Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet kapott a Zeneakadémia hallgatóinak együttese

 

A megtisztelő címet a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara 2021. január elsejétől viselheti
(Fotó: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

 

Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet kapott a Zeneakadémia hallgatóinak együttese, a címet a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara az emberi erőforrások minisztere döntésének értelmében 2021. január elsejétől viseli.

 

Az elismerést 2001-ben alapította a kormányzat, egy-egy zenekar három éven át minősül Nemzeti Ifjúsági Zenekarnak. Az adott együttes működését a tárca évente megkötendő szerződés szerint támogatja. A cím első birtokosa a Danubia Zenekar volt, az elmúlt években pedig mások mellett a Zuglói Filharmónia és az Anima Musicae Kamarazenekar is viselhette – közölte a Zeneakadémia kedden az MTI-vel.

 

Hatalmas megtiszteltetésnek és örömnek nevezi a cím elnyerését Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A Zeneakadémián az oktatás elválaszthatatlan része a tehetségek színpadi képzése, ezért fontos szerep hárul az intézmény növendékeiből álló szimfonikus zenekarra.

 

Hallgatóink veszik majd át a stafétabotot, belőlük válhatnak a jövő világsztárjai. Kiemelt feladatunknak tekintjük a tehetséggondozást, ezért a színpadi fellépés, az együttesben muzsikálás jó gyakorlat és felkészítés a diákoknak - idézi a közlemény a rektor szavait. Arra is emlékeztet, hogy nem véletlenül szerepel a világ legjobb művészeti egyetemei között a Zeneakadémia: egyedülállóvá és nemzetközi összehasonlításban is vonzóvá teszi az intézményt, hogy a diákok világsztárokkal együtt lépnek fel.

 

A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, valamint Kamarazenekara az intézményben tanuló, kiemelkedő tehetségű hallgatókból áll, így folyamatosan változnak tagjai. Olyan világhírű külföldi és magyar művészekkel dolgozott már az együttes, mint Dennis Russell Davies, David Fray, Kobajasi Kenicsiró, a néhai Kocsis Zoltán, Kovács János, Pinchas Steinberg, Rolla János, Takács-Nagy Gábor, Vajda Gergely és Vashegyi György.

 

Ménesi Gergely karmester, az együttes állandó vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezető Tanszékének adjunktusa fontos állomásnak tartja a megtisztelő Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím elnyerését.

 

„A Zeneakadémia professzorainak és tanárainak tehetséggondozó tevékenysége, az én betanító- és szervezőmunkám, illetve a meghívott sztárvendégek hatása segíti hallgatóinkat az előadóművésszé válásban” – mutat rá a zenekar jelentőségére.

 

A közeljövő terveiről azt közölte: ha a járványhelyzet engedi, 2021. március 25-én Bartók-műsort játszik a zenekar Keller András vezényletével, majd április 11-én Liszt Ideálok című szimfonikus költeményét adja elő Ménesi Gergely dirigálásával és Via Crucis című passióját Somos Csaba irányításával, május 15-én pedig Gilbert Varga vezényli az együttest.

(Forrás: lfze.hu)