Kedvenc dallamaival emlékeztek Tatabánya szeretett Gitta NÉNIJÉRE

nénijére

Lőrinczy Margit, Gitta néni (1936–2021)

 

Lőrinczy Margit emlékére szervezett megható programot a Bárdos Lajos Vegyeskórus a Kodály Zoltán Általános Iskolában.

 

A kiváló zenetanár, karnagy, Gitta néniként vált ismertté a városban. Több évtizedes tevékenysége alatt számtalan fiatalt tanított. Kollégái, tanítványai mindig számíthattak rá. Gitta néni imádott túrázni, több szakosztálynak volt tagja. Hetvenéves kora után is többször végigjárta a Gerecse 50-et. Kiváló emberségét figyelmessége, apró kedvességei is jellemezték: mindig volt nála cukorka, tea, hogy a hangok szebben szóljanak. A 2021. januárban koronavírusban elhunyt zenepedagógus halálhíre mindenkit lesújtott. Tiszteletére azért a Kodály-iskola aulájában szerveztek emlékhangversenyt. Sokat koncertezett itt, egyik kedvenc helye volt remek akusztikai adottságai miatt.

 

Lőrinczy Margit az együttes alapításától tizenhét éven át vezette a Bárdos Lajos Vegyeskórust. 2011-ben vette át az irányítást Szeimann Zsuzsanna, akivel sokat dolgozott együtt. „Szakmai téren mindent Gitta néninek köszönhetek, emberséget, alázatot tanultam tőle” – vallja a kórus jelenlegi vezetője.
A Kodály-iskola aulája az emlékkoncerten félhomályba burkolózott, a kórus tagjai fekete fellépő ruhában jelentek meg. Az első dal után Gitta néni fotója mellé mécseseket helyeztek el az énekesek és a Tatabányai Bányász Öregtáncos Együttes tagjai.

 

Szücsné Posztovics Ilona polgármester megnyitó beszédében méltatta a kórus egykori karnagyának munkásságát. A táncegyüttes tagjaként személyes élményekkel emlékezett rá. Gitta néni rendszeresen dolgozott a táncosokkal, zongorakísérőjük volt, ezért az együttes táncokkal emlékezett rá.


A rendezvényen részt vettek a város intézményeinek vezetői, politikusok, zenekedvelők és Nagy Izabella, a zenetanár lánya, aki a kertvárosi Kölcsey Ferenc Általános Iskola pedagógusa.

 

A megemlékezésen levetített riportfilmben túratársak, volt tanítványok, kollégák, táncosok szólaltak meg.

Kodály Zoltán Esti dala zárta az eseményt. Gitta néni is mindig ezzel fejezte be a koncertjeit, és énekeltette meg a résztvevőket. A hangverseny zárásaként, rá emlékezve meghatottan dalolta több száz ember az egykori karnagy, zenepedagógus kedvenc népdalát.

 

A kiváló zenepedagógus életútja:

 

Lőrinczy Margit, Gitta néni (1936–2021) Csákigorbón (Románia) született, 1947-től Magyarországon élt. Iskolái voltak: Zenei Általános Iskola és Zenei Gimnázium, Békés-Tarhos. Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola középiskolai énektanár és karvezető szak. Munkahelyei: 1959–1991: A tatabányai József Attila Általános iskola zenei tagozata, 1991–2001: Bárdos Gimnázium, 2001–2002: Tatai Concerto Zeneiskola, 1994. február 4.–2010. december 17. Bárdos Lajos Vegyeskar karnagya. Tagja volt a Petőfi Sportklubnak és a Vulkán SE-nek, imádott túrázni és nagyon szeretett pingpongozni is.

 

Forrás:

(Sugár Gabi / KEMMA Komárom-Esztergom megyei hírportál 2021. 11.13)