ELHUNYT SÜLE FERENC

ZENEISKOLAI IGAZGATÓ, KARNAGY, TANKÖNYVSZERKESZTŐ

(1941-2021)

 

Süle Ferenc (vaol.hu)

 

PRIMA DÍJ 2018 - Süle Ferenc - MAGYAR ZENEMŰVÉSZET (2:35)

(Szombathelyi Televízió)

TV CELL Celldömölki Portrék Süle Ferenc (55:38)

 

Süle Ferenc, a Celldömölki Ádám Jenő Zeneiskola nyugalmazott igazgatója, tankönyvszerkesztő és a celldömölki Liszt Ferenc Vegyeskar karnagya 2021. március 19-én, 80 éves korában elhunyt.

Már gyermekkorában nagyon szeretett énekelni és zenélni, nagyszerű hallással bírt és jó tanuló volt. Egészen kis korában megtanult zongorázni és hegedülni. Két év alatt elvégezte a hat osztályt a celldömölki iskolában – csodagyereknek tartották.

1963–1967 között a Pécsi Tanárképző Főiskolán tanult az ének-zene szakon (tanára: Tillai Aurél), majd elvégezte a Népművelési Intézet karvezetés tanfolyamát is Párkai István irányításával. 

 

1963-68-ig a celldömölki Eötvös L. Általános Iskolában tanított, és 1969–1974 között Vas megyei ének-zene szakfelügyelő is volt. Süle Ferenc 1974-ben lett a celldömölki zeneiskola igazgatója, néhány év alatt megtöbbszörözte az intézmény tanulói létszámát. Az alsó tagozatosoknak írt ének-zene tankönyvéből a mai napig tanulnak a diákok.

 

A Süle Ferenc által vezetett Liszt Ferenc Vegyeskar 1966-ban alakult, akkor még Celldömölki Kisipari Szövetkezetek Kórusa néven, majd 3 évvel később 40 pedagógus csatlakozott hozzájuk. 1971-ben, a jubileumi Liszt-év alkalmából vették fel minden idők egyik legjelentősebb zeneszerzőjének a nevét. Szép sikereket értek el, az első külföldi útjuk Lengyelországba vezetett. Az alapító tagok közül ma már senki sem tagja a kórusnak, de vannak jónéhányan, akik évtizedek óta együtt énekelnek. A kórus az elmúlt években számos kül- és belföldi felkérésnek tett eleget, számtalan elismerést és díjat gyűjtött be.

 

A Süle Ferenc szabadidejében szívesen olvasott, és nagy természetjáró volt. Nyarait a Balaton mellett töltötte, és a keszthelyi kórus munkáját is segítette. Zenében „mindenevő”, a mai kor slágereit is kedvelte, de a reggeleihez Bartók zenéje tartozott.

 

A VAOL, a vas megyei hírportál 2018. 09. 21.-í írása és a „Ki kicsoda a magyar zenei életben?” (Zeneműkiadó, 1985) alapján.

14:39