A boldog művész[1]

 

 

A művész sorsa többnyire az örök békétlenség, lázadás, de vannak a Sorsnak külön kegyeltjei, akik művész létükre is megismerhetik a boldogságot.

 

Ilyen az írók között Herczeg Ferenc, a muzsikusok között Hubay Jenő.

 

Hubay-Herczeg.jpg

 

Mind a kettőt tenyerén hordta a Sors kora ifjúságuktól kezdve és most, hetven esztendőn túl, saját főúri palotájukban élnek és fiatalos energiákkal telítve dolgoznak és aratják még mindig az új sikereket.

 

— Csak látszólag vonultam nyugalomba! – mosolyog Hubay. — Valójában éppen úgy dolgozom, mint eddig. Reggel félnyolckor kelek és nyolc órakor már munkához látok.

 

Ismét mosolyog: — Ne gondolja, hogy makacs konzervatív vagyok, aki nem kísérem figyelemmel az újabb zenei törekvéseket. Például sok, ellenkező ízlés ellenére is én szeretem a jazzt. Mikor a Jack Hilton zenekara Budapesten vendégszerepelt, naponta meghallgattam és élveztem az elmés zenekari ötleteket és remek ritmusokat. Amerikában gyárilag készítik a jazz-kompozíciókat, melyekhez szemérmetlenül használják fel a régi szerzemények motívumait. Megtörtént nem egyszer, hogy saját műveimet is sikerült viszonthallanom egy-egy tangóban vagy fox-trottban.

 

    

 

1930, Jack Hylton Orch. Happy Feet, The Pick Up, It's a Great Life, Hello Beautiful, Confessin, HD (58:26)

 

 

Most műkincsekre terelődik a szó. A Margit-rakparti palota tele van felbecsülhetetlen értékű festményekkel, antik szőnyegekkel és remekbe készült bútorokkal. Hubay nyolcvanezer dolláros Stradivarius hegedűjére a legbüszkébb, amely világhírű és melyet minden szakkönyv nyilvántart.

 

Lakásberendezésének egyik legnagyobb ékessége az a művészi cserépkályha, mely pontos másolata a salzburgi hercegi palotában állónak.

 

De nemcsak komponál, hanem még mindig tanít is Hubay. Ma is van néhány kiváltságos tanítványa, akik rendszeres oktatásra járnak hozzá. Hubay még mindig nevelője az új nemzedéknek.

 

Munkácsi Menyhért[2]

 

Halló. Rádió, Film, Művészet. Képes hetilap, Budapest, II. évfolyam 13. szám, 1935. március 29., p.46

 

 



[1] Közreadta: Simon Géza Gábor (SGG) zene- és hanglemeztörténész, zenei újságíró és producer, zenei diszkográfus.

[2] Munkácsi Menyhért  (1909, Dicsőszentmárton, /Tirnaveni, Románia/ – 1998) a budapesti Est lapoknál kezdte a pályáját, s Amerikában csinált karriert. Hollywodban, majd New Yorkban a filmforgatásokon a legnagyobb sztárokat fényképezhette, miközben maga is világhírű lett. 1996 áprilisában a munkáiból kiállítás nyílt a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban. (gervaiandras.hu)