Egy jazzdobos Covidos halála

Földesi Csongor, Csongi

 

1941. október 4-én született Budapesten, Zuglóban - 2021. március 28-án, virágvasárnap hajnalban, teliholdkor halt meg, szintén Budapesten.

 

Földesi Csongor, Csongi

 jazz-dobművész az elmúlt évtizedekben többek között a Vox 68, a Jákó Jazz Combo és az Orient Dixieland Jazz Band tagja volt

(Facebook)

 

 

Kereken fél évszázaddal ezelőtt, 1971-ben ismertem meg Földesi Csongort. Akkoriban a Vox ’68 együttesben „mellékfoglalkozásban”, „amatőrként”, zenélt a Fiatal Művészek Klubjában. A zenekar tagjai hívő amatőrök voltak, akik jazzre nevelték a közönséget. Foglalkozásuk szerint volt köztük lakberendező, műszaki becsüs, fogorvos, jogász és technikus.  „Jazzsegédmunkások" voltak, ahogy vezetőjük találóan mondta. Olyan segédmunkások voltak ők, akik a hallgatók tudatában lerakták azokat az alapokat, amikre később a jazz emeleteit fel lehetett építeni, pontosabban: megalapozták a nagymenők, a félprofi vagy profi jazzmuzsikusok produkcióit.

 

Földesi Csongor hozta azt a dobalapot, amit a swinges modern jazzben akkoriban már vagy negyed százada használtak szerte a világon. Ez a zenélési forma errefelé főleg a „Jazz At The Philharmonic” (JATP) lemezekről volt megismerhető. A JATP-zene már fél évszázaddal ezelőtt is sokkal tradicionálisabb zene volt, mint a hegemóniára törekvő akkori modern kortárs jazz. Ugyanakkor ez volt az a fajta jazz, ami igazán közönségvonzó volt – és maradt napjainkig. Kicsit visszább menve a jazzkorszakokban, a dixieland volt még ennél is vonzóbb, amint azt többek között a Benkó Dixieland Band 1957-től egészen napjainkig ívelő sikere is mutatja. Csongi legtöbb hangfelvétele is dixiebandákkal készült.

 

Földesi az olyan jazzmuzsikusok közé tartozott, akik közül igen sokan már 1920-tól működtek Magyarországon: volt tisztes megélhetést nyújtó főfoglalkozása és jobbára örömből zenéltek. Belsőépítészként, lakberendezőként a műemlék épületektől a modern lakásokig igen sok helyen ismerték a nevét, e tevékenységéről számos publikáció is született.

 

Csongi magyarországi jazzközönség sikerei csúcspontján 1984. nyarán volt, amikor a Top Jazz Hungary ’84 szavazáson a dobos kategóriában a 14 megemlített között így alakult a sorrend: 1. Bodó József 299 szavazat, 2. Kőszegi Imre 133, 3. Földesi Csongor 82, 4. Faragó Antal 71, 5. Major Balázs 63, 6. Jávori Vilmos 53.

 

Ugyanebben az esztendőben a húsz top zenekar között a Borissza Géza-Győri István-Bürger Miklós-Jákó Balázs-Földesi Csongor összetételű együttes a második helyen végzett: 1. Molnár Dixieland Band 368, 2. Jákó Jazz Combo 104, 3. Budapest Ragtime Band 55, 4. Benkó Dixieland Band 47, 5. Szabados Trio/Sextet 37, 6-7. Blaskó Dixieland Band 30 & Super Trio 30.

 

A fenti sikerek alapját az akkoriban létező mintegy ötven hazai jazzklub részére példaként szolgáló ELTE ÁJTK „Jazzfórum” Klub, illetve a Budapesti Művelődési Központ „Jazzpresso-ja szolgáltatta, ahol a 17-18 órai kezdésekhez telt házak társultak. Mindkét helyszín egyik folyamatos fő attrakciója a Jákó Jazz Combo volt.

 

Rendkívül figyelemreméltó, hogy a Magyarországon 1991-ben első ízben megrendezett kritikusi jazzlemez szavazáson Földesi Csongor tagja volt annak a Csányi Attila által vezetett Orient Dixieland Jazz Band-nek, amely „Az év jazzlemeze 1991 – Tradicionális jazz kategória I. hely”-et szerezte meg

 

Földesi Csongornak összesen hét megjelent hangfelvétel sorozata ismert. Ezek közül külön kiemelendő az immár több mint egyezer LP-t/CD-t kiadott, a New Orleans-i G.H.B Jazz Foundation által birtokolt, immár 72. esztendeje folyamatosan létező amerikai jazzkiadónál, a Jazzology-nál megjelent CD-je. Ezt Louis Armstrong egykori klarinétosa, a magyar származású Joe Muranyi neve alatt adták ki és a még oly’ kevésbé jazzorientált országokban is forgalomba került, mint India vagy Mexikó.

 

After You've Gone (4:48)
Szénási László · Szekeres János · Rozner Zsolt · Fajszi Csanád · Csányi Attila · Jákó Balázs· Földesi Csongor, Csongi · Orient Dixieland Jazz Band With the Orient Dixieland Jazz Band of Budapest, Hungary

 ℗ 1996 Jazzology Records

 

 

Diszkográfia

 

Early Modern Jazz In Hungary Volume II. /Jákó Jazz Combo. Pannon Jazz PJ 1070 (CD) (1971)

Orient Dixieland Jazz Band: Wang-Wang Blues. Popton SPT 0110 (LP) (1991) [Az év jazzlemeze 1991– Tradicionális jazz kategória I. hely]

Metalcoop Nemzetközi Dixieland Fesztivál/Orient Dixieland Jazz Band. Popton SPT 1116 (LP), SPT 0114 (MC) (1991)

9. Nemzetközi Dixieland Fesztivál Salgótarján/Orient Dixieland Jazz Band. Popton 1993 (MC) (1993)

Joe Muranyi with the Orient Dixieland Jazz Band of Budapest, Hungary: Jazzology JCD-266 (CD), ODJB BK-1103 (MC) (1993)

Miklós Bürger: That’s All/Barátom Bürger. Pannon Jazz PJ 1012 (CD), PJC 9012 (MC) (1995)

In A Persian Market. Chapters From the History of the Hungarian Jazz, 1958-1998/Orient Dixieland Jazz Band. Pannon Jazz PJ 1037 (1995)

 

Simon Géza Gábor