tizenegyen kapták meg a Nemzet Művésze díjat 2020-ban

 

     

Soproni József (Felvégi Andrea felv.) Ránki Dezső (filharmonia.hu)

(Universal Music Publishing EMB)

 

Hét kategóriában összesen tizenegy alkotó nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat 2020. november 5-én. Erről a Magyar Művészeti Akadémia tájékoztatta csütörtökön az MTI-t, a díjakat is ők, illetve az MMA-tagokból verbuvált Nemzet Művésze díj Bizottsága ítélte oda.

 

A Nemzet Művésze díj Bizottság 2020-ban Nagy Ervin építőművésznek (Építőművészet díjkategória), Dárday István filmrendezőnek és Hildebrand István operatőrnek (Filmművészet díjkategória), Péreli Zsuzsa textilművész, keramikus, restaurátornak (Iparművészet díjkategória), Bereményi Géza író, forgatókönyvíró, rendezőnek és Szakonyi Károly írónak (Irodalom díjkategória), Farkas Ádám szobrászművésznek és Földi Péter festőművésznek (Képzőművészet díjkategória), Kovács Miklós kékfestő mesternek (Népművészet díjkategória), valamint Ránki Dezső zongoraművésznek és Soproni József zeneszerzőnek (Zeneművészet díjkategória) ítélte meg a Nemzet Művésze díjat.

 

A nemzet művészei egy időben legfeljebb 70-en lehetnek. A csütörtökre tervezett, 7. Nemzet Művésze díjátadó ünnepséget a járványügyi helyzet alakulására tekintettel a Magyar Művészeti Akadémia elhalasztotta. Az ünnepséget egy későbbi alkalommal, méltó körülmények között rendezik meg, amikor az egészségügyi helyzet ezt lehetővé teszi – közölte az MMA.

24.hu