Dr. Kiss Henriett PhD*

 

35 éve hunyt el Dr. Darázs Árpád

 

Dr. Darázs Árpád zenepedagógus, karnagy (1922–1986)

 

 

Darázs Árpád András 1922. július 7-én született Jászberényben. Elemi iskolai és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte. A kutatás jelenlegi állása szerint elemi iskolába a Kossuth utcai iskolába járt. Tíz évesen került be a József Nádor Reálgimnáziumba (mai nevén: Lehel Vezér Gimnázium), ahol már erőteljesen megmutatkozott a zenei tehetsége és a zene iránti elkötelezettsége. Az ifjú Darázs az érettségit követően Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult tovább. Egyházkarnagyi és középiskolai énektanári okleveleinek megszerzése után egy rövid időre visszakerült szülővárosába, ahol a Jászberényi Állami Líceum és Tanítóképző Intézet énektanára lett. Ettől a rövid időszaktól eltekintve a fővárosban élt és dolgozott − különböző zenei együttesek munkáját irányította, illetve tanított. Itthoni pályafutásának kiemelkedő állomása volt az a néhány év, amikor a Magyar Rádió énekkarát vezényelte.

 

Darázs Árpád 1956-ban családjával együtt elhagyta Magyarországot és az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. 1957 és 1966 között New York államban jutott több szakmai munkalehetőséghez: Farmingdale-ben a Szent Kilián Egyházközségben, Rockville-ben a Molloy Főiskolán, illetve New York-ban a Columbia Egyetemen tanított.  1966-ban a Dél-karolinai Egyetem Zeneművészeti Karának oktatója lett − életének utolsó húsz éve, a legmeghatározóbb amerikai évek, Dél-Karolina államhoz kötötték Darázs Árpádot.

 

Darázs Árpád

Portré: Darázs Árpád - szolnokzene.hu

 

 

Nemsokkal egyetemi kinevezése után megalapította az egyetem Hangversenykórusát, amellyel nagyszerű szakmai eredményeket ért el. Egyetemi oktatómunkája mellett több helyi együttes munkáját is irányította Dél-Karolinában.  1972-ben neveléstudományokból doktorált a Columbia Egyetemen. Mind belföldön, mind külföldön rendszeresen tartott előadásokat a Kodály-koncepcióról: őt tartották az úgynevezett Kodály-módszer egyik legelső és legkiválóbb képviselőjének az USA-ban. Dr. Darázs Árpád 35 évvel ezelőtt, 1986. december 16-án, leukémiában hunyt el Columbiában, Dél-Karolina állam fővárosában, az USA-ban. Hatvannégy éves volt.

 

Halála után, Magyarországon, az 1989/90-es politikai rendszerváltozást követően, három emléktáblát avattak dr. Darázs Árpád tiszteletére: 1992-ban a jászberényi Korcsolya utcai szülőház, 1993-ban a budapesti Dózsa György út 68. szám alatti egykori lakóház, 1994-ben pedig az Alma Mater, a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium falára került emléktábla.

 

         

Dr. Darázs Árpád jászberényi emléktáblái (szülőház és gimnázium)

 

 

Az emléktábla helye: Budapest / Dózsa György út, 68.

 

Ez utóbbi évben Jászberény város Önkormányzata posztumusz díszpolgári címmel tüntette ki dr. Darázs Árpádot.  2016-ban jelen sorok szerzője Darázs Árpád emléknapot szervezett Jászberényben, dr. Darázs Árpád dél-karolinai öregdiákjainak részvételével.

 

DARÁZS ÁRPÁD EMLÉKÜNNEPSÉG (3:21)

Dr. Darázs Árpádról, Jászberény díszpolgáráról emlékeztek meg 2016. május 25-én a Déryné Rendezvényházban dél-karolinai öregdiákjainak részvételével.

.

A Dél-karolinai Egyetem öregdiákjai a mai napig nagy szeretettel és tisztelettel őrzik egykori mesterük emlékét; időről-időre összegyűlnek Columbiában, Dél-Karolina állam fővárosában, ahol közös énekléssel, valamint beszélgetésekkel idézik fel a dr. Darázs Árpáddal töltött egyetemi éveiket.

 

Az USA-ban 1987-ben, egy évvel dr. Darázs Árpád halála után, Robert Neese karnagy úr vezetésével megalakult a Darázs Árpád Énekesek nevű énekkar. A kórus legfőbb célja mindvégig ugyanaz volt: egykori mesterük szellemi örökségének és tanításának a továbbadása, folytatása. Nemsokkal ezelőtt, idén október 17-én, 34 aktív év után, búcsúkoncertet adott és feloszlott az együttes.

 

Ez a búcsúkoncert is azt mutatja, hogy egyre idősebb lesz az a korosztály, amelyiknek még személyes emlékei lehetnek dfr. Darázs Árpádról. Az idő előrehaladtával, sajnos, mind a magyar, mind az amerikai oldalon egyre nő a veszteségek száma: családtagok, rokonok, barátok, kollegák távoznak közülünk. Az idei év legfájóbb eseménye volt, hogy júliusban, Budapesten, 92 éves korában elhunyt dr. Puskásné Darázs Margit, dr. Darázs Árpád testvérhúga.

 

Idén, 2021 decemberében dr. Darázs Árpád halálának 35. évfordulójára emlékezünk. A következő év, 2022, már sokkal örömtelibb lesz: Jászberényben is, Dél-Karolinában is dr. Darázs Árpád születésének 100. évfordulóját fogjuk ünnepelni. Reméljük, hogy a vírushelyzet lehetővé fogja tenni, hogy méltóképpen megemlékezhessünk a centenáriumról.

 

zenetörténész, a neveléstudományok doktora

 

Függelék:

 

A Magyar Állami Népi Együttes karmesterei: Vig Rudolf, Gulyás László zeneszerző, művészeti vezető, Csenki Imre Kossuth-díjas zeneszerző, művészeti vezető és Darázs Árpád Liszt Ferenc-díjas karmester.

(MTI Fotó/Magyar Fotó: Bartal Ferenc, Budapest, 1955. október 13.)

 

 

Kodály Zoltán a Budapesti Férfikar tagjaival és a kórus karnagyával, Darázs Árpáddal (kottával a kezében) beszélget.

(MTI Fotó: Bartal Ferenc, Budapest, 1956. október 4.)

 

 

 

*Dr. Kiss Henriett PhD zenetörténész, a neveléstudományok doktora