A Törökbálinti Cantabile Kórus Angliában

 

 

Minden kórus életében kiemelt szerepet játszik egy-egy külföldi turné. A hazai szereplés is egyfajta megmérettetés, de határon túl az a plusz felelősség hárul az előadókra, hogy a magyar zenekultúrát is képviselik. Három helyszínen mutatkozhatott be 2022. júliusában a Törökbálinti Cantabile Kórus: Londonban, Gloucesterben és Cardiffban.

 

A Törökbálinti Cantabile Kórus Londonban[1]

 

Természetesen minden fellépés mérföldkő az előadók életében, légyen az egyéni vagy csoportos produkció. Az is magától értetődő, hogy a szereplők a turnét megelőzően a külföldi programot a hazai közönségnek bemutatják. A törökbálintiak a KÓTA által szervezett matinékoncert sorozatán belül léptek fel közösen a Sándorfalvi Kamarakórussal a Magyar Nemzeti Galéria Kupolatermében 2022. május 22-én. Vékey Marianna, Pfeffer Lilla. illetve Pópity Éva vezényelt, s e sorok írója kísért zongorán. Már ezen a nagysikerű hangversenyen kiderült, milyen fontos megkeresni és bevonni a fiatal korosztályt: tíz középiskolás énekelt a törökbálinti felnőttekkel, akik a Szőnyi Erzsébet Zeneiskola tanulói. Köztudott probléma manapság a zenét szerető, jó esetben művelő utánpótlás kinevelése. Sajnos valós tény, hogy a komolyzene iránt érdeklődő közönség idősödik, s számuk rohamosan csökken. Az angliai út hatása ezen a téren is hosszútávú: olyan célt kell kitűzni a fiatalok elé, amiért szívesen vállalnak plusz munkát, s hoznak áldozatot.

 

A Cantabile Kórus két önálló koncertet adott, s egy anglikán istentiszteleten közreműködött. Először a Szent István Házban mutatkozott be az angol fővárosban élő magyarok és a helybéli érdeklődők előtt. Repertoárjuk igen széles, könnyű volt válogatni vezető karnagyuknak, Vékey Mariannának. Az est folyamán szakrális darabok, népdalfeldolgozások, klasszikus operarészletek és kortárs művek hangzottak el.

 

A Törökbálinti Cantabile Kórus a londoni Szent István Házban

 

Barabás Árpád négykezes kísérettel dolgozta fel a ,,Tavaszi szél vizet áraszt” kezdetű népdalt. Az első két versszak után a népdal ismétlése, egy imitációs szerkesztésű hangkavalkáddá alakul át. Ez a zsongó hatás megteremtette azt a hangulatot, amely az egész estét jellemezte: felkeltette, majd fenntartotta a közönség érdeklődését. A változatos program során Liszt Ferenc, Erkel Ferenc szerzeményei, az angol John Rutter, a lengyel Henryk Jan Botor, a szlovén Jani Golob, valamint XX. századi magyar szerzők kórusművei csendültek fel Volly István, Karai József és Koltay Gergely tollából. A lelkes közönség nagy tapssal hálálta meg a kórus előadását, s a kórustagok egy-egy szólóját. Meglepetéssel szolgáltak a londoniak: egy angol házaspár nyitotta meg a koncertet követő táncházat, akik Erdélyben tanulták a magyar táncokat, s 45 éve be is mutatják azokat!

 

Másnap szakrális művekkel közreműködött a Cantabile az egyik legrégibb és legimpozánsabb, 1100 éves gyönyörű gótikus katedrálisban, Gloucesterben. Az anglikán istentiszteleten belül elénekelhették Kodály Magyar miséjének tételeit a székesegyház férfikórusával (ők is magyarul!). A közös kórust Adrian Frederick Partington dirigálta, aki korábban Simon Rattle munkatársa és orgonistája volt Birminghamben, jelenleg pedig a katedrális és a walesi BBC Nemzeti Kórus vezető karnagya. Lehetőséget kapott a Cantabile Kórus pár kórusmű előadására is. Így elhangozhatott Edward Elgar Ave Veruma, s Händel Messiásából a Halleluja, melyet David Hutchings dirigált. Botor, Rutter, Golob egy-egy kórusművét Liszt Krisztus oratóriumából a ,,Tu es Petrus” részlete követte. Utóbbinak leírhatatlan a hatása az ilyen hatalmas háromhajós székesegyházban mind a hallgatóság, s mind az előadók számára. A nagyméretű templomok akusztikájáról oldalakat lehetne írni. Most csak annyit említenék meg röviden, ami személyes tapasztalatom: a hatalmas tér és a jellemzően kő építőanyag fantasztikus hangzást tud teremteni, de igen nagy gyakorlat kell ahhoz, hogy a karzat 20-25 méteres magasságából szinkronban lehessen muzsikálni az oltár előtt éneklő zenészekkel. Mivel igen nagy a visszhang, ilyen esetben az orgonán kissé előre kell játszani az összjáték érdekében. 

 

 

  A katedrális Gloucesterben

 

Szerencsére adatott annyi idő a kórus számára, hogy megcsodálhassa az angol gótika e remekét, körbejárhassa a középkori kerengőt, s felfedezhesse annak az uralkodónak a nyughelyét, akiről Arany János a Walesi bárdok c. balladát írta.

 

A harmadik koncertet is hirdette a Londoni Liszt Intézet plakátja, amelyet Walesben, a penarth-i Mindenszentek Templomában adott a törökbálinti vegyeskar. Ezen a hangversenyen világi és szakrális kórusok szólaltak meg kiegészítve szólódarabokkal és Kodály duettjével a Háry Jánosból. A szólóműveket Hajdú Diána, Fellegi Balázs, valamint Elizabeth Sillo és Egresi Tamás adta elő. Nagy sikert aratott a ráadás: egy walesi bölcsődal, a Suo Gân. A kórust Vékey Marianna, Pfeffer Lilla, s David Hutchings vezényelte, zongorán kísért Nagy Márta és Vékey Marianna. Az estet a fergeteges hangulatot teremtő Bristoli Magyar Néptáncegyüttes zárta.

 

A Cantabile Kórus a penarth-i Mindenszentek Templomában

 

    A Bristoli Magyar Néptáncegyüttes a penarth-i Mindenszentek Templomában

 

Ennek az eseménynek szintén hosszútávú a hatása. Az élő zene által kiváltott érzelmek mellett a walesi-magyar kapcsolatokat mélyítette el ez az est. Ezt bizonyította, hogy számos vezető megtisztelte jelenlétével a koncertet. A hatalmas vasárnapi londoni dugót legyőzve nagy örömünkre üdvözölhettük a padsorok között a Londoni Magyar Nagykövetség elsőbeosztottját, dr. Palóczi Pétert. Helybéli magyarokat és cardiffi méltóságokat is köszönthettünk: David Davies-t /a brit kormány walesi ügyekért felelős helyettes államtitkárát/, Alun Daviest /Wales leköszönő tiszteletbeli magyar konzulját/, Martin Berkeley-t /a leendő tiszteletbeli magyar konzult/, Tom Walkert és Hughes Morgans-t, akik Szegeden, ill. Debrecenben tanítottak.

 

A Walesi Magyar Kulturális Egyesület hatalmas munkával mindkét nép nemzeti öntudatát erősíti azáltal, hogy évek óta rendszeresen szervez közös programokat. A kapcsolatépítés fő mozgatórugója a fáradhatatlan elnökasszony, Elizabeth Sillo, aki egy Békés megyei település szülötte, a híres szegedi Berdál énekiskola valamikori tanulója, tíz éve a BBC Nemzeti Kórusának jelenlegi és a City of Manchester Opera volt tagja. Nélküle nem jöhetett volna létre ez a maradandó élményt nyújtó közel egy hét. KÖSZÖNJÜK!

 

Nagy Márta

 

 

 

 



[1] A vendégszereplés fotóit a Törökbálinti Cantabile Kórus facebook oldaláról vettük át. További képek és videók: Törökbálinti Cantabile Kórus - Home | Facebook