Átadták a Zenetudományi Intézetben a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság szakmai elismeréseit, a Kroó György-díjat és -plakettet

 

A két díjazott: Kovács Sándor és Szabó Ferenc János

 

2021. október 14-én átadták a Zenetudományi Intézetben a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság szakmai elismeréseit, a Kroó György-díjat és -plakettet.

 

Előbbit Kovács Sándor zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, a plakettet pedig Szabó Ferenc János zongoraművész, zenetörténész, a Zeneakadémia docense, a Zenetudományi Intézet kutatója kapta.

 

Mindkét elismerést zenei tárgyú kutatói, kritikusi, oktatói, illetve ismeretterjesztő tevékenység elismerésére alapította a testület 2018-ban. Azért esett a névválasztás Kroó Györgyre (1926–1997), mert meghatározó szerepet játszott a Társaság létrehozásában, és mind a négy felsorolt területen egyaránt kiemelkedő tevékenységet fejtett ki. A kitüntetést a testület elnöksége évente két kategóriában ítéli oda: a 40. életévüket már betöltött személyeknek Kroó György-díj, a 40. évüket még be nem töltött személyeknek Kroó György-plakett adományozható. Az elismeréseket a Társaság éves konferenciáján, október 9-én nyújtotta át Kerékfy Márton elnök.