NEVES MŰVÉSZEK KERÜLTEK ÚJ OKTATÓI POZÍCIÓKBA A ZENEAKADÉMIÁN

 

A 2020/2021-es tanév kezdetén számos oktató kapott új beosztást a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, többek közt más vezetője lett a Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének, illetve a Vonós Tanszék hegedű csoportjának.

 

A Zeneakadémia korszakos egyetemi tanárát, a számos díjjal rendelkező, most leköszönő Dráfi Kálmán professzort váltva Farkas Gábor lett a Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője, a világhírű művész egyúttal a zongora tanszéki csoportot is irányítja. A szintén nemzetközileg elismert, Kossuth-díjas Baráti Kristóf a Vonós Tanszék hegedű tanszéki csoportjának vezetőjeként folytatja oktatói pályafutását.

 

A Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékén emellett Ratkó Ágnes docenssé lépett elő, Dobozy Borbála egyetemi tanárrá, Pálúr János és Razvaljajeva Anasztázia pedig adjunktus lett, és szintén ilyen beosztást kapott Pétery Dóra Laura az Egyházzene Tanszéken.

 

A Fúvós Tanszéken Pálfi Csaba ugyancsak adjunktus lett, Termes Rita docens, Boldoczki Gábor és Szatmári Zsolt pedig egyetemi tanári kinevezést kapott.

 

A Jazz Tanszéken Binder Károly ugyancsak egyetemi tanárként folytatja, Lakatos Ágnes adjunktusi beosztásba lépett.

 

Docens lett Fülei Balázs, a Kamarazene Tanszék vezetője, valamint Darázs Renáta és Horváth Gábor, a Karmester és Karvezető Tanszék oktatói.

 

A Zenetudományi Tanszéken Vikárius Lászlót nevezték ki egyetemi tanárrá, a Vonós Tanszéken Csáki András docens lett.

 

A Kodály Intézetben Balogh Máté és Falvai Anna kapott egyetemi adjunktusi beosztást.

 

Eddigi óraadói státuszából közalkalmazott oktatóvá lépett elő a Népzene Tanszéken Konkoly Csenge (tanársegédként), a Zeneelméleti Tanszéken Horváth Barnabás (adjunktusként) és Magay Judit (docensként), a Zeneszerzés Tanszéken Kecskés D. Balázs (tanársegédként), valamint a Vonós Tanszéken Granik Anna (művésztanárként).

 

***

ÖT OKTATÓ VEHETETT ÁT HABILITÁCIÓS OKLEVELET A ZENEAKADÉMIÁN

 

Zárt körű ünnepségen idén négy budapesti és egy debreceni tanár kapott habilitációs oklevelet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

 

Dr. Kutnyánszky Csaba rektorhelyettes, a Doktori Tanács elnöke köszöntötte a habilitáltakat, méltatva munkásságukat Dr. Vigh Andrea rektor jelenlétében. Ezt követően Kovács Sándor professor emeritus, tiszteletbeli elnök üdvözölte a megjelenteket. Az ünnepségen részt vett Somfai László professor emeritus, a Doktori Tanács tagja, Banda Ádám pedig hegedűn játszott.

 

Ábrahám Márta hegedűművész, a Zeneakadémia adjunktusa Johann Sebastian Bach C-dúr szólószonátájának két tételét és César Franck A-dúr szonátáját játszotta (Kovalszki Mária zongoraművész közreműködésével) habilitációs koncertjén.

 

Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész, a Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének frissen kinevezett vezetője habilitációs koncertjén Liszt- és Chopin-műveket adott elő.

 

Kubina Péter nagybőgőművész, az egyetem docense habilitációs koncertjén Dittersdorf E-dúr nagybőgőversenyét, Kodálytól az Epigrammákat, valamint Piazzolla A tangó története című művének nagybőgő-gitár átiratát szólaltatta meg (Eötvös József közreműködésével).

 

Szabó István Bartók–Pásztory-díjas ütőhangszeres művész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti karának tanára, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának alprogramvezetője A modern szóló kisdobdarabok notációs és technikai problémái címmel, Várkonyiné Terray Boglárka, a Zeneakadémia Zeneelméleti Tanszékének oktatója pedig Cipriano de Rore madrigáljai címmel tartott tudományos előadást.

 

(2020.IX. 10.)

 

Forrás: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem