ELHUNYT SZÖLLŐSY JÓZSEF HEGEDŰMŰVÉSZ

 

A SZEGEDI SZINFONIKUS ZENEKAR EGYKORI KONCERTMESTERE

(1943-2021)

 

 

 

Szöllősy József

(info.bmc.hu)

 

 

2021. szeptember 10-én, Magyarkanizsán koncert közben érte a tragikus hír a Szegedi Szimfonikus Zenekart: 78 esztendős korában, váratlanul elhunyt Szöllősy József hegedűművész, aki koncertmesterként évtizedeken át a zenekar meghatározó pozíciójában, a karmesterek legfontosabb munkatársaként, belső, szakmai vezetőként sokszáz koncerten juttatta zenei élményhez a koncertek közönségét.

 

Szöllősy József 1943-ban született Szentesen, 1971 óta volt tagja a Szegedi Szimfonikus Zenekarnak. 1978-tól az első hegedű szólamvezetőjeként, majd 1984-től koncertmesterként az együttes meghatározó muzsikusává vált. A koncertmesterek azon típusához tartozott, akik az együttesből kiemelkedő hangszeres tudásukat nem szólista-karrier építésére fordítják, hanem egész működésük középpontjába a kevésbé látványos, de a zenekar számára meghatározó jelentőségű hangversenymesteri munkát állítják. Koncertmesterként igen nagy szerepe volt abban, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar a magyar koncertéletben és három földrész koncertpódiumain megbecsült helyet vívott ki magának. Hangversenyein túl a zenekar az ország egyik legkiválóbb operazenekara, méltán aratott sikereket bel- és külföldön, de mindenekelőtt a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásain. A szegedi operajátszás szempontjából különösen nagy értéket jelentett, hogy koncertmestere az operairodalmat kiválóan ismerte, a műveket nem csupán a saját szólama, hanem a zenekar egésze szempontjából, alaposan elsajátította.

 

Szöllősy József igényessége, alapossága és mindenekelőtt biztos zeneisége a zenekar fejlődésében meghatározó volt. Az egész vonóskar munkájának szakmai irányítójaként lelkesen és fáradhatatlanul munkálkodott a fiatal kollégák segítésében, a zenekari munka sokrétű feladatainak elsajátításában, összetett készségeinek kialakításában. Tevékenysége igen jelentős volt kamaramuzsikusként, elsősorban az általa alapított Szöllősy Vonósnégyes több évtizedes aktivitásán keresztül. Kvartettje rengeteg fellépést teljesített a koncertélet perifériájának számító területeken is, kistelepüléseken, ifjúsági hangversenyeken.

 

Szöllősy József munkáját több elismerés kísérte. Annak idején megkapta a Szocialista Kultúráért kitüntetést, a szegedi operajátszás társulatainak elismeréseként 1988-ban Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjban részesült, a Vaszy Viktor Emlékérem kitüntetettje, vonósnégyese 2001-ben városi Alkotói Díjat, A magyar kultúra napja alkalmából 2003-ban Kölcsey-érmet, 2011-ben Szeged Kultúrájáért díjat kapott. Állami kitüntetése a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt.

 

2011-ben, négy évtizedes művészi munka után nyugállományba vonult, de továbbra is figyelemmel kísérte a zenekar tevékenységét. Még a havi próbarendet is elkérte, hogy tudja, mikor, min dolgoznak kollégái, utódai. Eljött az évadnyitó és évadzáró társulati ülésekre is, de a 2021/22-es évad ünnepélyes megnyitásán nem jelent meg – talán nem érezte jól magát… Többé már nem jön, de emléke örökre velünk marad.

 

Gyüdi Sándor

igazgató karmester

Szegedi Szimfonikus Zenekar