a Máltai Szimfónia és a Danubia Zenekar Tarnabodon és a Zeneakadémián

 

Józsa Ágnes interjúja Báder Ernő Prima-díjas hegedűművésszel, művészeti vezetővel

 

 

 https://civilftp.civilradio.hu/szinpadkep/ObudaiDanubiaTarnabod_Szimfonia_ZAK.mp3  (22:19)

(Tilos Rádió, FM 90.3)

 

 

 

 

Máltai Szimfónia – Máltai Szimfónia

 

http://szimfoniaprogram.hu/a-programrol

 

 

Örömzene azonnal, szolfézsóra később….

A gitár, vagy a hegedű a siker nélkülözhetetlen kelléke a Felzárkózó településeken. Ahhoz kell, hogy a nehéz körülmények között élő, dicséretben, elismerésben nagyon ritkán részesülő gyermekek megmutathassák: a közösség tagjaiként rövid idő alatt megtanulják, hogyan szólaltassák meg a hangszert, és képesek akár közönség előtt is játszani.

 

2013 óta, a Szimfónia program magyarországi bevezetése óta tudjuk, hogy a kényszerektől mentes, az elméleti tananyagot minimálisra csökkentő zenei program során a kezdeti lépések sikerei gyorsan összeadódnak, és a zenei repertoár meglepő gyorsasággal fejlődik. A program eredményei közül talán a legfontosabb, hogy a gyermekek számos képessége fejlődik, és ez nemcsak a személyiségükre és a lehetőségeikre, de még az iskolai eredményeikre is kihat. A közösségi alapokon zajló zenetanulást ezért tekintik a leszakadó közösségekben végzett szociális munka új, innovatív elemének.

 

A „Mindenki szívében van egy dallam” pályázat megvalósításába 32 szervezettel kapcsolódott be, 67 helyszínen 94 pályázat keretében indult közösségi zenei program. 2020 őszétől 2021 májusáig 75 zenetanár 1963 foglalkozást tartott összesen 1441 gyermeknek. A rendhagyó módszertan alapján tartott órák nagy részében autentikus és kávéházi cigány zenét, illetve népzenét oktattak, néhány helyen megjelentek fúvósok és dicsőítő zenekarok is.

 

A legszegényebb gyermekek számára kidolgozott, közösségi sikerélményekre alapuló zenei program Venezuelából indulva terjedt el a világban, alapítója Jose Antonio Abreu közgazdász és karmester sokat idézett mondása szerint „Aki egyszer hangszert vesz a kezébe, soha nem fog fegyvert fogni.”