ELŐSZÓ

 

„HARMONIES POÉTIQUS ET RÉLIGIEUSES”

 

„KÖLTŐI ÉS VALLÁSOS HARMÓNIÁK”

 

Bár ez a cím Lamartine francia költőtől származik, de valójában Liszt Ferencnek köszönhetően vált ismerté, mert 1834-ben előbb egy rövid zongoradarabjának, később pedig a tíz zongoradarabot magában foglaló sorozatának is ezt a címet adta, melybe korábbi művét is felvette. Ezek bensőséges vallomások: az Istenhez szóló ima mellett megszólal benne az ébredő gyermek himnusza, emlékezés holtakra, szerelmi ének, valamint a legnagyobb súllyal az elveszett magyar forradalom és szabadságharc siratója (Funérailles [Okt. 1949]).

 

Liszt költői és vallásos harmóniái szavak nélküli zenék, Judith kötete pedig zenék nélküli szavak. A Liszt művének felelevenítése nem volt véletlen, ugyanis Neszlényi Judith életútját számos ponton kísérik végig Liszt Ferenc művészetének legfőbb ismérvei: mélységes istenhit, a zongora és a koncertezés, a zeneszerzés mellett a fiatal művészek segítése és az olthatatlan hazaszeretet.

 

Judith azonban a szavak mestere is: költő, a magyar nyelv művésze! Neszlényi Judith a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett Antal István, Faragó György, Molnár Antal, Kodály Zoltán, Viski János növendékeként. Ebből a rangos listából is látható, hogy nemcsak zongoraművészi, hanem zeneszerzői képzésben is részesült. Bár 1957 óta Amerikában él, sosem felejtette el hazáját, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc megrázó élményét. 1994-ben ezért is küldte el Budapestre Magyar Requiemjét, melyet a Zeneakadémián mutattak be. Cantata in memoriam 1956 című kompozícióját 2006-ban Gyulán hallhatta a közönség, 2016-ban pedig a Fővárosi Énekkar előadásában mutatták be a Budavári Palotában.

 

Műveiből érzéseinek őszintesége, hazafiságának melege sugárzik. Ősi mondáink krónikás hagyománya szól Arany János Rege a csodaszarvasról című művéből, melyet a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar szólaltatott meg először. 2018-ban a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával film készült életéről „Attól kezdve beszéltünk…” címen, amely YouTube-on megtekinthető. Nevéhez fűződik a Gyulai Zenei Napok megalapítása, irányítása is. Évtizedeken át volt a Los Angeles-i California State University zongoraművész-tanára, de mesterkurzust tartott Liszt műveiből a budapesti Zeneakadémián is. Alapító tagja és sokáig főszervezője a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Zongora- és Énekversenynek, melynek során otthonában fogadta és segítette a fiatal honfitársait vendégszeretettel, ajánlólevelekkel, anyagiakkal. E versenyek szervezésével rengeteget tett Liszt életművének népszerűsítéséért. Mindezek elismeréseként 2006-ban magas állami kitüntetést, illetve Liszt-plakettet is kapott.

 

2021-ben költőként is hazatér, vagy talán soha nem is ment el, csak testi valójában volt hosszabb-rövidebb ideig távol? Egy biztos: lélekben mindig velünk volt, és mostantól kezdve – az életéből vett mozzanatokat, vasárnapi gondolatokat összefoglaló kötetének hálát adva – örökre velünk marad!

 

Zelinka Tamás

 

 

PRELUDE

 

Szüleim a Veres Pálné Leánygimnázium intézetébe írattak be. Ott is érettségiztem. Naplót mindig írogattam, szerettem olvasni és dolgozatokat írni, de verset sose írtam, csak zenét.

A háborúban mindenünk elpusztult, és az újrakezdés után Rákosi szalámipolitikája azt is elvette. Kiköltöztetett a családi házból is.

1956. november 4-én ismét kibombázottak lettünk.

Fivéremmel természetesen a forradalmárok sorába álltunk. Neki távoznia kellett, én betegen, szüleimmel együtt hagytam el az országot. Fivérem Londonba, a Kings College-ba került, megírta a keserves tizenegy év történetét A kommunizmus gyermeke című könyvében, amit 16 nyelvre le is fordítottak – 20 kiadásban – és világsiker lett.

Én vöröskeresztes repülőgépen érkeztem meg a Camp Kilmer-i katonakórházba, ahonnan Nixon alelnök személyes jóváhagyásával itt maradhattam Amerikában. Ugyanis akkoriban Amerika csak egészséges embereket fogadott be. További nyolchónapos kezelés után – a kaliforniai Olive View szanatóriumból – csatlakozhattam szüleimhez Pasadenában.

Sok viszontagság után leendő férjem, Neszlényi László elektromérnök is megérkezett, és meg is esküdtünk az amerikai hálaadás napján, 1957 novemberében. Az élet végre megindult.

Ezek a versek talán bemutatják, hogy nem is volt olyan könnyű a napsugaras Kaliforniában sem. A sors megáldott egy szép és jó élettel, de rengeteg munkával és küszködéssel is. Megtanultuk, hogy azon az ajtón menjünk be, amelyik kinyílik.

Mindenkinek vannak gondolatai, nekem a zene volt az első, és zongoraművészi pályafutásom mellett mindig volt időm papírra vetni zenei gondolataimat. Miután szerettem énekelni, a dalokhoz kellett szöveg is, de bármelyik külföldön élő magyar írót/költőt kértem erre, értéken alulinak találták a „librettót”…

Így kezdtem el szavakat találni a saját zenémhez, majd verset írni. Ezek a versek mind külföldön íródtak.

A külföldi magyar élet nagyon élénk, és volt szerencsém hozzájárulni mindenhez tehetségem szerint. Koncertekkel, aláírásokkal, tüntetésekkel és a szó útján stb. … Mindannyian féltettünk Benneteket, segíteni akartunk Nektek, akik otthon küszködtetek tovább az élet gondjaival.

Írtam sok kiértékelést, beszámolót, novellát, ami a legtöbb külföldi magyar újságban megjelent, de vers az nemigen volt köztük.

Kérlek, fogadjátok ezeket a mozzanatokat olyan szeretettel, mint ahogyan azt én adom Nektek.

Neszlényi Judith

Zene (versek) (pdf)

 

 

Neszlényi Judith: Híven és bátran c. verseskötetének bemutatója 2021. szeptember 9-én volt a Zsimbi Stúdió Galériában (Budapest V., Sütő u. 2.) a XV. Ars Sacra Fesztivál keretében. Az alábbi képek az esemény ünnepi pillanatait rögzítették:

 

Neszlényi Judith

 

Zalatnai Brigitta műsorvezető

 

Neszlényi Judith és Zalatnai Brigitta

 

Neszlényi Judith és Barabás Ferenc, a könyv tervezője

 

Neszlényi Judith, Barabás Ferenc és Zalatnai Brigitta

 

Neszlényi Judith és Mohai Gábor előadóművész