5 ÉVE HUNYT EL KOCSIS ZOLTÁN

 

I.

 

KOCSIS, AZ ÖRÖKHAGYÓ

 

kocsisz.jpg

Kocsis Zoltán (1952–2016)

(forumhungaricum.hu)

 

Nem vitt rá a lélek tegnap sem, hogy megnézzem a Müpa honlapján Kocsis utolsó előtti koncertjét. Akkor se vitt rá a lélek, amikor élőben ott lehettem volna, nem akartam a nagy idő kis tanúja lenni, ezek voltak az utolsó vagy majdnem utolsó szavai. Már ülve vezényelt, tudom. Nem akartam ott lenni azért, hogy elmondhassam, ott voltam, nem akartam Kocsisra, mint örökhagyóra gondolni, tudva, hogy egy nagy muzsikus mindig örökhagyó, nem csak a koncertjei, de néha egy-egy mondata is tovább él, esetleg olyanok között is, akik őt már soha nem láthatták.

  

De nem olyan egyszerű Kocsist elkerülni, mert, ha nem is gyanútlanul, hanem kifejezett ellenőrzési szándékkal megnéztem a YouTube-on David Hurwitz lemezkritikáinak új részét, amelyben a Bartók zongoraverseny-ciklusokat értékeli. Tizenegy felvételt értékel röviden, többnyire azonos a karmester és a szólista egy ciklusban, leszámítva Boulezt, ő három különböző zongoristával vette föl a három zongoraversenyt – annak is van értelme. Ahogy fogynak a nem említett lemezek, úgy látszik, hogy az első helyen megint az Anda-Fricsay felvétel áll majd. Vagy… Igen, Fricsay most csak második, az első a Kocsis-ciklus, Fesztiválzenekar, Fischer Iván. Rendben van, Mr. Hurwitz, barátok maradunk. Főleg azért, mert utána még elhangzik egy erős felszólítás a Deccának, hogy tessék Kocsis-boxot is csinálni, összegyűjteni a felvételeit, és egy szép, nagy dobozban kiadni az utókor javára és épülésére. És ámulatára. A jelek szerint nem tudja David Hurwitz, hogy nyitott kapukat dönget, 2021-ben, Kocsis Zoltán halálának ötödik évfordulójára ki fogják adni a 25 lemezes dobozt. Várom, persze, hogy várom, még ha meg is van mind a huszonöt lemez.

 

Fáy Miklós

 

(2020. december 13.)

 

 

II.

 

 

A MAGYAR KLASSZIKUS ZENE NAPJA – In memoriam Kocsis Zoltán – Hangverseny karmesteri magyarázattal (1:29:53)

Bartók Béla: A csodálatos mandarin – szvit

Közreműködik a Budafoki Dohnányi Zenekar

A művet ismerteti és vezényel: Hollerung Gábor

 

 Hagyományteremtő szándékkal 2021. május 30-án, a néhai Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester születésnapján indítja útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatát a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét. Idén öt éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze. A kezdeményezéshez egy kifejezetten erre az alkalomra összeállított és rögzített online koncerttel csatlakozik a Budafoki Dohnányi Zenekar. A szórakoztatóan ismeretterjesztő, legendásan szuggesztív karmesteri magyarázatokkal kiegészített és átszőtt Megérthető zene sorozatukba ráadás koncertként felvett Bartók: A csodálatos mandarin – szvittel kívánnak emlékezni és tisztelegni Kocsis Zoltán előtt. Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgató karmestere Kocsis Zoltánhoz hasonlóan kiemelt figyelmet szentel Bartók életművének. 2021. május 30-án, Kocsis Zoltán születésnapján Bartók: A csodálatos mandarin koncertszvitje szólalt meg, amely a hajszával záródik. A mű a XX–XXI. század örök érvényű, ma is igen aktuális kérdéseit taglalja: Mi a civilizáció és mi a barbárság? Hogyan tudjuk a bűnt és a tisztaságot megkülönböztetni? Hogyan tudunk elevickélni a mindig is létező bűnök és a reményeink szerint szintén mindig létező tisztaság között?