ELHUNYT BALOGH LAJOS „PACI”

 

FOLKLÓRZENÉSZ, ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ

(1992-2020)

 

Balogh Lajos Paci emlékére - Nyugodj békében! (3:31)

 

 

Huszonnyolc éves korában elhunyt Balogh Lajos „Paci” józsefvárosi önkormányzati képviselő, ismert roma folklór zenész, a Lashe Shave együttes vezetője.

 

Balogh – vagy ahogy mindenki nevezte: Paci – október 20-án kevéssel éjfél előtt a közösségi médiában osztotta meg a hírt a követőivel, hogy kórházba került COVID-19 fertőzéssel. Később állapota súlyosbodott, lélegeztetőgépre került.

 

November 2-án Müller Cecília országos tisztifőorvos említést tett arról, hogy a Covis-19 fertőzés miatt hétfő reggelre elhunyt 70 ember között egy 28 éves férfi is van. Később derült ki, hogy Paciról van szó, akinek halálhíre a teljes roma közéletet megdöbbentette.

 

Balogh Lajos Paci (Fotó/Forrás: Józsefvárosi Önkormányzat)

 

Balogh Lajos alapítója volt az első roma televíziónak, a Dikh TV-nek. Korábban országos és helyi kampányt indított a szavazatvásárlás ellen és a tisztességes kampány mellett. Önkormányzati képviselővé választása után a VIII. kerületi Kulturális és oktatási bizottság vezetője, az önkormányzat roma és nemzetiségi tanácsnoka volt.

 

Balogh Lajos Paci és Pikó András (Fotó/Forrás: facebook)

 

Pikó István VIII. kerületi polgármester közös fotóval búcsúzott Pacitól. „Te már akkor is roma politikus voltál, aktivista, csupa szív harcos, én még csak készültem.

 

Egy éjjel, munka után fogtad a gitárod és csak játszottál, amíg mindketten mosolyogni nem kezdtünk - azt szeretted a legjobban, ha Te adhattál.

 

Büszke vagyok erre Veled végig küzdött egy évre, és kimondhatatlanul fáj, hogy nem lehet már több.”

 

Balogh Lajost Budapest főpolgármestere így búcsúztatta: „Alig hiszem el, alig találom a szavakat a megrendültségtől. 28 évesen vitte el a vírus ezt a nagyszerű fiatalembert, a legbátrabbak egyikét. Minden erejével, szóval és tettel küzdött a megkülönböztetés minden formája, a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen, a cigány és nem cigány magyarok együttéléséért” – fogalmazott Karácsony Gergely.

 

(via Józsefváros/fidelio)