ÁTADTÁK AZ IDEI BARTÓK–PÁSZTORY-DÍJAKAT

 

Kelemen Barnabás hegedűművész és Zombola Péter zeneszerző a Zeneakadémia Solti termében tartott ünnepségen vette át a tavasszal odaítélt elismerést dr. Vigh Andrea rektortól.

 

Minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján nyújtják át a zongoraművész-zeneszerző özvegye, Pásztory Ditta végrendeletében megalapított, kettejükről elnevezett elismerést egy-egy magyar anyanyelvű előadóművésznek és komponistának. Idén a járványhelyzet miatt szakadt meg e tradíció, így most rendezte meg a Zeneakadémia az ünnepséget, zárt körben, online élő közvetítéssel. A végakaratnak megfelelően az egyetem tanáraiból álló, valamint a mindenkori rektor elnökölte kuratórium dönt az elismerések odaítéléséről 1984 óta.

A díjátadón dr. Vigh Andrea rektor köszöntőjében kiemelte: olyan előadóművész és komponista kaphatja az elismerést, aki munkásságával jelentősen hozzájárult a hazai zenei élet fejlődéséhez és a bartóki szellemiség megőrzéséhez. 

Amint tavasszal már nyilvánosságra hozta az intézmény, idén Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia tanára, valamint Zombola Péter Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának egyetemi docense kapta az elismerést.

Kelemen Barnabásról Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, a Zeneakadémia docense laudációjában úgy fogalmazott: a diákzenekarban találkozott vele először, és felfigyelt arra, ahogy együtt lélegzik fúvósokkal és szólistákkal. „Ideális kamaramuzsikus, nagyszerű vonósnégyesével fantasztikus koncerteket adott már. Kérlelhetetlenül igényes, úgy is mint tanár és mint partner” – tette hozzá.

 

Kelemen Barnabás (fotó: Zeneakadémia / Posztós János)

 

Zombola Péterről Fekete Gyula Erkel Ferenc- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia tanszékvezetője és rektorhelyettese azt mondta: tanárai, Orbán György és Jeney Zoltán kifürkészhetetlen alkotói szabadságát, illetve rigorózus szerkesztettségét vegyíti, műveinek központi gondolata a transzcendens keresése.

 

Zombola Péter (fotó: Zeneakadémia / Posztós János)

 

„Talán az eddigi legkülönlegesebb díj ez számomra, mert Bartók áll hozzám a legközelebb a zeneszerzők közül" - mondta Kelemen Barnabás a díj átvételekor. A művész köszönetet mondott mások mellett Baranyai Valériának, első tanárának, valamint Perényi Eszternek, akitől a Zeneakadémia előkészítő tagozatán tanult, továbbá a néhai Kocsis Zoltánnak, a Bartók Új Sorozat életre hívójának, amiért Bartók valamennyi hegedűversenyét lemezre rögzíthette.

 

Kelemen Barnabás, dr. Vigh Andrea és Zombola Péter (fotó: Zeneakadémia / Posztós János)

 

Zombola Péter köszönetet mondott Fekete Gyulának, akitől a hangszerelés csínját-bínját leshette el, a Zeneakadémia intézményének „élete legszebb éveiért”, amelyeket ott töltött. Emellett háláját fejezte ki Bartók Bélának is, akinek életművével hatévesen találkozott először, amikor Concerto című szerzeményének partitúráját nézte. Bár nem értette, érezte, hogy hatalmas erejű alkotás – tette hozzá.

 

Az ünnepségen Kelemen Barnabás Bartók szólószonátájából játszott két tételt, illetve videofelvételről hallhattuk Zombola Péter Passiójának 2. tételének részletét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának előadásában, Kovács János vezényletével.

 

(fotó: Zeneakadémia / Posztós János)

 

A Bartók-Pásztory-díjról határozó kuratórium elnöke jelenleg dr. Vigh Andrea rektor, tagjai pedig Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, tanszékvezető egyetemi tanár, nemzetközi és tudományos rektorhelyettes; Kutnyánszky Csaba karvezető, tanszékvezető egyetemi tanár, oktatási rektorhelyettes; Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professor emeritus; Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, címzetes egyetemi tanár; Hőna Gusztáv Liszt-díjas harsonaművész, professor emeritus, valamint Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, tanszékvezető egyetemi tanár.

 

A két díjazott életrajzáról korábbi hírünkben olvashatnak, ide kattintva.

 

Forrás: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia: Nyitóoldal)