Elhunyt Dankó József,

a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára

(1959-2021)

 

 

 

Dankó József

(Fotó: Baja Hangja Kft. – Kelemen Áron)

 

 

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2021. április 22-én elhunyt Dankó József, a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára.

 

Dankó József hangszeres tanulmányait Baján kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Tagozatán szerezte meg zongoratanári diplomáját. 1984-től tanított egykori iskolájában, Baján. Növendékeinek munkáját mindvégig különös alapossággal és lelkiismeretességgel irányította. Ugyanez az igényesség jellemezte a saját felkészülését is, akár szólistaként, akár zongorakísérőként lépett pódiumra a tanári hangversenyeken vagy más szereplések alkalmával. Érzékeny, sokszínű muzsikus volt, aki veretes művek magas színvonalú megszólaltatásaival is felhívta magára a figyelmet. A hangszerész mesterséget is kitanulta, így a zongoráknak nemcsak megszólaltatója, de avatott javítója is lett. Zongorahangolóként olyan jeles rendezvények segítője is volt, mint a kalocsai Kék Madár Fesztivál.

 

Folyamatosan kereste a zenével töltekezés lehetőségét – rendszeresen ott volt a pécsi Kodály Központ, a Zeneakadémia, a MÜPA, vagy a Tiszadobi Zongorafesztivál koncertjein. Az így szerzett ismeretségek révén nagyszerű zongoraművészeket hozott el városunkba is.

 

Két évvel ezelőtt, a 60. születésnapján, barátainak és tisztelőinek sokasága köszöntötte – szinte tapintható volt akkor a teremben a felé áradó szeretet. Ahogyan most tapintható a hiány, amit a váratlan és korai távozása okozott.

 

Nyugodjék békében!

 

 

Bajai Liszt Ferenc AMI tantestülete