FÉLÚTON

 

DRAGONY TÍMEA 45

 

 

Önéletrajz

Dragony Tímea 2002-ben szerezte meg zeneszerző diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszakán. Zeneszerzés tanulmányai során tanára volt Keuler Jenő és Orbán György zeneszerző.

Köztársasági ösztöndíjban, a Spanyol Kulturális Minisztérium ösztöndíjában és Kodály Zoltán alkotói ösztöndíjban háromszor részesült. /2003, 2004, 2005/

2003-2005-ig a franciaországi Academie Musicale de Villecroze is támogatta alkotómunkáját.

2021-2014-ig elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia alkotói ösztöndíját.

Tagja a Magyar Zeneszerzők Egyesületének. Klarinét korrepetítorként is dolgozott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Főiskolai Tagozatán. Zeneszerzői munkássága mellett aktív pedagógiai munkát végez a szolfézs, zeneelmélet oktatás területén.

Művei rendszeresen elhangzanak hazai kortárs zenei sorozatokban, a Fészek Művész Klub Új magyar művek hangversenyciklusában, a Magyar Rádió Korunk zenéje c. sorozatában, CAFE Budapest koncertjein, MiniFesztiválon. 2000 óta külföldi fesztiválokon is hallhatók művei. 2000-ben Drezdában a Modernzenei Fesztiválon és Frankfurtban az Európai Fuvolás Fesztiválon mutatták be művét. 2001-ben a madridi Tavaszi Fesztiválon tűzték műsorra kompozícióját.

A hazai koncertélet aktív résztvevőjeként évente egy-két alkalommal kerül megrendezésre szerzői estje Budapesten és Magyarország más városaiban. Külföldön is megrendezésre került már önálló szerzői estje Mendelssohn Bartholdy Zeneakadémián Lipcsében és Hollandiában, Amszterdamban az Őszi fesztiválon.

Műveit széles körben játszák neves művészek és a fiatalabb korosztály tagjai is.

 

Díjai:

2021: North American International Music Competition, aranyérem

2020: MÜPA Zeneműpályázat szimfonikus zenekari kategória díjazott zeneszerzője

2018: Arany János Zeneszerzés verseny 2.díj /zenekari dalciklus kategória/

2014: Erkel Színház és a Góbi Társulat balettzene pályázata -győztes pályázat   /59 zeneszerző közül/

2011: Vántus István Zeneszerzőverseny döntőse                       

2010: Cserhát Művészkör, Életmű díj

2009: Cserhát Művészkör, Arany Diploma és

          Magyar Kultúra Nagy díja zenei munkásságáért

2009: Cserhát Művész Kör Zenei díj – platina fokozat

2008: IKZE Fesztivál Ligeti-díj – zsűri díj

2001: Kincses Alapítvány zeneszerzés versenye, Zeneakadémia 2.díj

2000: Kincses Alapítvány zeneszerzés versenye, Zeneakadémia 1. díj

1999: Kodály Intézet zeneszerzés versenye, Kecskemét 3. díj

1998: Országos Zeneművészeti és Képzőművészeti Pályázat 1. díj

 

ALKOTÓi tevékenységE

 

1994-ben került megrendezésre első önálló szerzői estje. Ezt követően minden évben két alkalommal mutatták be újabb kompozícióit.

Az első budapesti önálló estje a Zeneakadémiai évei alatt valósult meg. E koncert a Szépművészeti Múzeumban volt, ahol a magyar közönség mellett nagy számú külföldi hallgatóság is jelen volt. Következő években különböző nívós helyszíneken - Óbudai Társaskör, Nádor terem, Tiara Klub, Rátkai Klub, József Attila Művelődési Ház, Régi Zeneakadémia, Debreceni Konzervatórium nagyterme, Magyar Táncművészeti Főiskola nagyterme- kerültek megrendezésre szerzői estek. Ezekkel párhuzamosan külföldön is érdeklődés követte alkotásait.

Ennek eredményeképpen Lipcsében a Mendelssohn-Bartholdy Zeneakadémia nagytermében majd 2008-ban Amszterdamban az Őszi Fesztiválon is lehetőséget kapott önálló szerzői bemutatkozásra egy-egy teljes est keretében.

Számára a rendszeres szerzői koncertek nagyon fontos "oszlopai" egy alkotóművésznek. A megvalósíthatóságot igénylő rendszeres munka által a szerző önmagát is folyamatosan képezi, kreativitását ösztönzi és így egy sokrétű, ötletgazdag alkotói világot teremt maga számára és ebben expresszív, izgalmas, összetett előadói munkát előadói számára.

E világ „nyitott ablakai” a szerzői estek!

 

MűveiNEK SZÉLES skálája

Szimfonikus zenekarra írt művek, versenyművek, vokális zenekari művek, különböző hangszerekre, hangszerösszeállításokra írt kamaradarabok és vokális kompozíciók alkotják.

Nagyszabású nagyzenekarra írt műből több alkotás készült. Két versenymű, vokális-zenekari és négy szimfonikus költemény készült. Szólóművek, kórusművek és gyermekdarabok is gazdagítják palettámat.

E mellett régebbi szárnypróbálgatásom eredményeképpen egy musicalt is komponáltam.

o   versenyművek vokális - zenekari művek

o   szóló

o   kórusművek

o   kamaraművek

o   vokális darabok

o   gyermekdarabok

o   musical

o   balettzene

 

Válogatás a YouTube csatornán található műveibőL

 

Dragony Tímea: Crann Bethadh (A kelta életfa) (15:38)

 

Dragony Tímea szimfonikus költeménye 2017-ben született. A Crann Bethadh, a kelta mitológiában az Élet fája. A kelták szentként tisztelték a fákat, mivel ők adtak élelmet, védelmet és energiát az embereknek. Az Életfa az élet bőségét jelképezi, melyben minden nap részesülhetünk. Ágaival felér a földöntúli világba, gyökereivel a föld mélyére hatol. Erőt ad ahhoz, hogy harcolni tudjunk a céljainkért. Az Életfa híd, amely összeköti a múltat és a jövőt, az eget és földet. A műről így vall a szerző: „A fa három világát és annak sokféle hangulatát hallhatjuk. A fa felső része az égi világ, földöntúli világ (mennyország), középső része a földi létet mutatja be, az emberek harcait maguk között és az istenekkel. A fa alsó világa a tenger világa, a purgatórium és a végső győzelmek tere. Az emberek egy ősi ’rítussal” köszönik meg az isteni védelmet, a teremtő esőt és a sugárzó napot. Az élet és a szent fa dicsőítésében teljesedik ki a kompozíció. A zene, az Élet fájának zenéje így mutatja be, teszi hallhatóvá számunkra az élet összetettségét, sokszínűségét!” Közreműködik: Budafoki Dohnányi Zenekar Vezényel. Werner Gábor A felvétel 2020.11.06-án készült a Klauzál Házban

Dragony Tímea: Szimfónia 'OBRETAM' (részlet) (6:52)

Dragony Tímea: Szimfónia 'OBRETAM' (részlet) Miskolci Szimfonikus Zenekar vezényel: Antal Mátyás Miskolc, Művészetek Háza 2019. dec. 5. A mű zárórészében hallható szakaszok: Támadás a rossz ellen, Akarat és Megnyugvás

 

Tímea Dragony: CARNEOL  (3:47)

Dragony Tímea: Az élet szonettje /Juhász Gyula verseire/ 2. tétel előadja: Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus zongora: Dragony Tímea vezényel: Molnár Év

 

Dragony Tímea: Virradás (10:59)

Előadja: Halmai Katalin énekművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, vezényel: Madaras Gergely

Miks Adrienn

Dragony Tímea - Versünnep 2015 (6:04)

Dragony Tímea- József Attila: Vágymagam a hold alatt

Miks Adrienn (ének) és Dragony Tímea (zongora)

10. Jubileumi Versünnep Fesztivál –

Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad

(2015. április 11.)

 

Dragony Tímea: Vágymagam a hold alatt /Dal József Attila versére/ (6:26)

Miks Adrienn operaénekes Klenyán Csaba Liszt- díjas klarinétművész Vámos Marcell gordonkaművész

 

Dragony Tímea - Nagy István Attila: Futó percek (4:40)

Dragony Tímea szerzői estje. 2015.. május 12. Budapest, Benczúr Ház. A felvételen közreműködik Dragony Tímea (zongora), Bodrogi Éva énekművész.

 

Dragony Timea: Látókövek (8:00)

előadja: Klenyán Csaba Liszt- díjas klarinétművész Dragony Tímea zeneszerző

 

Tímea Dragony - OGHMA (8:49)

Matyas Veerbass trombone Tímea Dragony – piano This recording made during the 1st Hungarian Trombone Camp in 2017.

 

Dragony Tímea: Gyöngyfantázia (3:51)

Kántor Balázs gordonkaművész Dragony Tímea zeneszerző

 

Tímea Dragony: CARNEOL (5:30)

Kelemen Barnabás (hegedű), Dragony Tímea (zongora)

 

Dragony Tímea: Három fuvoladuó gyermekeknek - Manók tánca, Gyermekláncfű, Szitakötők / BFT (3:24)

Dragony Tímea: Három fuvoladuó gyermekeknek - Manók tánca, Gyermekláncfű, Szitakötők Előadja: Menyhárt Zsuzsánna, Gjorgjevic Dóra – fuvola A felvétel a Budapesti Filharmóniai Társaság, "A zene ékes útjain" kamarakoncertjén készült 2021. december 13-án, az Óbudai Társaskör Előadótermében.

 

Dragony Tímea: Montage / Budapesti Filharmóniai Társaság (4:23)

Dragony Tímea: Montage Előadják: Menyhárt Zsuzsánna, Gjorgjevic Dóra – fuvola A felvétel a Budapesti Filharmóniai Társaság, „A zene ékes útjain” kamarakoncertjén készült 2021. december 13-án, az Óbudai Társaskör Előadótermében.

 

Dragony Tímea: Triók két fuvolára és csellóra - A levelibéka, A vízililiom dala, Csibék játéka / BFT (2:56)

Dragony Tímea: Triók két fuvolára és csellóra - A levelibéka, A vízililiom dala, Csibék játéka Előadja: Menyhárt Zsuzsánna, Gjorgjevic Dóra (fuvola), Boldoghy Kummert Péter (cselló).

A felvétel a Budapesti Filharmóniai Társaság, "A zene ékes útjain" kamarakoncertjén készült 2021. december 13-án, az Óbudai Társaskör Előadótermében.

 

Dragony Tímea: Virágálom / Budapesti Filharmóniai Társaság (3:01)

Dragony Tímea: Virágálom

Előadja: Boldoghy Kummert Péter (cselló) és Dragony Tímea (zongora)

A felvétel a Budapesti Filharmóniai Társaság, „A zene ékes útjain” kamarakoncertjén készült 2021. december 13-án, az Óbudai Társaskör Előadótermében

 

Dragony Tímea-P. B Shelley: To a Skylark c. művének bemutatóján készült fotón a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus, Bodor János (hegedű), Dragony Tímea (zongora), valamint Molnár Éva karnagy látható

 (Walter Péter / MMA felvétele)
Dragony Tímea: To a Skylark
(6:10)

P.B. Shelley: Egy mezei pacsirtához c. versének részleteire

Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus, Bodor János (hegedű) és Dragony Tímea (zongora), vezényel: Molnár Éva

(Pesti Vigadó Díszterme, 2021.10.03.)

 

Dragony Tímea P. B. Shelley: Dal egy mezei pacsirtához című versének részleteire komponálta az angol nyelvű, két tételes művét. A kompozíció felkérésre, Vashegyi György és Paulik László születésnapja alkalmából készült nőikarra, hegedűre és zongorára.

 

 

A két művész munkássága végett Tímea személyes gesztusként a műben három G. F. Händel témát használt fel, alakított, formált át, épített bele saját zenei nyelvezetébe különböző karakterekben és harmóniai környezetben.

 

Az első, lassú tételben két témát is hallhatunk, egymás felett is. G. F. Händel: F-dúr Concerto grosso andante Larghetto tételének indító témáját (Concerto Grosso in F Major, Op. 6 No. 2: I. Andante Larghetto), mely felett Händel: B-dúr Concerto grosso Largo tételének indító témája (Händel: Concerto Grosso No. 7 in B-Flat Major, HWV 325: I. Largo) hallható. A második, gyors tétel teljes anyaga Händel: B-dúr hegedűverseny 3. tétel témájának (Händel: Violin Concerto, „Sonata á 5” - HWV 288) és Tímea nyelvezetének egy dinamikus szimbiózisa.

Dragony Tímea[1] P. B. Shelley[2]: Egy mezei pacsirtához c. verséből az alábbi sorokat zenésítette meg. Ezeket idézzük Kosztolányi Dezső fordításában

 

1.tétel

Az áldozó aranyban, 

az alkonyi ködön, 

szállsz a felhőkbe halkan,

öröktől- örökkön, 

mint fiatal, vidám, test nélküli öröm.

 

2.tétel

Köszöntelek, víg szellem! 

Pályádnak íve felnő 

a menyig, égre kelsz, 

akár a tűzi felhő; 

a mély kéken kerengsz, 

dalolva röppensz és röppenve énekelsz.

 

 



[1] Dragony Tímea (1976) zenei tanulmányait Nyíregyházán kezdte a Cantemus kóruscsalád tagjaként majd a Művészeti Szakközépiskolában szolfézs és zongora szakon. Emellett párhuzamosan a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában zeneszerzés szakon tanult Debrecenben. 2002-ben szerezte meg diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszakán. Zeneszerzés tanulmányai során tanára volt Keuler Jenő és Orbán György. (www.dragonytimea.com/)

[2] Percy Bysshe Shelley (17921822) angol romantikus költő