BANNER PAPP MÁRIA*

 

100 éve született Papp Magda

 

Nagyvárad egykori dal - opera - és operetténekese, művésztanára

(Kolozsvár, 1921. március 10. Békéscsaba, 1992. május 25.)

 

Papp Magda

 

Papp Magda 100 (15:07)

 

Az összeállítás a Nagyváradi Szigligeti Színház archívumából származik. Elhangzanak a Megkondult a kecskeméti öreg templom nagyharangja, a Hamis a rózsám, a Bíró uram, bíró uram, illetve az Egy cica, két cica című dalok (kísér Dankó Pista és zenekara). A felvételen Papp Magda vall életéről.

 

Bár a Magyar Királyi Kolozsvári Zenekonzervatóriumban operaénekesi képesítést nyert 1943-ban – tanára Mihályffy Irén –férjét, dr. Papp Tibort, a nagyváradi városháza ifjú jogászát követve nagyváradi operaház nem lévén – 1944-ben a Városi Zeneiskola magánének tanára lett. Azonnal bekapcsolódott a város zenei életébe, A tanári- kamarazenei- és szimfonikus hangversenyek, az egyházzenei hangversenyek, az irodalmi estek állandó fellépőjeként vált a város megbecsült művészévé.

 

Élete végéig hivatásának tekintette a tanítást, a tehetséges fiatalok énekesi karrierjének segítését. Az általa főiskolára felkészített, operaénekesekké vált növendékei: Andrásy Gábor (Florida), Badea Alexandru (Bécs), Băcilă Şerban (Kolozsvár), Bancsov Károly (Kolozsvár), dr. Boros Konrád Erzsébet (Kolozsvár), Drimba Nóra (Bécs), Mányoki Mária (Kolozsvár) Merk István (Kolozsvár), Orth Éva (Kolozsvár), Orth Miklós (Budapest), Pánti Anna (Budapest), Szilágyi Károly (Kolozsvár, Essen) voltak. Várady/ Tőzsér Júlia (Kolozsvár és nemzetközi operaszínpadok) első énektanára volt. Növendékei sikerrel helytálltak a hazai- és a nemzetközi operaházak színpadjain. A nagyváradi operajátszás 1970-es évekbeli lelkesítő epizódja idején, amikor a város muzsikusai összefogtak több opera színpadi vagy koncertszerű megvalósításáért, Papp Magda növendékei is komoly szerepeket kaptak. Több növendéke zenei pályát választott, Életének utolsó két évében a békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola magánének tanára volt.

 

Papp Magda az 1954/1955-ös évadban a Kolozsvári Állami Magyar Opera szólistája lett. A lakás és a családi körülmények megoldhatatlansága miatt, a következő évadot már nem tudja vállalni. Visszatér Nagyváradra és 1955 májusától a Nagyváradi Állami Színház magyar társulatához szerződik. Húsz operett-primadonnaként eltöltött esztendő következett. Húsz év, húsz operett-főszerep. Legkedvesebb szerepei: Rosalinda a kolozsvári opera Denevér (Johann Strauss) előadásában, Nagyváradon Zórika a Cigányszerelemben (Lehár Ferenc), Liza A mosoly országában (Lehár Ferenc), Szilvia a Csárdáskirálynőben (Kálmán Imre), Szaffi a Cigánybáróban (Johann Strauss).

 

 

Papp Magda (Liza) és Palóczy Frigyes (Feri) Lehár: A mosoly országa c. operettjében


              Papp Magdát színházi karrierje előtt, alatt és után egyaránt ott találjuk a kamarazenei hangversenyek pódiumán. Repertoárján a klasszikus és kortárs dalirodalom számos értékes alkotása mellett, a ritkán hallható műfaj, a sanzon is szerepelt. A filharmonikus zenekar hangversenyein többnyire operaáriákat adott elő. A Római Katolikus Székesegyház Ének- és Zenekarának szólistájaként emlékezetes egyházzenei hangversenyek közreműködője. Szívesen vállalta a Dankó Pista népi zenekar nótaestjein való éneklést is.

 

Az 50-es évek elejétől kezdve Papp Magda dalénekesként szinte valamennyi irodalmi műsorban részt vállalt. (Több mint 50 alkalom!)

Papp Magda, a dalénekes (jokaiszinhaz.hu)

 

A kolozsvári és bukaresti rádió, a TVR archívuma őrzi Papp Magda egykori felvételeit. 1982-ben Szállunk a nyárból címmel nagylemeze jelent meg a bukaresti Electrecord Kiadó szerkesztésében. 2003-ban, az Erdélyi Hangok sorozatban a Papp Magda énekel című CD a kolozsvári Kriterion Kiadó gondozásában jelent meg.

 

 

Mária, a színésznő szerepében Gábor Katival (Lajtai Lajos: A régi nyár)

 

Említésre érdemes Nagyvárad kultúrtörténetének egyik érdekes epizódja: 1947-ben Erőss Ferenc műtermében orvosi exponált röntgenlemezekre rögzítettek dalokat és operaáriákat Papp Magda előadásában! Ezek a lemezek nem kerültek forgalomba, de a Magyar Rádió hangrestaurátorainak jóvoltából sikerült CD-re másolni e régi felvételeket.

A CD 2011-ben a nagyváradi Europrint Kiadó által megjelentetett Banner Papp Mária: Papp Magda emlékkönyv kísérő lemezeként hozzáférhetővé vált.

 

 

Banner Papp Mária, az írás szerzője az édesanyját, Papp Magda opera-énekesnőt ábrázoló relikviákkal /Fotó: Bencsik Ádám/beol

 

 

Az 1., 2. és 4. kép forrása: https://egyvaradiblogjanagyvaradrol.blogspot.com/2013/07/papp-magda.html

 

*A szerző zenepedagógus-zongoratanár