ELHUNYT THÜR SZILVIA HÁRFAMŰVÉSZ

(1950–2022)

 

Thür Szilvia

 

2022. november 23-án, életének 73. évében elhunyt Thür Szilvia hárfaművész, aki csaknem négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopos tagja.

 

Thür Szilvia operaházi zenész családba született 1950. január 29-én Budapesten: édesapja, Thür István fuvolaművész ugyancsak az Operaház együttesében játszott, és oroszlánrészt vállalt a zenekar II. világháborút követő újjászervezésében.

Szilvia a Zeneakadémián Lubik Hédy növendéke volt, majd a diploma megszerzését követően pályáját ösztöndíjasként kezdte a Mihály András vezette Budapest Kamaraegyüttesnél. Már főiskolai évei alatt tagja a volt a Vasas Művészegyüttes Szimfonikus Zenekarának is, itt ismerte meg későbbi férjét, Bujtás Péter kürtművészt, akivel 1971-től 2015-ben bekövetkezett haláláig éltek boldog házasságban, és játszottak évtizedeken át együtt a Magyar Állami Operaház Zenekarában, aminek Sylvia 1974-től 2012-es nyugdíjazásáig volt tagja.

Hosszú pályafutása során a teljes operaházi repertoárban közreműködött, a közönség évtizedekig hallhatta előadásában a Lammermoori Lucia hárfakadenciáját, és kiemelt szerephez jutott Haydn A filozófus lelke, avagy Orpheusz és Eurüdiké című operájának 2009-es magyarországi bemutatójában, amit Fischer Ádám dirigált.

Rendszeresen lépett fel az Operaház hangversenyein, külföldi turnéin is, és segített ki a vezető fővárosi és vidéki zenekarok koncertjein, ideértve a Magyar Rádió Zenekarát és a Budapesti Fesztiválzenekart is, férjével együtt pedig évtizedeken át voltak a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának tagjai is.

 

 

AndrássyDuo-Petőfi: Ma egy éve - Tokody Ilona és Muskát András – „10 éves a SZIRT Együttes” (HD) (4:29)

AndrássyDuo - Petőfi Sándor: Ma egy éve - duett

Előadják: Tokody Ilona, Muskát András

Menyhárt Zsuzsanna - fuvola, Thür Szilvia - hárfa, Andrássy Krisztina – zongora, vezényel: Kovács János

AndrássyDuo Produkció www.szirtegyuttes.hu

10 éves a SZIRT Együttes - Jubileumi koncert Erkel Színház - Bernáth Büfé - 2015. XII. 9.