajkovszkij – Mészáros Zsolt Máté: A hattyúk tava – szvit (részletek)

Mészáros Zsolt Máté (orgona)

 

 

Csajkovszkij: Emlék egy kedves helyről, op. 42

Kállai Ernő (hegedű), Szabó Marcell (zongora)

 

Csajkovszkij–Rahmanyinov: Csipkerózsika – szvit (részletek)

Balogh Ádám, Szabó Marcell (zongora)

 

Csajkovszkij: Az évszakok, op. 37a – 10. Október: Ősszel; 11. November: Trojka;

Csajkovszkij: Hat darab, op. 51 – 6; Valse sentimentale (Szentimentális keringő);

 Razvaljajeva Anasztázia (hárfa)

 

Csajkovszkij: Dumka, op. 59 Csajkovszkij – Mihail Pletnyov: A diótörő – szvit (részletek)

Szabó Marcell (zongora)

 

***

 

Az összeállítást írta és szerkesztette: Dobos Ibolya

---

Hangversenyszervezés: Orosz Zenei Fesztivál

Fesztivál igazgató: Dobos Ibolya
Fesztivál művészeti vezető: Szabó Marcell

Rendező: Goszleth Antónia

 

Az Orosz Zenei Fesztivál 2020 zeneakadémiai nyitókoncertjének fotóit Laskovity Ervin készítette